Akademika Tine Hribar in Renata Salecl v imenu komisije za človekove pravice pri SAZU Janševi vladi in koaliciji očitata zlorabo pandemije in neustrezno komunikacijo in vnašanje nemira in strahu – TOPNEWS.si

Akademika Tine Hribar in Renata Salecl v imenu komisije za človekove pravice pri SAZU Janševi vladi in koaliciji očitata zlorabo pandemije in neustrezno komunikacijo in vnašanje nemira in strahu

Akademika Tine Hribar in Renata Salecl v imenu komisije za človekove pravice pri SAZU Janševi vladi in koaliciji očitata zlorabo pandemije in neustrezno komunikacijo in vnašanje nemira in strahu

Vladi očitajo zlorabo pandemije in neustrezno komunikacijo, s čimer se po njihovem mnenju tudi na področju zdravstva in socialnega varstva vnaša nemir in strah, prebivalcem in bolnikom pa se s tem kršijo pomembne pravice, izpostavljajo pri SAZU, pri čemer navajajo tudi neustreznost in koruptivnost pri nabavi medicinske opreme v prvem valu, kar da se je v drugem valu izboljšalo le deloma.

“Arbitrarno sprejemanje ukrepov, avtokratska in prepogosta represivna ravnanja, s katerimi se v zadnjih mesecih srečujemo v Sloveniji ter smo jim priča ob napadih na medije, ne prispevajo k zajezitvi pandemije, nasprotno, javnost odvračajo od podpore sicer potrebnim in nujnim ukrepom. Posebej problematično je naslednje:

1. Vlada je z vrsto odločitev zlorabila epidemijo covid-19 in s komandnim pristopom represijo razširila na vso družbo, namesto da bi vso skrb posvetila obvladovanju epidemije. Ob tem je z neustrezno komunikacijo, tudi na področju zdravstva in socialnega varstva, vnašala nemir in strah, prebivalcem in bolnikom pa povzročala kršenje pomembnih pravic.

2. V času prvega vala je vlada zlorabila inštitut paliativne medicine za nesprejem starostnikov v bolnišnice, zdaj, v času drugega vala pa vse večji problem postaja vprašanje selekcije.

3. Vlada je že na začetku nabavila nekatere neustrezne medicinske aparature, potrošne materiale in diagnostične teste (zaradi nepravočasnega naročanja in koruptivnih dejanj pogosto preplačane). Ob drugem valu pandemije kaže, da se je stanje deloma izboljšalo, vendar o polni transparentnosti še zmerom ni jasnih dokazov.

4. V času relativnega zatišja po prvem valu je vlada zanemarila priprave na drugi val, opustila krepitev kakovostnega in vsem enako dostopnega javnega zdravstva (na ravni financiranja, kadrovanja in prostorskosti) ter zanemarila delovanje socialno-varstvenih zavodov in domov za starejše. Obenem, ko je na vidiku že tretji val, pa s prehitrimi in zato nedodelanimi načrti pripravlja privatizacijo zdravstva.

5. Z vsem tem — z nepravočasnimi, neumestnimi. nerazumnimi in nedomišljenimi odločitvami — je vlada privedla zdravstvo ne le v nezavidljiv, ampak tudi v neobvladljiv položaj. Ogrozila, deloma celo onemogočila, je človekove/bolnikove pravice do pravočasnega bolnišničnega zdravljenja, do pregledov pri osebnem zdravniku in specialistu in do nujnih diagnostičnih postopkov. Zdravstvene in socialne delavce ter njihove pomočnike pa je spravila na rob izgorelosti, do izčrpanost in obupa”.

Podpisana predsednik komisije akademik dr. Tine Hribar in podpredsednica izredna članica dr. Renata Salecl zato v imenu SAZU zato državni zbor pozivata, da od vlade zahteva, naj vse sile usmeri v reševanje pandemije, naj preprečuje koruptivno delovanje ter v teh težkih časi spoštuje dostojanstvo ljudi, človekove pravice in državljansko demokratično odločanje.

Predsednika Boruta Pahorja pa prosijo, da opozori na škodljivo vmešavanje vlade v medije, kulturo, znanost, umetnost in univerze.

Premier Janez Janša se je danes v državnem zboru, ko je odgovarjal na poslanska vprašanja soočal z očitki podobnimi očitki, kot jih na vlado naslavlja SAZU od opozicijskih poslancev, ki je Janši očitala, da vlada v spopadanju z novim koronavirusom ni uspešna. Janša je dejal, da bomo drugi val epidemije zajezili: “Zaključke o uspešnosti spopada z epidemijo bomo delali, ko bo ta mimo”.

Zagotovil je, da bomo drugi val epidemije zajezili, da pa je pri tem potrebnega tudi več sodelovanja vseh, ne samo kritiziranje. “Delamo veliko in delamo tudi napake, a na drugi strani ne vidim drugega kot kritike. Karkoli je vlada naredila, je bilo kritizirano. Če ni naredila, je bilo tudi kritizirano,” je dejal v odgovoru na vprašanje Franca Trčka (SD). Tega je namreč zanimalo, kako se vlada spopadla z drugim valom epidemije, pri čemer je ocenil, da je vlada padla na izpitu.

V Sloveniji je po besedah Janše stanje trenutno takšno kot v večini drugih evropskih držav, razlike je “samo nekaj tednov ali pa nekaj dni”. Vlada po besedah premierja spopadu z epidemijo že od marca namenja 80 odstotkov zmogljivosti. “Do zdaj edina večja napaka, ki jo je naredila v teh ukrepih, je tisto ‘telovadenje’ pristojnih glede mask v šolah. Takrat so nam številke narasle, ker je bilo v teh poklicnih skupinah tudi za trikrat, štirikrat več pozitivnih kot pa v povprečju, ker pač bolezen pri otrocih ne pokaže znakov in je težko sledljiva. Mantra o tem, kako je treba vse zapreti razen šol, nas je verjetno pripeljala en teden pred nekatere druge države, ki pa danes sprejemajo enake ukrepe, kot smo jih mi sprejemali,” je dejal.

