(VIDEO) Zmaga brez izstreljenega naboja: Kitajska je skupaj s 14 državami oblikovala močan trgovinski blok – Tu je njegov glavni cilj! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zmaga brez izstreljenega naboja: Kitajska je skupaj s 14 državami oblikovala močan trgovinski blok – Tu je njegov glavni cilj!

(VIDEO) Zmaga brez izstreljenega naboja: Kitajska je skupaj s 14 državami oblikovala močan trgovinski blok – Tu je njegov glavni cilj!

Petnajst držav je oblikovalo največji trgovinski blok na svetu, ki pokriva skoraj tretjino svetovnega gospodarstva.

Regionalno celovito gospodarsko partnerstvo (RCEP) zajema 10 držav jugovzhodne Azije, pa tudi Južno Korejo, Kitajsko, Japonsko, Avstralijo in Novo Zelandijo.

Ekonomski analitiki ocenjujejo omenjeni pakt kot razširitev kitajskega vpliva v regiji.

Sporazum izključuje ZDA, ki so leta 2017 izstopile iz konkurenčnega azijsko-pacifiškega trgovinskega pakta.

Predsednik Donald Trump je svojo državo kmalu po nastopu funkcije izvlekel iz čezpacifiškega partnerstva (TPP). Sporazum naj bi vključeval 12 držav, podprl pa ga je Trumpov predhodnik Barack Obama kot način nasprotovanja naraščajoči moči Kitajske v regiji.

Pogajanja o RCEP so se začela leta 2012. Sporazum je bil podpisan v nedeljo ob robu srečanja Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN), ki ga je gostil Vietnam.

“Z veseljem povem, da smo po osmih letih trdega dela od danes uradno dali v podpis pogajanja o RCEP,” je dejal vietnamski premier Nguyen Xuan Phuc.

Uradniki so izmenično podpisovali kopije sporazuma in jih na virtualnem vrhu pokazali pred kamerami.

Voditelji upajo, da bo sporazum prispeval k okrevanju gospodarstva po pandemiji koronavirusa.

“V sedanjih svetovnih okoliščinah pa dejstvo, da je bil RCEP podpisan po osmih letih pogajanj, prinaša žarek svetlobe in upanja sredi oblakov,” je dejal kitajski premier Li Kečiang.

Li je sporazum označil za “zmago multilateralizma in proste trgovine”.

Del pogajanj je bila tudi Indija, ki pa se je lani umaknila zaradi zaskrbljenosti, da bi lahko nižje carine škodile lokalnim proizvajalcem.

Podpisniki sporazuma so dejali, da vrata za pristop Indije tudi v prihodnje odprta.

Članice RCEP predstavljajo skoraj tretjino svetovnega prebivalstva in 29 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda.

Novi blok proste trgovine bo tudi večji od sporazuma med ZDA, Mehiko in Kanado ter Evropsko unijo.

COMMENTS

Wordpress (0)