“Damage control” – Janez Janša v odgovoru na poslansko vprašanje Marjana Šarca, ki je že “kot otrok od Roške naprej spremljal politiko, sedaj pa spremlja tudi Novo24TV”, napovedal namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji – TOPNEWS.si

“Damage control” – Janez Janša v odgovoru na poslansko vprašanje Marjana Šarca, ki je že “kot otrok od Roške naprej spremljal politiko, sedaj pa spremlja tudi Novo24TV”, napovedal namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji

“Damage control” – Janez Janša v odgovoru na poslansko vprašanje Marjana Šarca, ki je že “kot otrok od Roške naprej spremljal politiko, sedaj pa spremlja tudi Novo24TV”, napovedal namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji

Čeprav so tokratna poslanska vprašanja minila v znamenju epidemije in preverjanja učinkovitosti vlade v boju s koronavirusom, pa je nekoliko v ozadju medijske pozornosti ostala napoved, da namerava Janez Janša v znak lojalnosti do ZDA in očitno tudi za izboljšanje vtisa in sanacije škode po tem, ko je zapisal, da bo Biden v primeru izvolitve eden najšibkejših predsednikov v zgodovini”.

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj naredil obrat z napovedjo, da namerava dobre strateške partnerske odnose z Združenimi državami Amerike utrditi s pobudo za namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji. Ali je namera resna ali ne, oziroma, koliko je le “damage control”, bomo še videli. Janša je očitke o škodi, ki jo je povzročil s svojimi tviti v podporo Trumpu, ki je volitve izgubil, branil s provokacijo in preverjanjem iskrenosti navdušenja njegovih kritikov na levi nad ZDA zdaj, ko je zmagal demokrat Joe Biden.

Za uverturo med poslanskimi vprašanji premierju Janezu Janši je včeraj poskrbel Marjan Šarec, ki ga je zanimalo, kako Janša »po največji sramoti slovenske zunanje politike«, ko se je »skregal s svetom in EU«, svojim privržencem in slovenskemu narodu razlaga, da podpira Donalda Trumpa, ko pa ta koronavirus zanika in organizira shode, kjer je s svojimi podporniki brez zaščitnih mask.

“Kako lahko svojim privržencem in slovenskemu narodu razlagate, da podpirate Trumpa, ko pa on zanika virus. Ko je imel srečanje pred svojimi privrženci, ki so sedeli brez razdalje, brez mask, njegovi privrženci tudi demonstrirajo brez mask, kako to lahko razložite?”

Glede čestitke novemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu je Janša Šarcu odgovoril, da bo z veseljem čestital tistemu, ki bo izvoljen za naslednjega ameriškega predsednika.

“Z veseljem bomo čestitali tistemu, ki bo izvoljen za naslednjega ameriškega predsednika. Slovenija goji dobre strateške partnerske odnose z ZDA ne glede na to, katera administracija je na oblasti. V vseh vladah, ki sem jih vodil, je bilo tako in tako bo tudi v prihodnje.”

Poudaril pa je, da so volitve končane takrat, ko druga stran prizna poraz ali ko razglasijo uradne rezultate. “Vse tisto prej je pač politika. Nekateri so se odločili, da bodo sledili medijskemu valu, jaz pa sem se odločil nasprotno. Bomo videli, kdo je imel prav, zagotavljam pa vam, da to na odnose med Slovenijo in ZDA v prihodnje ne bo vplivalo,” je dejal.

Janša je spomnil na zgodovinske dogodke ob osamosvojitvi Slovenije, ko Sloveniji nihče ni obljubil priznanja države. »Kljub temu smo se odločili, da bomo razmišljali z lastno glavo. Verjeli smo lastni presoji in zato imamo danes samostojno državo,« je dejal. Dodal je, da sposobnost razmišljanja z lastno glavo ohranjajo še naprej.

“Po 30 letih se Janša lažno lepi na Demos in odločitev za plebiscit. Odločitev v Poljčah je bila sprejeta brez Janše, Bavčarja in Rupla, zato ker je pokojni Jože Pučnik ocenil, da morajo to odločitev sprejeti brez njih, ker je dvomil v njihovo podporo plebiscitu. #pravazgodovina”

Je pa v poslanskem odgovoru predsedniku LMŠ Šarcu podal zanimivo podrobnost. Namreč, da namerava novodobno navdušenje slovenske levice nad ZDA izkoristiti za utrjevanje partnerskih odnosov s pobudo za namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji.

Janša se veseli pro ameriškega vala in upa, da bo trajal ter se bo odrazil v podpori zakonodaje.

»Na nek način sem izjemno vesel tega pro ameriškega vala v zadnjem času. Skoraj si ne morem predstavljati, da lahko en tvit povzroči takšno pozitivno spremembo v smer prijateljstva z ZDA in upam, da bo to trajalo,« je dejal ob pozivu k podpori zakona, s katerim bi Slovenija okrepila udeležbo pri skupnih obrambnih prizadevanjih Nata.

“In zdaj, ko ste vsi pro ameriški, upam da bomo vsi te ukrepe podprli, da boste enotno podprli tudi našo ponudbo Združenim državam za namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji v prihodnje,” je še dodal Janša.

“Glede na to, da nisem vaš vernik, čeprav velikokrat gledam Novo24 in se čudim, pač, jaz takih odgovorov ne kupim, pa tudi tisti preostali del Slovenije, ki niso vaši verniki, tudi ne. Vprašal sem vas, se vam zdi smiselna podpora Donaldu Trumpu glede na to, da je on ves čas zanikal virus, da ne upošteva zaščitnih ukrepov, da je zbral svoje privržence v prostoru, kjer niso imeli primerne razdalje, kjer niso imeli mask in nasploh predsednik Združenih držav Amerike je naredil zelo malo za to, da bi se z virusom uspešno spopadel. In kako lahko podpirate tovrstno politiko, če pa pri nas vsakega, ki ni po vaših merilih obtožujete, da se posmehuje virusu, da nasprotuje ukrepom in da nasprotuje vsemu. Še več, na svoji vrli televiziji in svojih medijih vztrajno lepite fotografije nas na Prešernovem trgu, ko smo brez mask. Seveda smo takrat bili brez mask, saj je bil razglašen konec epidemije. Se spomnite? In tudi maske niso bile obvezne. Zakaj potem ne napišete Donaldu Trumpu tega? Spoštovani predsednik Združenih držav Amerike, pozivam vsa, da vaši podporniki nadenejo maske in da se začnete spopadati z epidemijo. To sem vas vprašal. Se vam ne zdi dvolično podpirati nekoga, medtem ko se Joe Biden od prvega dne, ko je bil izvoljen, bori z virusom in je ustanovil tudi delovno skupino. Donald Trump pa pač igra golf. To sem vas vprašal, ” je Šarec provociral Janšo.

Glede Trumpovega odnosa do koronavirusa je Janez Janša Marjanu Šarcu odgovoril: “Ne delam si iluzij, da jaz lahko vplivam na delovanje ameriškega predsednika glede na to, da nisem mogel vplivati niti na vaše ravnanje v času, ko ste vi zanikali virus.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)