Na očitek, da bi morala vlada v času epidemije bolj pristopiti naproti opoziciji, je odgovoril, da so vsem opozicijskim strankam že na začetku mandata ponudili sporazum o sodelovanju. Nekatere so ga sprejele in sodelujejo pri pripravi ukrepov in zakonodajnih projektih, večina pa ne. Kljub temu je ponudba vladne strani po besedah Janše še vedno na mizi: “Sprejmite jo in boste zraven, ko bo strokovna skupina predstavljala predloge za svoje ukrepe.”

Tako javno izjavo SAZU: “Za izhod iz pandemije in avtokracije” kot tudi polemiko oziroma odgovore Janeza Janše na poslanska vprašanja Marjana Šarca, Franca Trčka ter Luke Mesca objavljamo v integralu.

Komisija SAZU za izhod iz avtokracije

Zapisnik seje DZ :

MARJAN ŠAREC (PS LMŠ): Hvala za besedo, predsednik.
Predsednik Vlade, ko ste spomladi prevzemali Vlado, se je z vaše strani slišalo, kako smo pustili prazna skladišča, kako ste, mislim da ste, na SNAV-u izjavili, da ste zadnji moment skočili v tovornjak, ga uspeli obvladati in potem tudi končali z epidemijo. Lahko bi vas vprašal, zakaj ste takrat spisali neko poročilo, ki je bilo z današnjega vidika gledano, navadna farsa, kjer Vlado in pa mene osebno, obtožujete kazenske odgovornosti in ne vem česa še vse. Lahko bi vas vprašal, zakaj ste preleteli z letali in razglasili konec epidemije. Lahko bi vas vprašal, zakaj ste imeli na Brdu srečanje, kjer ste predstavili srčno ekipo, ki je rešila epidemijo. Lahko bi vas tudi vprašal, zakaj ste kupili 148 ali 149 ventilatorjev, ki ne služijo ničemur in bolnišnice kupujejo nove. Lahko bi vas tudi vprašal, zakaj ste se, ko je bil razglašen konec epidemije, ukvarjali z vsem drugim, samo s pripravo na drugi val ne. Pa vas ne bom spraševal tega, zato ker ne želim biti tak, kot vi, ki obtožujete vse vprek, ki ste mene osebno krivili za smrti, ki ste obtoževali tudi druge ne vem česa, ampak vas bom vprašal nekaj drugega.
Namreč, poleti, ko ste imeli čas za vse, ne glede na to, da ste rekli, na SNAV tudi to, da Vlada ne more se ukvarjati samo z epidemijo, ampak se mora z vsem drugim, vemo kako se ukvarjate z vsem drugim, vas bom pa vprašal, zdaj po največji sramoti slovenske zunanje politike, ko ste preuranjeno čestitali, po vaše, samo republikanski stranki, ne Donaldu Trumpu, in se skregali s svetom in Evropsko unijo. Seveda vaš minister to brani in spet pove, da je bila večja sramota moj nenastop v Evropskem parlamentu, o kako pričakovano, to je pa res nekaj novega, pa vas bom vseeno vprašal, gospod Janša.
Kako svojim privržencem in slovenskemu narodu razlagate lahko, da podpirate Trumpa, ko pa on zanika virus. Ko je imel srečanje pred svojimi privrženci, ki so sedeli brez razdalje, brez mask, njegovi privrženci tudi demonstrirajo brez mask, kako to lahko razložite.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Predsednik Vlade, imate besedo.

