VV Faktor, Faktor, fakti in via fakti… – TOPNEWS.si

VV Faktor, Faktor, fakti in via fakti…

VV Faktor, Faktor, fakti in via fakti…

Čeprav sem se že večkrat odločil, da zavestno ne bom komentiral vsebin, povezanih z novinarskim delom in vsebine prispevkov mojih novinarskih kolegov, bom tokrat naredil izjemo. Pri tem namreč človek hitro zapade v dilemo “ljubosumja med pismouki”.

Papež Frančišek je v eni od pridig dejal, da lahko zavist ali ljubosumje zaradi dobrote bližnjega in njegovih dobrih del vodi v lažne obtožbe, ki naj bi uničile njegovo priljubljenost. V razmišljanju o evangeliju (Mr 3,20-25) je sveti oče govoril o dveh vrstah nesporazumov, s katerima se je moral soočiti Jezus – s strani pismoukov in s strani lastne družine.

Papež je ta svetopisemski odlomek povzel v nauk za današnji čas: »Včasih lahko močna zavist zaradi dobrote in dobrih del neke osebe vodi v lažno obtožbo proti njemu.« Frančišek to imenuje »smrtni strup« in »naklepna zloba«, s katerima naj bi uničili dobro ime drugega: »Gospod, reši nas pred to strašno skušnjavo!

Pa vendarle je včeraj presenetil tvit Bojan Požarja, da bo konec leta ukinil oddajo Faktor, kar je podrobneje obrazložil v današnjem članku Slovo: Zbogom, Faktor na TV3. Bila so nepozabna štiri leta, hvala vam za vse, a moja pot me zdaj vodi drugam.

Glede nastanka oddaje VV Faktor sem pravzaprav že napisal vse in če spustimo ime in ostane zgolj pri faktih, je ideja za nakup licence TV3 nastala v famozni gostilni Panorama v Zupančičevi Jami na nekaj kavah, kjer sva sedela skupaj moja malenkost in Bojan Požar. Kasneje se nama je pridružil še Andrej Kregar.

Kako se je “celotna operacija” odvijala v nadaljevanju, niti ni toliko pomembno. Via fakti pa sem oddajo prvo sezono, torej prvih petdeset ali 60 oddaj večinoma vodil sam. Čeprav sva bila z Bojanom dogovorjena, da jo bova vodila izmenično, sam kmalu ostal sam in tako oral ledino. Ob tej priložnosti se ne bom spuščal v ponovno polemiko, kjer je bilo že vse napisano in odločeno o tem, kako je pravzaprav nastala ideja o celotnem projektu.

Bi pa rad ob tej priložnosti tako Bojanu Požarju, ki mu želim vse dobro v nadaljnji karieri, kot tudi vsem ostalim, sporočil glede lastništva Topnews.si , kjer Požareport stalno poudarja, da je medijski portal Topnews.si v lasti celjskega odvetnika Dušana Korošca.

Dušan Korošec NI nikoli bil in tudi sedaj NI, ne dejanski, ne skriti, ne prikriti, skratka nikakršen posredni lastnik portala Topnews.si, ali Topnews.si d.o.o., kot je nazadnje nedavno v članku “Ozadje Premikov: Kadunca rešila Ljubljanska klika SMC, ko Ilc dela, izpljunil Šabedra, pa Snežič in viljamovka na SDS,” še enkrat napačno napisal Bojan Požar.

Odvetniška pisarna Korošec in Dušan Korošec sta mi v času, ko so mi vsi obrnili hrbet, na žalost tudi Bojan, s katerim sva se skupaj dogovorila za nakup TV3 in nenazadnje tudi za zagon projekta VV Faktor, nudila pravno in moralno pomoč tako meni kot moji družini in z njimi povezanimi podjetji, tako v mojem kazensko pravnem postopku, kot tudi drugih pravnih postopkih, za kar sem mu iskreno hvaležen.

Upam, da bo tokratno pojasnilo zaleglo in da se bo “Fake news” Bojana Požarja o lastništvu odvetnika Dušana Korošca (v kateri koli obliki) portala in družbe Topnews.si prenehal širiti.

Fake news, ki je postal pomembno orožje in orodje v rokah politikov, analitikov in medijev ter ljubiteljev družbenih omrežij, kot sta Facebook in Twitter, vsaj sodeč po zadnjih odločitvah šefov korporacij Facebook in Twitter dobiva pomembne omejitve, kar je prav.

Šefa ter glavna izvršna direktorja Twitterja Jack Dorsey in Facebooka Mark Zuckerberg sta ravno včeraj bila ponovno na “vročem stolu” v senatnem odboru za pravosodje in zagovarjala ukrepe proti širjenju dezinformacij v času predsedniških volitev in obljubila, da bosta s tem nadaljevala tudi pred drugim krogom senatnih volitev

Twitter in Facebook sta pred ameriškimi predsedniškimi volitvami označevala lažne izjave, zapirala strani skrajnežev in tistih, ki so širili dezinformacije.

Demokrati želijo, da se to nadaljuje tudi pred volitvami v Georgii. Predsednik odbora za pravosodje Lindsey Graham je poleg pritožb o cenzuriranju njegove strani dejal tudi, da se obe strani strinjata, da imajo družbeni mediji preveč moči pri odločanju o tem, kaj lahko ljudje vidijo in česa ne.

Facebook in Twitter sta med kladivom in nakovalom, saj so nanju jezni konservativci zaradi cenzure, demokrati pa zaradi dopuščanja spornih objav, ki širijo sovraštvo. Tudi novoizvoljeni predsednik, demokrat Joe Biden, je podprl spremembo zakona, ki družbenim medijem daje imuniteto pred tožbami zaradi objav.

Twitter in Facebook imata trenutno veliko dela z označevanjem objav Trumpa in njegovih podpornikov glede izida volitev, ki je jasen, vendar ga predsednik zavrača in širi obtožbe o prevarah ali celo naravnost objavlja, da je zmagal. “Zmagal sem,” tvitne Trump, Twitter pa pripiše: “Uradni viri imajo drugačne podatke.”

Od 27. oktobra do 11. novembra je Twitter po besedah Dorseyja moral na ta način označiti okrog 300.000 objav.

Drug primer, ki je precedenčen, pa je umik vsebin na Facebooku, ki jih bo zahtevalo avstrijsko vrhovno središče. Tako se je končala sodna zgodba, ki se je začela že pred leti, ko je nekdanja zvezna govornica in predsednica Zelenih Eva Glawischnig-Piesczek zahtevala umik objave nekega Facebookovega uporabnika, ki jo je opisal kot “skorumpirano in izdajalko”.

Njenim zahtevam so avstrijska sodišča ugodila, Facebook pa je nenehno vlagal pritožbe. Očitno neuspešno, saj je primer prišel celo do avstrijskega vrhovnega sodišča, katerega odločitev je dokončna.

Facebook je vseskozi ugovarjal, da sodstvo posamezne države ne more upravljati njihovega omrežja po vsem svetu, medtem ko sodišča očitno enoglasno menijo, da je odstranitev spornih vsebin učinkovita le, če jo izpeljejo na ravni celotnih platform.

Ob tem je zanimivo, da se nekateri pomembni influenserji že umikajo iz družbenega omrežja Twitter, med njimi tudi Tomaž Štih alias Libertarec, na “desni Twitter” Parler.

COMMENTS

Wordpress (0)