Ameriška Moderna: Naše cepivo je skoraj 95-odstotno učinkovito – TOPNEWS.si

Ameriška Moderna: Naše cepivo je skoraj 95-odstotno učinkovito

Ameriška Moderna: Naše cepivo je skoraj 95-odstotno učinkovito

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je včeraj sporočilo, da ima njegovo cepivo proti koronavirusu skoraj 95-odstotno učinkovitost, poroča BBC.

To pomeni, da je 945 od 1000 ljudi, ki so bili cepljeni proti koronavirusu, zaščitenih pred okužbo.

Podatki o učinkovitosti izhajajo iz kliničnega preizkušanja Moderninega cepiva.

Informacije o izjemno visoki učinkovitosti cepiva Moderne prihajajo teden dni po tem, ko je farmacevtski velikan Pfizer objavil, da je njegovo cepivo 90-odstotno učinkovito.

Raziskava vključuje 30 tisoč preiskovancev
Moderna je v izjavi sporočila, da je bil včerajšnji dan “velik dan”, in dodala, da načrtuje prijavo cepiva v odobritev v naslednjih nekaj tednih.

Klinično testiranje, na katerem temelji trditev o skoraj 95-odstotni učinkovitosti, je bilo izvedeno na 30.000 preiskovancih. Preiskovanci so prejeli dva odmerka cepiva v razmiku štirih tednov, polovica preiskovancev je prejela placebo injekcijo.

Analiza temelji na prvih 95 testiranih, ki so razvili simptome covida-19. Od tega jih je samo 5 prejelo cepivo, ostalih 90 pa placebo.

Podatki analize tudi kažejo, da so se pri 11-ih preiskovancih pojavili hujši simptomi okužbe, vendar ne pri osebah, ki so prejele cepivo.

“Splošna učinkovitost je fascinantna … To je čudovit dan,” je dejal prvi mož za medicinske raziskave pri Moderni Tal Zaks.

Česa še ne vemo?
Zaenkrat še ni znano, kako dolgo traja imunost, ki jo cepivo Moderne daje cepljenim. Po navedbah BBC bo za odgovor na to vprašanje potrebno daljše spremljanje njihovega stanja.

Poleg tega še vedno ni znano, kako dobro cepivo deluje v starejših starostnih skupinah, torej pri ljudeh, ki so najbolj ogroženi zaradi covida-19.

Toda Zaks je za BBC povedal, da dosedanji podatki kažejo, da učinkovitost cepiva s starostjo cepljenih ljudi ne upada.

BBC poroča, da še ni znano, ali cepivo ščiti le pred razvojem hujših simptomov ali pa tudi preprečuje nadaljnje širjenje okužbe s strani cepljenih ljudi.

Odgovori na ta vprašanja bodo določili način uporabe cepiva, piše BBC.

Je cepivo varno?
V kliničnem preizkušanju niso poročali o težavah z varnostjo cepiva, BBC pa opozarja, da nobeno zdravljenje, tudi s paracetamolom, ni 100-odstotno varno.

Nekateri preiskovanci so poročali o kratkotrajni utrujenosti in glavobolu po injiciranju cepiva.

“Takšne reakcije pričakujete od cepiva, ki deluje in povzroči dober odziv imunskega sistema,” je dejal za BBC prof. Peter Openshaw z londonskega Imperial Collegea.

Podobnost s Pfizerjevim cepivom
Obe cepivi uporabljata podoben pristop: osebam se vbrizga del genetske kode virusa, da se izzove odziv imunskega sistema telesa.

Predhodni podatki kažejo na zelo podobno učinkovitost – Pfizer se je ponašal z 90-odstotno učinkovitostjo, Moderna pa navaja, da je njegovo cepivo skoraj 95-odstotno učinkovito.

Ker pa klinična preizkušanja še potekajo, bi se te številke lahko spremenile.

Zdi se, da ima Modernino cepivo eno veliko prednost pred Pfizerjevim. Šest mesecev namreč ostane stabilno pri temperaturi -20 stopinj Celzija, v navadnem hladilniku pa ga lahko hranite mesec dni.

Pfizerjevo cepivo je treba hraniti pri temperaturi -75 stopinj Celzija, le pet dni pa se ga lahko hrani v običajnem hladilniku.

COMMENTS

Wordpress (0)