V četrtek, 26.11. naj bi se zgodil naslednji nasilni protest! – Aleš Hojs sinoči potrdil, da je predlagal za protestnike tri mesece zapora, vendar je pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič temu nasprotovala – TOPNEWS.si

V četrtek, 26.11. naj bi se zgodil naslednji nasilni protest! – Aleš Hojs sinoči potrdil, da je predlagal za protestnike tri mesece zapora, vendar je pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič temu nasprotovala

V četrtek, 26.11. naj bi se zgodil naslednji nasilni protest! – Aleš Hojs sinoči potrdil, da je predlagal za protestnike tri mesece zapora, vendar je pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič temu nasprotovala

Notranji minister Aleš Hojs je sinoči ob predstavitvi novih ukrepov dejal, da bodo v primeru petkovih protestov ukrepali tako, kot so ukrepali vse te spomladanske in poletne mesece. Kot je ocenil Aleš Hojs so bili vsi ti protesti, ki so se odvijali vključno s četrtkovim, nezakoniti. Vsi so kršili odloke, je sinoči dejal Hojs, ki je v oddaji 24 ur zvečer potrdil, da je predlagal, da bi tiste, ki kršijo vladne odloke za tri mesece zaprli.

“Moram seveda reči, da sem bil potem, ko sem videl, kaj se je dogajalo v četrtek, izjemno neprijetno presenečen oziroma na nek način celo razburjen, ko me je policija obvestila, da jim je tožilka povedala, da naj ne sanjajo o tem, da bodo enega od priprtih tudi procesirali. Zato sem tudi predlagal, da bi bilo morda smiselno bolj natančno v kazenskem zakoniku zapisati, da je možen celo priporni nalog oziroma da jih je možno procesirati kot kaznivo dejanje”.
Je pa na podlagi tega, kar je povedala ministrica za pravosodje, ki je temu nasprotovala, bila sprejeta rešitev, ki je sedaj na mizi, torej drastično zvišanje kazni,” je dejal Hojs.

Že po obstoječem kazenskem zakonu mislim, da 340. člen daje možnost, da se nekoga obtoži kaznivega dejanja, tudi če ni posledice, torej, če vozite pod vplivom alkohola nad določeno vrednostjo, tudi če ne pride do nesreče, ste potencialni storilec kaznivega dejanja. Takšna odločitev, tako procesiranje, ki sem ga napisal, je po mojem možno že zdaj. Predlog, ki sem ga napisal, ta predlog v novem pkp ni bil upoštevan. Lahko pa da bo kaj podobnega vnešeno v novi kazenski zakonik.

“Gre za posebno stanje, gre za epidemijo, gre za kršenje zakona o nalezljivih boleznih. Ta primerjava je sicer malo nerodna, ker nikakor ne podpiram vseh aktivnosti ali pa nobene aktivnosti, ki jo je počel gospod Šiško. Ampak poglejte, gospoda Šiška so procesirali, ker je ravno tako vadil proteste ali pa neko zbiranje, kjer so se ne vem kaj pogovarjali. Na koncu so ga procesirali do teme mere, da so ga celo zaprli. Meni se je zdelo naravnost nerazumljivo, kako je nemogoče, da na podlagi obstoječe zakonodaje ne procesiramo tudi tistih, ki so povzročili ali pozivali na take izgrede, kot so bili v četrtek.

In nenazadnje poglejte. Že po obstoječem kazenskem zakonu mislim, da 340. člen daje možnost, da se nekoga obtoži kaznivega dejanja tudi če ni posledice, torej, če vozite pod vplivom alkohola nad določeno vrednostjo, tudi če ne pride do nesreče, ste ste potencialni storilec kaznivega dejanja.

https://twitter.com/TjasaZavrh/status/1327035778094993408

Taka odločitev tako procesiranje, ki sem ga napisal je po mojem možno že zdaj. Predlog , ki sem ga napisal ta predlog v novem pkp ni bil upoštevan Lahko pa da bo kaj podobnega vnešeno v novi kazenski zakonik

“Moram seveda reči, da sem bil potem, ko sem videl, kaj se je dogajalo v četrtek izjemno neprijetno presenečen oziroma na nek način celo razburjen, ko me je policija obvestila, da jim je tožilka povedala , da naj ne sanjajo o tem, da bodo enega od priprtih tudi procesirati zato sem tudi predlagal, da bi bilo smiselno bolj natančno v kazenskem zakoniku zapisati, da je možno nasilništvo kot kaznivo dejanje .Je pa na podlagi tega kar je povedala ministrica za pravosodje , ki je temu nasprotovala bila podana rešitve , ki je sedaj na mizi torej drastično zvišanje kazni.

Nemalo pozornosti pa je bil včeraj deležen zapis na Twitterju poslanca Matjaža Nemca: “V četrtek, 26.11. naj bi se zgodil naslednji nasilni protest! Bodo pristojni tokrat naredili vse, da se nasilje prepreči? Ali bomo deležni ponovne parade ministra Aleša Hojsa, ki delo policije iz obvladovanja protestov preusmerja na varovanje sebe, da lahko na ulici išče krivce? Ta zapis so nekateri razumeli oziroma interpretirali, kot pozivanje na proteste.

“Ej, Matjaž Nemec, bodi “faca” in napiši tw s pozivom vsem državljanom naj se nasilnih protestov ne udeležijo in naj spoštujejo vse ukrepe za zajezitev COVID19. Ker le skupaj zmoremo,” je pod Nemčev tvit zapisala Jelka Godec, kar je Nemec kasneje tudi storil in dobil celo čestitko državnega sekretarja Vinka Gorenaka.

COMMENTS

Wordpress (0)