Liderji supersil niso čestitali Bidnu: Putin, Ši Džinping, Erdogan, Bolsonaro in Obrador zanekrat še molčijo – TOPNEWS.si

Liderji supersil niso čestitali Bidnu: Putin, Ši Džinping, Erdogan, Bolsonaro in Obrador zanekrat še molčijo

Liderji supersil niso čestitali Bidnu: Putin, Ši Džinping, Erdogan, Bolsonaro in Obrador zanekrat še molčijo

Medtem ko demokrat Joe Biden, zmagovalec ameriških predsedniških volitev, prejema čestitke z vsega sveta, so številni svetovni voditelji zaenkrat še vedno zadržani in se jim ne mudi pozdravili zmago bodočega ameriškega predsednika.

CNN v današnji analizi opozarja, da je Trumpova naklonjenost avtoritarnim političnim voditeljem stalnica njegovega predsedniškega mandata, in navaja, da zadržanost nekaterih svetovnih voditeljev dejansko razkriva naravo odnosov, ki jih načrtujejo do prihodnje ameriške administracije, in vrsto sodelovanja, ki ga predvidevajo.

Leta 2016 je Kremelj po zmagi Donalda Trumpa nad Hillary Clinton le nekaj ur po razglasitvi rezultatov volitev čestital novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku za zmago.

Danes je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov izjavil, da bo Moskva počakala na uradno razglasitev rezultatov volitev in jih bo šele nato komentirala.

Tudi kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu se ni mudilo pozdraviti Bidnove volilne zmage.

Danes je predstavnik kitajskega ministrstva za zunanje zadeve preskočil vprašanje novinarjev, kdaj bo Peking Bidnu poslal čestitke in odgovoril, da bo Kitajska ravnala v skladu z “mednarodno prakso”.

Tudi Ankara se na Bidnovo volilno zmago še ni odzvala.

Turški predsednik Erdogan je na splošno imel tiho soglasje predsednika Trumpa, da je počel, kar je hotel, odnosi z Bidnom v Beli hiši pa ne bodo tako harmonični, menijo analitiki.

Brazilski predsednik Bolsonaro, ki ga zaradi svoje populistične politike in gojenja kulta do sebe mnogi imenujejo “Trump iz tropov”, se za zdaj še ni oglasil v zvezi z zmago Bidna na ameriških volitvah, mehiški predsednik Obrador pa je z izbranimi besedami dejal, da mora Mehika počakati, da se razjasnijo vsi pravni dvomi, ki sledijo postopku štetja glasov ameriških volivcev, preden čestitaj za izvolitev novega predsednika ZDA.

COMMENTS

Wordpress (0)