“Kristalna noč” na ulicah Washingtona – Spopadi na protestih med Trumpovimi in Bidnovimi privrženci – Kaos je močno spominjal na nedavno nasilje na četrtkovih protestih v Ljubljani – TOPNEWS.si

“Kristalna noč” na ulicah Washingtona – Spopadi na protestih med Trumpovimi in Bidnovimi privrženci – Kaos je močno spominjal na nedavno nasilje na četrtkovih protestih v Ljubljani

“Kristalna noč” na ulicah Washingtona – Spopadi na protestih med Trumpovimi in Bidnovimi privrženci – Kaos je močno spominjal na nedavno nasilje na četrtkovih protestih v Ljubljani

V Washingtonu so se zbrali podporniki Donalda Trumpa, ki tako kot predsednik vztrajajo, da so bile volitve ukradene. Trumpovi nasprotniki so pripravili svoj shod, ki se je začel pred vrhovnim sodiščem. V Washingtonu so sicer veljali okrepljeni varnostni ukrepi, vendar ko se je znočilo, so se ulice spremenile v pravo bojišče, kjer je podobno kot na četrtkovih protestih v Ljubljani prišlo do številnih fizičnih spopadov.

Na shodu v podporo Trumpu so se zbrali tako civilisti, običajni podporniki Trumpa, kot tudi skrajno desničarske skupine, kot so neonacistična skupina Proud Boys, milica Oath Keepers in skupina teoretikov zarot QAnon. Med udeleženci sta tudi znani teoretik zarot Alex Jones in belski supremacist Nicholas Fuentes, poroča BBC.

Podpornike je pozdravil tudi Trump, ki je v varovani koloni obkrožil Freedom Plazo, nato pa se odpeljal proti svojemu golf klubu v Virginiji. Policisti in varnostniki očitno niso mogli preprečili številnih pretepov in incidentov med obema skupinama.

Podporniki blizu Bele hiše so Trumpa pozdravili z glasnimi vzkliki, mahanjem in žvižganjem. Številni so nosili napise v njegovo podporo, kot so “Najboljši predsednik kdaj koli”, “Ustavite krajo” in “Trump 2020: Naj Amerika ostane velika”.

Trumpovi pristaši, ki so se zbrali v Washingtonu, so si prislužili kratek obisk predsednika. Mirni protesti so se ponoči spreminjali v nasilje in posamične incidente. Na ulicah je bilo več krvavih pretepov.

Donald Trump je napadel medije, ki, kot je dejal, v ponarejenih novicah skoraj niso poročali o desettisočih protestnikih, ki so prišli v Washington DC. Podporniki Trumpa so ost napadov usmerili proti medijski hiši Fox news, ki je obrnila hrbet Trumpu. Na družbenih omrežjih so se razvile polemike, koliko ljudi bodo mediji našteli na protestih.

https://twitter.com/lleedefundbbc/status/1327846028033265665

Glede na številne posnetke dogodkov iz Washingtona se primerjava med nedavnimi četrtkovimi protesti v Ljubljani ponuja sama od sebe, saj so se številni napadi zgodili “od zadaj” in v temi.  Sobotni protesti so se tako  končali s številnimi incidenti in spopadi s predsednikovimi nasprotniki.

Policija je aretirala okoli 20 ljudi, med njimi nekaj Trumpovih privržencev zaradi nošenja orožja in nekaj levičarjev, ki so napadli policiste ali Trumpove privržence. Streljanja do večera ni bilo, mlajšega moškega, ki ga je nekdo zabodel, pa so odpeljali v bolnišnico.

COMMENTS

Wordpress (0)