JANEZ (IVAN) JANŠA: Hvala lepa za vprašanje.
Zdaj, kar se tiče tega drugega. Predsednik Republike je pred nekaj dnevni organiziral spominsko srečanje na nek dogodek, ko se je takratna politična večina oziroma Demosov poslanski klub v Poljčah, odločil za plebiscit o samostojni Sloveniji. Saj takrat tiste odločitve ne bi bilo, najverjetneje danes v tem dvorani ne bi sedeli kot poslanci samostojne države. Ko je bila odločite sprejema, je bilo jasno, da osamosvojitve Slovenije praktično uradno ne podpira nihče. Nihče izven meja naše države. Prišel je takratni znani minister na srečanje in je rekel, vsi pravijo, da nas ne bodo nikoli priznali. To se je nadaljevalo vse do same osamosvojitve. Državni sekretar oziroma znani minister Združenih držav je prišel v Beograd nekaj dni pred napadom na Slovenijo in je dejal, podpiramo demokratično in enotno Jugoslavijo, kar je bil absurd in osamosvojitve Slovenije in Hrvaške nikoli ne bomo priznali. V Poljčah smo se kljub temu odločili, da bomo razmišljali z lastno glavo, verjeli smo lastni presoji in zato imamo danes samostojno državo, tisti, ki so še nekaj dni pred napadom na Slovenijo trdili, da nas nikoli ne bodo priznali, so nas priznali nekateri čez pol leta nekateri pa čez slabo leto. Zdaj, to sposobnost razmišljanja z lastno glavo ohranjamo še naprej. Z veseljem bomo čestitali tistemu, ki bo izvoljen za naslednjega ameriškega predsednika. Slovenija goji dobre strateške partnerske odnose z Združenimi državami Amerike ne glede na to katera administracija je na oblasti, v vseh vladah, ki sem jih vodil, je bilo tako in bo tako tudi v prihodnje. Je pa tako z volitvami, da so končane takrat, ko druga stran prizna poraz ali pa, ko se rezultati uradno razglasijo. Vse tisto prej je pač politika. Nekateri so se odloči, da bodo sledili pač medijskemu valu, jaz sem se odločil nasprotno. Bomo videli kdo je imel prav, ampak to vam zagotavljam, da odnose med Slovenijo in Združenimi državami v prihodnje ne bo vplivalo. Mogoče bo to celo izboljšalo odnose zaradi tega, ker ste na enkrat tisti, ki ste korakom k vzpostavitvi dobrih delovnih, operativnih odnosov z Združenimi državami v zadnjega pol leta očitno nasprotovali, ki ste še prej skušali komplicirati sprejetje nekega zakona, ki gre v to smer, ker Slovenija mora okrepiti lastno udeležbo pri skupnih obrambnih prizadevanjih, za kar se Združene države zavzemajo, ne glede na to kateri predsedniki oziroma iz katere stranke je predsednik. In zdaj, ko ste vsi proti ameriški, upam da bomo vsi te ukrepe podprli, da boste enotno podprli tudi našo ponudbo Združenim državam za namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji v prihodnje, da boste podprli, da bo Slovenija bolj striktno kot doslej izpolnjevala svoje obveznosti v Natu, kjer so Združene države pač osrednji dejavnik. Na nek način sem izjemno vesel tega proameriškega vala v zadnjem času. Skoraj si ne morem predstavljati, da lahko en Twitt povzroči takšno pozitivno spremembo v smer prijateljstva z Združenimi državami Amerike in jaz upam, da bo to trajalo.
Kar se tiče teh vprašanj iz prvega dela, poglejte, lahko bi tudi jaz postavil veliko vprašanj, bom pa samo eno. Poglejte, če ste tako pametni, če tako veste kaj bi bilo treba narediti v času epidemije, zakaj ste vrgli puško v koruzo v času, ko je bilo jasno, da epidemija prihaja v Slovenijo in da bo treba združevati sile in resurse zato, da bomo reševali zdravje in življenja.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Gospod Šarec, zahteva za dopolnitev odgovora?

MARJAN ŠAREC (PS LMŠ): Gospod Janša, niste me razočarali s svojim odgovorom. Je točno tak, kot sem ga pričakoval.
Glede na to, da nisem vaš vernik, čeprav velikokrat gledam Novo24 in se čudim, pač, jaz takih odgovorov ne kupim, pa tudi tisti preostali del Slovenije, ki niso vaši verniki, tudi ne. Vprašal sem vas, se vam zdi smiselna podpora Donaldu Trumpu, glede na to, da je on ves čas zanikal virus, da ne upošteva zaščitnih ukrepov, da je zbral svoje privržence v prostoru, kjer niso imeli primerne razdalje, kjer niso imeli mask in nasploh predsednik Združenih držav Amerike je naredil zelo malo zato, da bi se z virusom uspešno spopadel. In kako lahko podpirate tovrstno politiko, če pa pri nas vsakega, ki ni po vaših merilih obtožujete, da se posmehuje virusu, da nasprotuje ukrepom in da nasprotuje vsemu. Še več, na svoji vrli televiziji in svojih medijih vztrajno lepite fotografije nas na Prešernovem trgu, ko smo brez mask. Seveda smo takrat bili brez mask, saj je bil razglašen konec epidemije. Se spomnite? In tudi maske niso bile obvezne. Zakaj potem ne napišete Donaldu Trumpu tega? Spoštovani predsednik Združenih držav Amerike, pozivam vsa, da vaši podporniki nadenejo maske in da se začnete spopadati z epidemijo. To sem vas vprašal. Se vam ne zdi dvolično podpirati nekoga, med tem ko Joe Biden od prvega dne, ko je bil izvoljen, se bori z virusom in je ustanovil tudi delovno skupino. Donald Trump pa pač igra golf. To sem vas vprašal.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Predsednik Vlade, imate besedo.

JANEZ (IVAN) JANŠA: Poglejte, jaz nebi rad bil ne skromen, na /nerazumljivo/ jaz lahko vplivam na ravnanje ameriškega predsednika, glede na to, da nisem mogel vplivati niti na vaše ravnanje v času, ko ste vi zanikali virus. Ko ste skupaj z Nino Pirnat govorili, da gre za malo hujšo gripo, da je treba zgolj kašljati v rokav in da ni nobenega problema. In ko smo vas morali iz opozicije prisiliti v to, da ste razglasili epidemijo. Vi pa ste takrat grozili vašemu ministru za zdravje in ga, bom rekel, po neposrednih virih, celo fizično napadli, ko je sprejemal nekatere ukrepe zato, da bi se epidemija pravočasno zajezila. Ampak, poglejte, jaz ne vidim neke, res nekega smisla v tem prepiru. Niti v tem, da se pač delajo neke končne bilance, kjer smo sredi spopada, ki je zelo resen. In jaz bi enostavno apeliral na vas v opoziciji, da se zgledujete po svojih političnih predhodnikih pred 30. leti, ki so takrat, ko je bila ta ključna politična odločitev v Hočah sprejeta, najprej tej odločitvi nasprotovali, potem pa so se bili vseeno pripravljeni usesti za skupno mizo, se pogajati in na koncu smo zakon o plebiscitu sprejeli z veliko večino. Jaz mislim, da potrebujemo nekaj takšnega tudi sedaj, ker je situacija resna. So pozitivno obeti glede cepiva, kar pa ne pomeni, da bo pravočasno na voljo za vse, da se prepreči tudi tretji val. Mimogrede korake, ki jih je delala Slovenija od 26. oktobra naprej dela tudi večina ostalih evropskih držav. Na koncu bomo delali bilance, kdo je bil bolj in kdo je bil manj uspešen. Dejstvo pa je, da je virus tukaj, da je situacija izjemno resna, da smo nekateri pet ali šest mesecev opozarjali pred drugim valom, če ne bomo vsi naložili aplikacije, ki opozarja na tvegane stike, da so bile ves ta čas določene stvari prepovedane, tudi zborovanja / opozorilni znak za konec razprave/, neorganizirana zborovanja brez dovoljenj, ni problem, da niste nosili maske, problem je, da ste bili na zborovanju, ki ni bilo dovoljeno zaradi neravnosti virusa.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa. Želite besedo za postopkovni predlog?

