(VIDEO) “Jože mi smo pripravljen, požen!” – Tako se z legendarno reklamo za smučišče Krvavec v Janševi koaliciji norčujejo iz sinočnjega prvega skupnega nastopa na digitalni medijski konferenci Koalicije ustavnega loka (KUL) – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Jože mi smo pripravljen, požen!” – Tako se z legendarno reklamo za smučišče Krvavec v Janševi koaliciji norčujejo iz sinočnjega prvega skupnega nastopa na digitalni medijski konferenci Koalicije ustavnega loka (KUL)

(VIDEO) “Jože mi smo pripravljen, požen!” – Tako se z legendarno reklamo za smučišče Krvavec v Janševi koaliciji norčujejo iz sinočnjega prvega skupnega nastopa na digitalni medijski konferenci Koalicije ustavnega loka (KUL)

“Jože, požen! Mi smo pripravljen!” Krvavec vas pričakuje – je del legendarne reklame, ki je vabila smučarje na Krvavec in se je starejša generacija verjetno še dobro spominja, saj je tako rekoč zapisana v DNK Slovencev. Z “Jožetom” so seveda nasprotniki koalicije imeli v mislih Jožeta P. Damijana, ekonomista in najverjetnejšega kandidata za mandatarja, če oblast prevzame nastajajoča koalicija.

Jože P. Damijan je sporočil, da bodo konstruktivno nezaupnico vladi vložili, ko bodo imeli 46 poslanskih glasov. Potrebujejo jih še sedem.

Dejstvo, da bo Damjanova koalicija vložila konstruktivno nezaupnico le v primeru, če bo imela zagotovljenih dovolj glasov in da jih še nima, je nekoliko presenetilo novinarske poročevalce. Jože P. Damijan je namreč v pogovoru za Mladino, objavljenem 13. novembra, zatrdil, da imajo, kot je videti, dovolj poslancev, ki bi zamenjali aktualno koalicijo. Tokrat pa je dejal, da v KUL-u nikoli niso rekli, da imajo zagotovljenih 46 poslanskih glasov, pač pa, da si prizadevajo za to in gradijo odnose.

“Do konstruktivne nezaupnice bo prišlo v trenutku, ko se bosta najmanj dve stranki odločili, da se v DZ-ju skupaj pridružita in podpreta nezaupnico. To se bo lahko zgodilo šele po kongresu DeSUS-a,” je povedal Damijan in potrdil, da si bodo prizadevali za konstruktivno nezaupnico do božiča.

Damijan je svojo trditev pojasnil v pogovoru za Mladino. “Ne morem vplivati na uredniško politiko. Imamo podporo poslancev, ki pa morajo, ko bo glasovanje o konstruktivni nezaupnici, ustrezno glasovati. Takrat se bo videlo, ali je 46 glasov, ali ne,” je dejal. Po njegovih trditvah sicer vedo, po kateri poti lahko dosežejo potrebno večino, “a se morajo na koncu za to odločiti tisti poslanci, ki jih želimo pridobiti na svojo stran”.

Raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko je takole povzel včerajšnji prvi skupni nastop alternativne koalicije: “Torej, če povzamemo današnjo medijsko konferenco, KUL ima 46 glasov, ampak jih v resnici še nima. P.S. Najprej bodo pristopili štirje poslanci DeSUS, nato bo Jelinčič sporočil, da že ves čas podpira vlado, kdorkoli že je to. #prognozis”.

Jože P. Damijan, ki je po virtualni medijski konferenci sinoči šele v Odmevih bolj natančno razkril strategijo koalicije KUL, ki računa, da bosta Karl Erjavec in Zdravko Počivalšek obnovila strategijo o skupnem nastopu in povezovanju DeSUS-a in SMC-ja, o kateri sta oba liderja govorila že lani jeseni še pred padcem Šarčeve vlade.

Jože P. Damijan: “Tukaj moramo vedeti, da do nove koalicije lahko pride samo tako, da te štiri opozicijske stranke k sebi povabijo še vsaj dve, ki sta do sedaj članici Janševe koalicije in v bistvu brez bloka strank DeSUS plus SMC, ki se združita in hkrati prideta in se pridružita tej naši koaliciji, seveda do te vlade ne more priti. To je jasno, ne more priti do konstruktivne nezaupnice.

Hkrati pa seveda, ko se enkrat oblikuje nova koalicija in nova vlada, potem pa se pri glasovanjih pridružijo tudi poslanci manjšin, kot vemo, gospod Jelinčič rad prispeva svoje glasove. Tako da na koncu lahko pride do zelo udobne večine v parlamentu.”

Virtualno medijsko konferenco je moderiral Slavko Bobovnik, nekdanji voditelj odmevov, kar je sprožilo nekaj ugibanj in polemik.

Čeprav je glede na količino medijskih odzivov in pozornosti, ki je je bil deležen prvi skupni nastop opozicije s potencialnim mandatarjem, dosegel svoj cilj, pa je bil predmet posmeha predvsem pri privržencih Janševe koalicije deležen majhnega števila tistih, ki so virtualno medijsko konferenco spremljali neposredno v živo.

Kljub temu da včerajšnja digitalna medijska konferenca ni dala dokončnih odgovorov, kdo naj bi dal glasove in predvsem kdaj naj bi se zgodila sprememba oblasti, pa je glede na znani rek, da so spremembe edina stalnica v življenju, vse skupaj vneslo dodatni nemir v politični prostor in nervozo na družbenih omrežjih.

Celotno medijsko konferenco si lahko ogledate na spodnji povezavi

 

COMMENTS

Wordpress (0)