Soroš udaril po Orbanu in pozval EU naj ne popušča Madžarski in Poljski: Orban pleni državo in izkorišča novi val covida-19, da bi spremenil madžarsko ustavo – TOPNEWS.si

Soroš udaril po Orbanu in pozval EU naj ne popušča Madžarski in Poljski: Orban pleni državo in izkorišča novi val covida-19, da bi spremenil madžarsko ustavo

Soroš udaril po Orbanu in pozval EU naj ne popušča Madžarski in Poljski: Orban pleni državo in izkorišča novi val covida-19, da bi spremenil madžarsko ustavo

Evropska unija ne sme sklepati kompromisov po tem, ko je dodelitev denarja državam članicam pogojevala s spoštovanjem vladavine prava. Njen odgovor na izziv, ki sta ga zaradi tega postavili Madžarska in Poljske, pa bo določil, ali bo EU preživela kot odprta družba, zavezana vrednotam, na katerih temelj, trdi ameriški poslovnež madžarskega rodu George Soros.

V avtorskem besedilu za portal “Project Syndicate” s sedežem v Pragi je Soros dejal, da Madžarska in Poljska, čeprav imata največ koristi od proračuna, močno nasprotujeta pogojevanju vladavine prava, kot je slednje določila EU.

Kot je Soros dejal, ti dve državi vesta, da sta odgovorni za “šokantno kršitev” vladavine prava in ne želita plačati cene.

Po njegovem mnenju je veto na proračun EU “korak brez presedana dveh serijskih zločincev”, ki je povzročil zmedo med članicami EU, vendar meni, da obstaja pot, da se ga obide.

“V primeru, da ne bo dogovora o novem proračunu, se bo stari proračun, ki poteče konec leta 2020, vsako leto podaljšal. “Madžarska in Poljska iz tega proračuna ne bi prejeli sredstev, ker njuni vladi kršita vladavino prava,” je dejal Soros.

Dodal je, da bi lahko sklad za obnovo po covidu-19 na enak način uporabil izboljšan postopek, kar je predlagal Guy Verhofstadt, in če bi EU to storila, bi se lahko izognili vetu Orban-Kaczynski.

Ko je govoril o madžarskem predsedniku Viktorju Orbanu, je dejal, da je slednji na Madžarskem zgradil dodelan kleptokratski sistem, da bi oropal državo.

“Težko je natančno ugotoviti, koliko se je obogatila njegova družina in njegovi prijatelji, vendar pa so nekateri postali nepopisno bogati. Orbán zdaj z novim valom covida 19 spreminja madžarsko ustavo in volilni zakon ter se z ustavnimi sredstvi krepi kot dosmrtni premier. Za madžarsko ljudstvo je to tragedija, “je dejal Soros.

Dodal je, da madžarske opozicijske stranke skušajo sestaviti skupno kandidatno listo, s katero bi kandidirale na volitvah leta 2022, vendar so, kot pravi, njihove možnosti za uspeh majhne, ker je Orban spremenil volilna pravila.

Poleg tega, pravi Soros, Orban nadzoruje celo državo, pa tudi medije, v mnogih vaseh pa glasovanje ni tajno.

“Samo EU lahko pomaga. Sredstva EU bi lahko bila usmerjena na lokalne vlade, kjer demokracija še vedno obstaja. EU ne sme dopustiti kompromisa, “je zaključil Soros.

COMMENTS

Wordpress (0)