MARJAN ŠAREC (PS LMŠ): Ja, imam postopkovni predlog, ker seveda nisem razen nekih pavšalnih obtožb in nekih tako imenovanih neposrednih virov, ki so spet bili predvajani v nekih medijih, ki vemo, kam sodijo, predlagam, imam postopkovni predlog, da opravimo na eni izmed naslednjih sej tudi razpravo o mojem vprašanju, ki ni kar tako prepir kot predsednik Vlade trdi, ampak gre za blamažo zunanje politike, gre za to, da je še Kitajska priznala zmago Joea Bidna, tako da smo v družbi Severne Koreje, Rusije, pa ne vem, ni nas ravno veliko, zato je bilo to tehtno vprašanje, tukaj Nina Pirnat nima nobene zveze, pa še kdo drug, tako da predlagam, da opravimo to razpravo na eni izmed prihodnjih sej. Hvala lepa.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa. O vašem predlogu bo Državni zbor odločal v petek, 20. novembra 2020, v okviru glasovanj.
Naslednji bo vprašanje predsedniku Vlade postavil dr. Franc Trček.

DR. FRANC TRČEK (PS SD): Hvala za besedo. Lep pozdrav vsem skupaj.
Kot Socialni demokrat in ustavni patriot bom rekel Slovenia first, najprej Slovenija. Moje vprašanje se nanaša na leto 2020, nanaša se na epidemijo. Aplikacijo imam naloženo, tudi večina kolegic in kolegov iz Socialnih demokratov ga ima, tako da se ne bova o tem kvadraturo kroga kregala, gospod Janša.
Na COVID epidemijo se nihče na svetu ni mogel pripraviti. To so besede akademikinje, virologinje prof. dr. Tatjana Avšič Županc, včeraj na radiu, Javni zavod RTV Slovenija, nedeljski gost. Večina politike je korono podcenjevala, tudi bogate države so bile nanjo slabe pripravljene. Če se spomnite švicarske konfederacije, ko so ugotovili, da nimajo alkohola za razkužila mešati, ker so to privatizirali. Tukaj moramo pohvaliti oba naša laboratorija tako mariborskega kot ljubljanskega, ki dobesedno crkujejo od dela, da so pravočasno priskrbeli reagent in so lahko opravili celo več testov, kot kake večje države. Zdaj glede drugega vala se moramo vprašati, kaj smo se med tem naučili in kako smo se nanj pripravili. Kakorkoli že obračamo, Slovenija je padla na izpitu, celo predsednik Pahor, vaš politični sopotnik vas je včeraj kritiziral gospod Janša in dejal, da je Vlada prepočasno ukrepala. Številke o koroni niso politično prikrojena resnica, niso bevskajoča last na Twitterju. Vlada je najbolj odgovorna za celo vrsto zadev, jih bom naštel zgolj devet: nezaščitenost DSO-jev, ker gospa Marolt Meden iz Srebrne niti govori celo o gerontocidu, nedelovanju oziroma zelo omejeno delovanje necovid javnega zdravstva, neustrezno opremo tako imenovani Počivalškovi Golf Passati, manjkajoči kader, problematiko šolstva, ki zadeva več kot 300 tisoč ljudi v štartu, če prištejemo starše, skrbnike – verjetno več kot četrtina vseh nas, karantenske odločbe, ki ste jih najprej hoteli dati na pleča 27 epidemiologov, potem pa na primarno raven, kar kaže nerazumevanje primarne ravni, ni socialnega dialoga, ne deluje Ekonomski-socialni svet, vsak PKP zakon ima nebulozo, na primer izenačitev matur, vedno se pozabi na preveč skupin zaposlenih / opozorilni znak za konec razprave/ ter preštevilne gospodarske dejavnosti, predlog Černačeve ekipe sklada za okrevanje poslan v Bruselj je neberljiva šlamastika, neustrezno, nepremišljeno kadrovanje nekateri – kadrovanja so tudi pravno sporna. Zato vas – tu so našteta dejstva – zato vas, gospod predsednik Vlade enostavno sprašujem, kako se bo Vlada Republike Slovenije spopadla z vse bolj tragično statistiko epidemije, ki jo sedaj imamo v drugem valu /znak za konec razprave/ in se vam zahvaljujem na odgovore na to konkretno vprašanje.
Hvala lepa.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Predsednik Vlade, imate besedo za odgovor.

