Zakaj Janeza Janše ne bo na današnjo sejo KNOVS-a? – Ostra polemika med Alešem Hojsom in Miho Kordišem na odboru za notranje zadeve, ki se bo danes nadaljeval za zaprtimi vrati – TOPNEWS.si

Zakaj Janeza Janše ne bo na današnjo sejo KNOVS-a? – Ostra polemika med Alešem Hojsom in Miho Kordišem na odboru za notranje zadeve, ki se bo danes nadaljeval za zaprtimi vrati

Zakaj Janeza Janše ne bo na današnjo sejo KNOVS-a? – Ostra polemika med Alešem Hojsom in Miho Kordišem na odboru za notranje zadeve, ki se bo danes nadaljeval za zaprtimi vrati

Člani odbora DZ-ja za notranje zadeve so se namreč po včerajšnji dvourni seji odločili, da se bodo danes na zaprtem delu podrobneje seznanili z dejavnostmi Sove pri spremljanju protestov. Odbor državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo včeraj ni končal seje, na kateri se je seznanil z dogajanjem ob četrtkovih nasilnih protestih v Ljubljani.

Sova ima namreč po zakonu nalogo, da pridobiva in vrednoti podatke o organizacijah, skupinah in osebah, ki s svojo dejavnostjo iz tujine ogrožajo ali bi lahko ogrozile varnost države. O podrobnostih zaradi varovanja podatkov Stušek na odprtem delu seje ni mogel govoriti, zato so člani odbora odločili, da se v petek sestanejo še na zaprtem delu seje.

Direktor Sove Janez Stušek je pojasnil tudi zgodbo o fotografiji Ivana Galeta, ki jo je na dan nasilnih protestov objavil premier Janša. Poslanca Matjaža Nemca je namreč zanimalo, zakaj je direktor Sove Stušek predsedniku vlade Janezu Janši med izgredi poslal sporočilo s fotografijo Ivana Galeta na protestu ter ali je morda Sova sledila slovenskemu državljanu.

Stušek je zagotovil, da je bilo vse obveščanje, povezano s protesti, v skladu z zakonom. Glede same fotografije pa je dejal, da je ob izgredih kot državljan Janez Stušek prejel kar nekaj sporočil zaskrbljenih državljanov in “so pač te slike krožile”.

Miha Kordiš poslanec Levice je dejal, da so se četrtkovih demonstracij udeležile tudi skupine skrajne desnice, s katerimi je domnevno povezan tudi SDS”… Vemo tudi kaj se je dogajalo na vseslovenskih vstajah 2012/2013, ko je prišlo do očitno zrežiranega incidenta namenjenega provokaciji, ki naj nameni represivnim organom, to je policiji, povod zato, da sicer mirne demonstracije zalije s solzivcem. Zelo podoben scenarij gledamo tudi v tem hipu. Janezu Janši se trese stolček in več kot verjetno je, da je bilo vsaj del dogajanja na četrtkovih demonstracijah zrežirano s strani največje vladajoče stranke”.

Aleš Hojs je zavrnil namige Kordiša, da bi lahko izgrede organizirala vladajoča politika ali kar minister za notranje zadeve sam, ter jih označil za “nekaj neverjetnega”.

Aleš Hojs: “Torej kaj tako sprevrženega, kar je govoril gospod Kordiš, torej da je policija izvajala nasilje, jaz v tem državnem zboru še nisem slišal. Torej ne samo v tem državnem zboru tudi sicer v Sloveniji je kaj takega težko slišati. Seveda je to po eni strani razumljivo, če vemo, da takle izjave prihajajo od poslanca, ki recimo privatnim zdravnikom govori, da so mazači, ki pol parlamenta označuje za fašiste, da ne govorim o tem, da je ravno ta stranka vseskozi podpirala protestnike. Javno, pa ne samo javno. Manifestirala je to podporo tudi z udeležbo na teh protestih. In nenazadnje in nazadnje, če temu tako rečem, za mandatarja predlagala človeka, ki bi ukinil evro, ki bi svojo osebno zadolžitev v frankih na silo spremenil v vero zato, da bi plačeval manj ali pa celo mogoče, da bi to osebno zadolžitev socializiral in jo prenesel na vse državljane….”

Pa o čem vi govorite Hojs? se je slišalo iz dvorane. Kolegi, sami ste dali intonacijo uvoda, zdaj pa dovolite ministru, da poda poročilo. Gospod Hojs nadaljujte, je dejal Branko Grims.

Hojs se je javno zahvalil policiji, kar je v četrtek naredila. “Mislim, da je naredila to visoko strokovno profesionalno. Prepričan sem, da je pretežni del Slovencev in Slovenk, državljanov Republike Slovenije, ravno tako zadovoljen s tem, kar je policija v četrtek naredila. Torej najprej bi se jim zahvalil, potem bi jih pohvalil. Tokrat je zadeva po moji oceni bila narejena tako, kot mora biti. In verjamem, da se boste tudi poslanke in poslanci v poročilu, ki ga bosta v nadaljevanju podala direktor uniformirane policije gospod Lorbek in pa direktor policijske uprave Ljubljana gospod Vrečar, lahko sami prepričali, da je temu tako,” je dejal Hojs.

Celotno dogajanje, povezano s četrtkovimi nasilnimi protesti, sta poleg notranjega ministra Aleša Hojsa z vidika policije pojasnila direktor uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Lorbek in direktor Policijske uprave (PU) Ljubljana Stanislav Vrečar.

Na protestih 5.11 je bilo poškodovanih 15 policistov, več policijskih in drugih vozil ter kar nekaj mestne infrastrukture, težje in lažje sta bila poškodovana fotograf in novinar.

V povezavi z napadom na njiju je dejal, da je policija dobila več namigov o napadalcih, da pa informacije še zbira.

Kot je povedal direktor PU Ljubljana Danijel Lorbek je začela policija podatke o pripravah na protest 5.11. zbirati po tistem, ko so se na družbenih omrežjih pojavili prvi pozivi k njim. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da naj bi šlo za nasilne proteste, “informacije o protestih so segale tudi v tujino in nekatere kriminalne združbe”, zato so dogodek ocenili za dogodek z visokim tveganjem.

Na seji odbora je minister za notranje zadeve Aleš Hojs ocenil, da je bilo delo policije visoko strokovno in profesionalno. Podobno je ocenil predsednik odbora Branko Grims (SDS), ki je menil, da je policiji uspelo preprečiti hujše posledice. Oceno so podprli tudi člani odbora iz vrst vladajoče koalicije.

Poleg odbora za notranjo politiko je za danes sklicana tudi seja KNOVS-a ,na katero je bil na predlog opozicije zaradi objave slike Ivana Galeta vabljen tudi predsednik vlade Janez Janša.

Janša naj bi udeležbo na današnji seji KNOVS-a opravičil.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-odbora-za-notranje-zadeve-javno-upravo-in-lokalno-samoupravo/174731864?jwsource=cl

COMMENTS

Wordpress (0)