Cepivo “Sputnik V” je več kot 95 odstotno učinkovito – Stalo bo manj kot konkurenčno, izdelali ga bodo več kot milijardo odmerkov – TOPNEWS.si

Cepivo “Sputnik V” je več kot 95 odstotno učinkovito – Stalo bo manj kot konkurenčno, izdelali ga bodo več kot milijardo odmerkov

Cepivo “Sputnik V” je več kot 95 odstotno učinkovito – Stalo bo manj kot konkurenčno, izdelali ga bodo več kot milijardo odmerkov

Učinkovitost cepiva “Sputnik V” po prehodnih rezultatih raziskave na 42. dan po prvem odmerku zdravila presega 95 odstotkov, pod pogojem, da bolnik prejme drugega, je sporočil Ruski sklad za neposredne naložbe.

“Po rezultatih analize je bila učinkovitost cepiva “Sputnik V” 28. dan po prejemu prve injekcije (sedmi dan po prejemu druge injekcije) 91,4 odstotna. Predhodni podatki o prostovoljcih 42. dan po prvi injekciji (kar ustreza 21. dnevu po drugi injekciji), ko je pri prostovoljcih že oblikovan stabilen imunski odziv, kažejo učinkovitost cepiva nad 95 odstotkov, “piše v izjavi.

Po napovedi sklada zdaj v tretji fazi pregleda v Rusiji sodeluje 40 tisoč prostovoljcev, od katerih je več kot 22 tisoč prejelo prvo injekcijo in več kot 19 tisoč tako prvi kot drugi odmerek.

“24. novembra med raziskavo ‘Sputnika V’ niso odkrili nobenih nepričakovanih stranskih učinkov. Nekateri cepljeni so imeli kratkotrajne neželene učinke, kot so bolečina na mestu injiciranja, gripi podoben sindrom, vključno z zvišano telesno temperaturo, šibkostjo, utrujenostjo in glavobolom, “še dodajajo v izjavi.

Pridobljene podatke bo skupina Centra “Gamaleja”, ki je cepivo “Sputnik V” razvila, objavila v eni vodilnih mednarodnih recenziranih medicinskih revij. Po tretji fazi kliničnih preskušanj cepiva bo Center Gamaleja omogočil dostop do celotnega poročila o preskusu.

Kot je izjavil ruski minister za zdravje Mihail Muraško, podatki o učinkovitosti tega cepiva dajejo upanje za hitro pridobitev najpomembnejšega orodja v boju proti pandemiji novega koronavirusa.

Tretja faza kliničnih preskušanj tega cepiva poteka tudi v Belorusiji, Venezueli, Združenih arabskih emiratih in številnih drugih državah, druga in tretja faza pa v Indiji.

Cepivo “Sputnik V”, ki ga je izdelal Znanstvenoraziskovalni inštitut “Gamaleja”, je 11. avgusta prejelo potrdilo o registraciji ruskega ministrstva za zdravje in tako postalo prvo registrirano cepivo proti koronavirusu na svetu.

Cepivo bo cenejše kot pri konkurenci

Rusija bo za cepivo proti covid-19 “Sputnik V” zaračunala manj kot tekmeci, saj namerava Moskva prihodnje leto proizvesti več kot milijardo odmerkov v državi in tujini, je danes dejal vodja ruskega državnega sklada za bogastvo (RDIF) Kirill Dmitriev.

Podrobnosti o natančni ceni naj bi bile objavljene kasneje čez dan, a Dmitriev je za Reuters povedal, da bi bil “Sputnik V” bistveno cenejši od drugih konkurenčnih cepiv s podobno stopnjo učinkovitosti, poroča TASS.

Dva odmerka ruskega cepiva “Sputnik V” bosta na mednarodnem trgu stala manj kot 20 dolarjev, za ruske državljane pa bosta brezplačna, so danes sporočili na uradnem Twitter profilu Sputnika V.

COMMENTS

Wordpress (0)