JANEZ (IVAN) JANŠA: Ja, hvala lepa za vprašanje.
Zdaj Vlada se ne spopada s statistiko, niti z mlini na veter, ampak s problemi. Seveda je polno takšnih, ki čakajo, da Vlada nekaj naredi in to kritizirajo, ne da bi sami karkoli predlagali, ali pa počakajo; zdaj kam se nagiba v smer eno javno mnenje, pa se potem tja opredelijo. Zdaj tega smo navajeni in s tem se niti ne ukvarjamo. Zdaj od marca naprej je 80 procentov kapacitete Vlade namenjeno spopadu z epidemijo. In to kolegi in kolegice v Vladi delajo za plače, ki so relativno gledano, glede na naš GDPR ene najnižjih na svetu. Kritizirajo nas pa tisti, ki si namesto zdravnikov covid dodatke izplačujejo, pa razne voditeljice, ki služijo 15 tisoč evrov na mesec. Toliko v zvezi s tem.
Zdaj kar se tiče pa dejanskega stanja, je pa v Sloveniji stanje takšno, kot je v večini drugih evropskih držav. Samo nekaj tednov ali pa nekaj dni je razlike, glede na to, kam je prej prišel val. Zdaj edina večja napaka, ki jo je Vlada naredila v teh ukrepih je tisto »telovadenje« pristojnih glede mask v šolah. Zdaj poglejte si statistiko, zdaj velik del okužb je v nekem času pač prišel iz okolja, kjer so rekli, da je težko pač delati v maski. Jaz jo nosim 18 ur na dan recimo, v zdravstvu jo nosijo že 10 let, mislim jo celo življenje nosijo nekateri, pa niso dosti bolj plačani, kot nekateri v šolstvu. In takrat nam je pač, so nam številke narastle, ker je bilo v teh poklicnih skupinah tudi za trikrat, štirikrat več pozitivnih, kot pa v povprečju in ker pač bolezen pri otrocih pač ne pokaže znakov in je težko sledljivo. Zdaj ta mantra o tem kako je treba vse zapreti, razen šol, pač ki je šla kot val čez Slovenijo, nas je verjetno pripeljala en teden pred nekatere druge države, ki pa danes sprejemajo enake ukrepe, kot smo jih mi sprejemali.
Glejte, ta drugi val bomo zajezili. Lahko bi ga zajezili tudi z milejšimi ukrepi, če bi bila odgovorna večina bistveno večja, kot je bila in če bi bila neodgovorna manjšina pač bistveno manjša od tega, kar je bila. Milejši ukrepi, kot je nošenje mask povsod ali določene omejitve, ki so, katerih spoštovanje je v glavnem odvisno od tega kako mi ravnamo pač v družbi, kjer je politika enotna, kjer so mediji pač na isti strani odgovornosti, delujejo v večji meri kot tam, kjer je vse razdeljeno. Zdaj povejte mi katere ukrepe ste predlagali pravočasno pa jih Vlada ni sprejela, povejte mi katere ukrepe ste pozdravili. Karkoli je Vlada naredila, je bilo kritizirano. Če ni naredila, je tudi kritizirano. Jaz bi se z veseljem usedel z vsakim, ki ima boljše predloge. Ure in ure sedimo s stroko, ki predlaga stvari. Vse je dokumentirano, mimogrede, gospodje poslanci. Za vsak dan vemo kdaj je kdo kaj predlagal, kdaj je bilo kaj sprejeto, kakšno je bilo stališče Vlade, posamičnih ministrov, strokovne skupine, ministrstev, karkoli je možno za nazaj rekonstruirat.
Tudi velik afront proti nabavi večjih količin določene medicinske opreme, kar je danes kritična točka, ko so se nabave začele preiskovat prej, preden so artikli sploh prišli v skladišča. Po drugi strani pa po 10-ih letih še milijarda opranih evrov ni raziskana za teroriste in tako naprej. Tako da nekoliko bolj enaka merila je treba imeti, ko se /znak za konec razprave/ gleda na sedanjo situacijo. Ob tem pa še enkrat poudarjam, za to bo še čas. Za to bo še čas.
Parlament bo vedno tukaj, ni izrednega stanja, seje lahko imate, preiskovalne komisije, institucije delujejo, vse bo možno raziskati. Mogoče bi pa s kakšno zadevo kakšen teden počakali in dali tistim, ki imajo na ramenih odgovornost odločanja pravzaprav o zdravju, o življenju in smrtih, da svoje delo v miru delajo.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Dr. Trček, imate besedo za zahtevo za dopolnitev odgovora.

DR. FRANC TRČEK (PS SD): Ja, zdaj žal moram ugotoviti, da odgovora nisem dobil.
Veste, malo je nenavadno, da se reče »Vlada se ne ukvarja, ne spopada s statistiko«. Sočasno je Vlada na resornem oziroma resorno ministrstvo oblikovalo neko skupino, ki naj bi se ukvarjala z modeliranjem, ki naj bi gledala, kako ta epidemija napreduje in na osnovi tega ukrepala. Zdaj, če vi žalite tukaj opozicijo ali mene ali kakorkoli, ni problem. Žalite pa cel niz vrhunskih strokovnjakov in strokovnjakinj.
Drugič, ni res, da so razmere po Evropi povsod iste, ne? Zunanji minister je bil v baltskih državah in je tam v karanteno poslal vse tri zunanje ministre. Tam razmere niso takšne kot so pri nas. Virus je prišel v šolo, ne pa iz šole, ne? zdaj vi ves čas napadate medije, ki vam bi pa morali biti oziroma bi nam morali biti glavni partner. Ena od ključnih skupin z atipično korono, kjer se virus izrazito širi, je skupina v starosti od 18 do 35 let. Sem poslal vprašanje Vladi, kako jih bomo naslovili, kako jih bomo targetirali. Včeraj je zaokrožil nek videoposnetek, kako so jih v Nemčiji targetiral. Sam vodja epidemiologov v intervjuju pravi, da je komunikacija – jaz bi jo imenoval nekomunikacija – kaotična, ne? Kacin, Hojs, Krek. Ljudje mi rečejo »ko jih vidim, ugasnem televizijo«, potem ta senca žal pade tudi na gospo Beović. Nobenih protipožarnih, če se tako izrazim, ukrepov v DSO-jih ni, čeprav smo imeli tri izkušnje.
A veste, vi imate na svojem uradnem profilu neko brv tam čez Sočo. Tudi vi morate v mostogradnji priti nasproti, gospod Janša.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Predsednik Vlade, imate besedo.

