Kako sta Zdravko Počivalšek in Tomaž Gantar “trenirala” enotnost in od kod Jožetu P. Damijanu 46 glasov, ki je izjavil, “da bi lahko koalicija razpadla že decembra” – TOPNEWS.si

Kako sta Zdravko Počivalšek in Tomaž Gantar “trenirala” enotnost in od kod Jožetu P. Damijanu 46 glasov, ki je izjavil, “da bi lahko koalicija razpadla že decembra”

Kako sta Zdravko Počivalšek in Tomaž Gantar “trenirala” enotnost in od kod Jožetu P. Damijanu 46 glasov, ki je izjavil, “da bi lahko koalicija razpadla že decembra”

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek in minister za zdravje Tomaž Gantar sta danes v nekaj minutnem razmaku najprej zanikala informacijo o domnevnem sporu, da naj bi se sprla okrog zaostrovanja ukrepov. Zadeva bi verjetno minila brez pozornosti, če tega ne bi naredila s popolnoma istimi besedami na Twitterju.

Oba ministra sta zavrnila namige o tem, da se ne razumeta ali da sta v sporu: “Govorice o domnevnih trenjih okoli strožjih ukrepov med mano in Počivalškom/Gantarjem ne držijo, sodelujeva korektno. Vsak zagovarja svoj vidik za ukrepanje ob tej zdravstveni in ekonomski krizi, iščemo konsenz, vlada pa odloči glede na situacijo. Samo skupaj lahko ustavimo epidemijo.“

 

Po tvitu obeh vodij koalicijskih strank Počivalška in Gantarja je v javnost prišla informacija, da se je predsednik SMC Zdravko Počivalšek danes sestal s potencialnim mandatarjem Jožetom P. Damijanom iz Koalicije ustavnega loka. Kot so sporočili iz stranke, sta izmenjala poglede na delovanje vlade in njeno odzivanje na trenutno zdravstveno ter ekonomsko krizo v državi.

Kot so včeraj sicer neuradno poročali nekateri mediji, se Počivalšek sprva ni nameraval sestati z J.P. Damijanom, a so se mu v stranki SMC na izvršnem odboru postavili po robu. Predsednik SMC se je z Damijanom tako vendarle sestal, a zgolj zato, da mu pove, da v tem trenutku ni odgovorno razmišljati o menjavi vlade.

Prav tako naj bi Počivalšek razmišljal o tem, da bi sedanjo vodjo poslanske skupine Janjo Sluga, ki je bila zelo ostra do premierjevega tvitanja, zamenjal z Moniko Gregorčič, ki se v tej vladi in koaliciji zares odlično počuti in s tem naj bi Počivalšek lažje preprečil morebitne prebege na drugo stran.

Počivalšek je Damijanu pojasnil, da so bili korekten partner v vladi Marjana Šarca, da pa nadaljujejo izvajanje programa v sedanji vladi.

“Sogovorniku se je zahvalil za ponudbo, a nikakor ne želi, da bi gojili iluzije in pričakovali izstop stranke iz sedanje vlade, saj se ta operativno in učinkovito sooča z največjim izzivom našega časa,” je SMC zapisala v izjavi za javnost.

Počivalšek je Damijanu tudi povedal, da SMC ‘ni naprodaj’ in da je vodstvo stranke v tej odločitvi enotno. Odločitev je dokončna, saj želi stranka, kot so zapisali, presekati dvome in špekulacije glede tega vprašanja.

SMC zavrnila ponudbo koalicije KUL

Damijan je tak odgovor Počivalška pričakoval in ga tudi sprejel, so še zapisali. “Počivalšek mu je dejal, da si tudi v prihodnje želi iskrene kritike delovanja vlade, še posebej pa konkretnih vsebinskih sugestij za sedmi paket ukrepov, ki ga bo vlada začela pripravljati prihodnji teden,” so pojasnili v stranki.

Kljub temu, da sta ponudbo za sodelovanje po današnjem sestanku Jožeta P. Damijana in Zdravka Počivalška izrecno zavrnili dve koalicijski stranki (tudi Toninova NSi), je Damijan v pogovoru za današnjo Mladino zatrdil, da imajo, kot je zdaj videti, dovolj poslancev, ki bi zamenjali koalicijo.

To sicer lahko storijo s konstruktivno nezaupnico v DZ, ki pa je uspešna, če najmanj 46 poslancev izvoli novega predsednika vlade. KUL pri tem računa na poslance iz vrst SMC in DeSUS. To pa pomeni, da bi J.P. Damijan moral biti dogovorjen s posameznimi poslanci koalicijske SMC.

Kot je za Mladino povedal Damijan, je oblikovanje nove koalicije in konstruktivne nezaupnice Janši proces, ki teče. “To pomeni, da se pogovarjamo z morebitnimi koalicijskimi partnerji. Načeloma bi lahko prvi konkretni korak naredili po napovedanem kongresu DeSUS-a, torej po 24. novembru, lahko pa pride do premikov že prej,” je ocenil. Dodal je ugibanje, da pa lahko Janševa koalicija zaradi nesoglasij ob slabem obvladovanju epidemije razpade še ta mesec.

Je pa zadeve komentiral tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki je dejal: “O tem, da bomo mi šli v kako novo koalicijo nismo govorili. Je pa seveda z njihove strani pa povabilo prišlo. Ampak mi smo rekli, da moramo najprej izpeljati kongres stranke, dobiti novo vodstvo in potem se bomo seveda tudi nadalje pogovarjali”.

Glede izjave J.P. Damijana, da že ima 46 glasov, je Jurša dejal: “To pa je njegova presoja in boste morali njega vprašati”.

COMMENTS

Wordpress (0)