JANEZ (IVAN) JANŠA: Ja, ne vem, če je bilo kakšno vprašanje tukaj.
Ampak zdaj kar se tiče korakov nasproti. Maja smo vsem opozicijskim strankam ponudili sporazum o sodelovanju. Nekatere so ga sprejele in se jim zahvaljujem in sodelujejo pri pripravi ukrepov in pri zakonodajnih projektih. Večina vas je ta sporazum zavrnila kljub temu, da ni prelagal nobene odgovornosti na opoziciji, dajal je opoziciji samo možnost, da od samega začetka sodeluje pri zakonskih projektih in tudi pri spopadu z epidemijo. Zdaj ta naša ponudba je še vedno na mizi – sprejmite jo, boste zraven od samega začetka. Boste zraven, ko bo strokovna skupina predstavljala predloge za svoje ukrepe in boste pač del teh dilem, ki so pred mojimi kolegicami in kolegi, ko je treba sprejemati odločitve in ko jih je treba sprejemati hitro. Zdaj na vaših klopeh je šesti protikorona paket, šesti. V vsakem od teh protikorona paketov je več zakonskih sprememb, ki realno vplivajo na življenja ljudi. Kot ste vi v prvi polovici tega mandata dokler ste imeli Vlado v celem mandatu sprejeli nekih stvari, v celem mandatu. V enem samem paketu je več sprememb, pa imate šestega na mizi zdaj ob isti administraciji, ob več ali manj, bom rekel istih poslovnikih in administrativnem okolju. In jasno je, da v stiski s časom prihaja tudi do napak, do napak. Delamo veliko, delamo tudi napake. Na drugi strani pa ne vidim drugega kot samo kritiko, nobenih predlogov in bom rekel umivanje rok. Če mi nekaj predlagamo, ste proti, če ne predlagamo ničesar, je kritika, ker ne predlagamo. Se pravi nekako smo se na to navadili, ampak to vpliva na javno mnenje, to vpliva na to, da je potrebno sprejemati ostrejše ukrepe namesto milejših. In opozarjam na to, da stvar še ni končana. Tukaj se nekateri obnašajo kot, da smo že iz epidemije – nismo, nismo. Tudi ni nobene garancije, da ne bo še tretjega vala, in skrajni čas je, da se enostavno zresnimo, kajne. Zdaj, iz tega vidika, / znak za konec razprave/ res, zahvala kolegu Židanu, ki je napisal, kritizirajmo Vlado, ampak ukrepe pa spoštujmo, ker so namenjeni temu, da ščitimo zdravje in življenje vseh, ne samo vladne koalicije in opozicije.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala.
Dr. Trček.

DR. FRANC TRČEK (PS SD): Ja, Socialni demokrati, pa tudi večina preostalega dela opozicije, nikoli ni imela težav s spoštovanjem ukrepov. Nobenega dodatnega protokola ne potrebujemo, gospod Janša, ker imamo malo Ustavo, Poslovnik Državnega zbora. Opozicija tudi to ni hotela podpisat zaradi tega, ker ste v tistem dokumentu zahteval, da se o zakonih ne bi razpravljal, da bi se o njih samo na Vladi zmenil, pa malo »zikhajl« roke dvigoval. To je derogacija dela Državnega zbora.
Tudi ni lepo, da 62.-letna oseba laže. V celem nizu PKP-jev smo vrsti amandmajev predlagali od opozicije, vsi so bili zavrnjeni, kajne, razen od opozicije, ki ni opozicija, kar je v soboto senator Polnar povedal, iz SNS-a. To so v bistvu dejstva, ne bom dalje zlorabljal, seveda, zdi se mi, da potrebujemo neko resno razpravo, tudi razpravo o opravilni sposobnosti te Vlade.
Hvala.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
O vašem predlogu bo Državni zbor odločil v petek, 20. novembra, v okviru glasovanj.
Naslednji bo predsedniku Vlade vprašanje postavil Luka Mesec.

LUKA MESEC (PS Levica): Ja, hvala lepa. En lep pozdrav.
Spoštovani gospod Janša. Ta vikend je Slovenijo obkrožila tale slika. Na njej je dostavljavec hrane, ki se je usedel, kot verjetno vsak dan, na stopnišče, da bi zaužil svoj dnevni obrok, malico, burek za 2 evra, na kar sta k njemu pristopila 2 policija in mu po nalogu vaše Vlade, izstavila za ta burek še dodatnih 400 evrov kazni. Kot vidite, ni ogrožal nikogar. Sedi zunaj, seveda, ker je njegovo delovno mesto zunaj, na kolegu, upošteva varnostno razdaljo, je pa dobil izstavljen račun od vaše Vlade, za burek, za 402 evra.
Pa to ni edini absurd, ki se je zgodil ta vikend. Slišim, recimo, da so moral trgovci iz živilskih prodajaln umikat žarnice in tako naprej, ker lahko po novem, Mercator pod blokom, ki je odprt, prodaja samo živila. Kako bo točno to prispevalo k reševanju korona krize, veste samo vi. Ampak to sliko, gospod Janša, vam kažem, ker bo nekoč zapisana kot ponazoritev nesposobnosti s soočanjem krize, s strani vaše Vlade.
Ko ste bili pred osmimi meseci imenovani za mandatarja 14. slovenske vlade, so vam ljudje, kljub izkušnjam iz preteklosti, če spomnim, leta 2012, ko je vaša Vlada padla, ste užival samo še 18 odstotno podporo javnosti. Kljub temu so vam bili pripravljeni dat še eno priložnost. Podpora, ki so jo takrat meril, je bila dvotretjinska. In imel ste samo eno nalogo – to je, uporabit 30 let izkušenj v politiki, zato da državo združeno in uspešno popeljete skozi vihar krize koronavirusa. A vi ste se odločil za nekaj povsem drugega. Namesto, da bi počel to, ste vsepovprek odstavljal direktorje javnih inštitucij, ene tudi po štirikrat, v osmih mesecih, dopuščali članom Vlade, da vehementno kršijo ukrepe, ki ste jih sami predpisoval, se rogal medijem, postopkom, inštitucijam, opoziciji, se vsak dan več ur prepiral po Twitterju, zdaj nazadnje ste se zaletaval celo v tuje diplomate in novinarje, s čimer ste Sloveniji nakopal največjo zunanjepolitično sramoto doslej…
Ampak, če se vrnem k tej sliki, gospod Janša, to je slika vašega obupa. To je slika tega, to je slika voditelja, ki so mu stvari ušle iz rok / znak za konec razprave/ in ki se jih oklepa samo še z zaostrovanjem ukrepov do absurda, ki pa ne koristijo več ničemur, razen tega, da poskušate prikazovat neko moč, ki ste jo izgubil, s tem, ko ste v osmih mesecih zakockal vso zaupanje, ki ste ga vi in ta Vlada imel. Ne glede na to, kako s prsti kažete okrog, na medije, na opozicijo, na kogarkoli, za to krizo, gospod Janša, ste v prvi vrsti krivi vi in zato je moje vprašanje povsem preprosto / znak za konec razprave/ – zakaj tega dejstva ne sprejmete? Zakaj ne sprejmete odgovornosti?

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Predsednik Vlade, imate besedo.

JANEZ (IVAN) JANŠA: Glejte, vi ste že bili v neki koaliciji ali pa ste bili nadkoalicijska stranka in ste prispeval k temu, da je nekdo vrgel puško v koruzo. Zdaj jaz vidim, da se še vedno trudite v isti smeri, kajti če bi bilo vse tako kot ste povedali, pa če bi bilo vse tako kot vi pravite, ne vem ne zakaj ne prevzamete Vlade. Zdaj vaš nesojeni mandatar koalicije iz koruze, je pred kratkim izjavil, da ima 46 glasov. Če imate 46 glasov, postavite svojo Vlado, saj veste, vse znate in boste normalno naprej delali in pač, pa bo kdo drug kazal kakšne slike. Tako da, niti se ne splača na to odgovarjati, ker je vse navedeno eno samo protislovje. Mimogrede, od policije pojasnilo, da ni šlo za dostavo hrane, šlo je za nespoštovanje oziroma neupoštevanje odlika, ki pač zapoveduje nošenje maske. Oseba na sliki nima maske, ki ste jo pokazali. Tako da, in poglejte, vsi ti ukrepi so sprejeti zato, da se čim bolj omeji število stikov. Moj najmlajši si hodi v drugi razred in to razume. / nerazumljivo/ v parlamentu suverene države razlagati kaj je namen teh ukrepov. In res, zdaj izpostavljanje tega, bi rekel, laganje o očitnih dejstvih, samo prispeva k temu, da bo še več ljudi to posnemalo. Se pravi, saj koga pa jaz ogrožam, bom pač dal dol masko, bom nekaj pojedel. Ni problem, če eden to naredi. Problem je, če je tega veliko, dovolj pa je, da je tega nekaj odstotkov v času epidemije. Zato smo tukaj, zato smo tukaj, vi pa delate heroje z nekoga, ki je pač kršil odlok in to ne odlok, ki je bil namenjen ne vem čemu, ampak odlok temu, odlok ki je namenjen temu, da se varuje javno zdravje, tudi vaše zdravje. In Vlada nima nič z inšpekcijo in s policijo, ker oni opravljajo svoje delo. Oni opravljajo svoje delo in po celi Evropi so takšni odloki sprejeti tam kjer še niso pa še bodo, ker pač epidemija s tem drugim valom gre postopoma tako kot je šla v prvem valu, od države do države. Še prejšnji teden ste vsi dajali Avstrijo za zgled, kako ni zapor, kako je vse v redu tam, brali smo na omrežjih slavospeve, od jutri naprej so ukrepi tam še strožji kot so pri nas. Jaz ne vem, da se, da ne znamo pogledati malo okoli sebe. In še pred nami je bila Češka, celo nekatere druge države. Saj smo videli kaj se tam dogaja in smo vedeli kam bo šlo in zato smo ukrepe sprejemali in je bil ogenj v strehi. Vsi samo Slovenija zapira šole, samo Slovenija uvaja prepoved gibanja ponoči, itn. Ni res. Poglejte, mi smo v dnevnih stikih s predsedniki vlad držav drugih članic Evropske unije, pogovarjamo se, usklajujemo, ni tukaj samo naša stroka, je tudi stroka v drugih državah, delamo tisto kar je pač tudi rezultat nekega kolektivnega razmisleka in številk. Skoraj vsak teden je videoposvet Evropskega sveta, lej, nihče ni tukaj izjema. Mogoče bodo države, kjer ni take razcepljenosti in kjer ne kažejo takih slik in delajo heroje iz tistih, ki kršijo odlok, bodo prišle ceneje skozi. Mi žal ne bomo.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala. Kolega Mesec.

LUKA MESEC (PS Levica): Hvala.
Gospod Janša, jaz vam predlagam, da potem, ko midva zaključiva, organizirate tiskovno konferenco in demonstrirate za ljudi kako se je burek z masko. Pač pravite, človek ni imel maske. Ja seveda je ni imel, če je jedel burek. Mislim, očitno niste samo glavni epidemiolog v tej državi, ampak ste tudi edini, ki ve kako se je burek skozi masko. Torej pač naredite tiskovno konferenco in pokažite.
Druga stvar. Ko smo že ravno pri maskah. Poglejte, gospod Hojs, vaš odstopljeni minister, ste pozabili kuverto odpreti, je masko snel v parlamentu. Ali je on dobil 400 evrov kazni. Ali ste mu kaj rekli? Jaz vas nisem slišal. Pred prejšnji teden, ko ste sredi epidemije rušili vodstvo RTV, je gospod Štuhec, spet nek prijatelj vaše koalicije, prišel meni nič, tebi nič na tisto sejo in si potegnil masko na brado. Ali ga je kdo iz koalicije obsodil? Ali ste ga vi obsodili? Poglejte, gospod Janša, to so stvari zaradi katerih vi izgubljate zaupanje. Pridigate eno, počnete pa nekaj drugega. Govorili ste o drugorazrednih državljanih. To, gospod Janša, to je slika drugorazrednega državljana. Dostavljavec, ki za pet evrov na uro goni kolo po Ljubljani ne sme več pojesti bureka v miru, ampak bo dobil 400 evrov kazni. Na drugi strani pa lahko sedaj vsi iz te koalicijske vrste ali pa vladne slečete maske in ne bo nikomur nič. To je država, ki jo ustvarjate. Kar je huje je to, da na oblasti se držite z ojačevanjem svojega medijskega aparata, ki ste ga vzpostavili, ki ga sedaj uporabljate kot neki megafon za ponavljanje vseh vrstnih puhlic, ki hvalijo vašo vlado, ampak s tem, gospod Janša, delate resnično škodo, ker edini dosežek v teh zadnjih osem mesecev pa je, da ste državljane in državljanke te države razdelili tako kot še nikoli niso bili. Namesto, da bi poslušali stopiti skupaj in potegniti ta narod skozi krizo enoten so danes državljani in državljanke te države razdeljeni kot še nikoli. Zato ponavljam vprašanje kdaj boste sprejeli odgovornost?

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Predsednik Vlade imate besedo za dopolnitev.

JANEZ (IVAN) JANŠA: Smo v parlamentu in pač takšne besede so pač del normalnega političnega besednjaka, gospod poslanec je še mlad, ima še veliko časa, da se nauči kaj je življenje. Mogoče bo čez ne vem mogoče se bo čez 10 let celo preimenoval v Janeza Janšo tako kot se je njegov kandidat na volitvah, pustimo času čas. Kar se tiče pa odgovornosti pa očitno se strinjate s tem, da ta Vlada deluje, ker pravite, da imate 46 glasov, imate mandatarja, ki je predlagal, da Slovenija izstopi iz evra, imenujte ga, prevzemite krmilo, izstopite iz evra, iz Evropske unije v skladu z njegovim programom pa bomo pač videli kako se bo končalo na naslednjih volitvah. Ne nas pozivati naj odstopimo, če nas lahko zamenjate.

PREDSEDNIK IGOR ZORČIČ: Hvala lepa.
Kolega Mesec, postopkovni predlog.

LUKA MESEC (PS Levica): Hvala.
Sedaj je pričakovano, odgovor sem dobil malo partenalizmom. Res je, gospod Janša, 30 let sem mlajši od vas, kar si nekako štejem v dobro. Po drugi strani pa pač nekaj teh puhlic in laži v smislu Jože P. Damjan hoče izstopiti iz evra in Evropske unije mislim lepo vas prosim kdo temu verjame. Pač vem imate svoj medijski aparat preko katerega to širite, ampak to je glavni problem zakaj bi morali vi in ta vlada oditi.
Včeraj mi je eden prijatelj poslal neki pasus Francisca Varele – Razmišljanje o čilski državljanski vojni -, ki je rekel: »Pri nas se je stvar začela takole. Eden časopis je rekel sončno je, drugo časopis je rekel dežuje. Eden časopis je rekel oseba a je umazana svinja, drugi časopis je rekel oseba a je kralj vesolja.«. Če zvezni znano pojdite danes pogledati te medije, ki jih predsednik Vlade imenuje kot MSM, kar je pobral od Trumpa kot neko to populistično puhlico in primerjate njihovo poročanje lahko v Sloveniji lahko tuje s tem kaj piše Nova24. Vi, gospod Janša, zato da se boste obdržali na oblasti ustvarjate neko vzporedno vesolje. Zadnjič je Gari Kasparov lepo napisal: »Ljudje kot ste vi in Trump poskušajo del javnosti odpeljati iz skupne deljene resničnosti in vzpostaviti pač neko paralelno resnično, v katerem boste vi kraljevali za vedno.«, ampak s tem drsimo v tisto, kar sem vam prej prebral v čilski scenarij. Ker če ne ni več skupne deljene realnosti to pomeni, da politična skupnost razprede in vi, gospod Janša, se zaradi nekih osebnih ambicij dobesedno igračkate s tem. Ne samo z življenji ljudi med epidemijo, vi se igračkate s totalno razdelitvijo ljudstva in se na to niti ne ozirate. Sedaj ste mi malo odgovorili s partenalizmom malo s puhlicami malo pa pač z nekimi lažmi, ampak jaz predlagam, da se o tem pogovorimo v parlamentu, ker z vami očitno se ne da, ker ne poslušate in nikoli niste bo pa treba v parlamentu se temeljito pogovoriti o tem koliko časa boste, poslanke in poslanci, še krili hrbet taki politiki, ki je nevarna ne samo na kratek rok med epidemijo, ampak na srednji in na dolgi rok. Koliko časa bomo še gledali, da se lahko nekdo dobesedno norčuje vsak dan pot do svojih domačih državljanov iz tuje javnosti se roga vsem v brk, hkrati pa nek delež populacije, ki mu verjame, hujska in ga poskuša odlepiti od neke skupne deljene resničnosti in vzpostavlja totalen razdor v narodu. In za to ne bo nosil odgovornosti samo gospod Janša, ampak boste nosili vsi tisti, ki mu krijete hrbet.

 

COMMENTS

Wordpress (0)