Kdo je bil v ozadju nasilja na četrtkovih protestih – Lapsus linguae ali kako se je zareklo Tanji Fajon, ki je izrazila obžalovanje, hkrati pa dejala, da se zahvaljuje “vsem tistim, ki so poskušali vnesti nemir” – Janez Janša je na Twitterju komentiral: “Ko se voditeljica zahvali svojim” – TOPNEWS.si

Kdo je bil v ozadju nasilja na četrtkovih protestih – Lapsus linguae ali kako se je zareklo Tanji Fajon, ki je izrazila obžalovanje, hkrati pa dejala, da se zahvaljuje “vsem tistim, ki so poskušali vnesti nemir” – Janez Janša je na Twitterju komentiral: “Ko se voditeljica zahvali svojim”

Kdo je bil v ozadju nasilja na četrtkovih protestih –  Lapsus linguae ali kako se je zareklo Tanji Fajon, ki je izrazila obžalovanje, hkrati pa dejala, da se zahvaljuje “vsem tistim, ki so poskušali vnesti nemir” – Janez Janša je na Twitterju komentiral: “Ko se voditeljica zahvali svojim”

Prizori uličnih spopadov v gverilskem stilu, pretepi, obračunavanje s fotoreporterji in snemalci ter uničevanje v Ljubljani, ki so v četrtek pretresli glavno mesto, so včeraj bili predmet polemik med pozicijo in opozicijo, kdo je v ozadju zrežiral celotno dogajanje.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je sinoči v Odmevih dejal, da je prepričan, da so bili v nasilne izgrede vpleteni anarhisti, ki ne protestirajo proti vladi, so pa po njegovem mnenju mnogi za to spodbujeni od tistih, ki ob petkih kolesarijo po Ljubljani.

Po njegovih informacijah se je gibanje Anonymus Slovenija, ki je sprva pozivalo k protestom, od četrtkovega dogajanja distanciralo. »Organizatorji so neznani, kljub temu da vsi vemo, kdo je te proteste spodbujal.«

Liderji opozicijskih strank pa so se na Trgu republike pred državnim zborom na skupni tiskovni konferenci ogradili od četrtkovih nasilnih protestov in tudi od namigovanj, da bi bili krivi za izgrede.

Ocenjujejo, da je bilo nasilje na protestih zrežirano, in napovedujejo, da bodo v DZ na odboru za notranje zadeve in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb raziskali ozadje dogajanja na ulicah prestolnice.

Na besede Marjan Šarca, da so bili “včerajšnji nasilni protesti zagotovo zrežirani. Minister Aleš Hojs se pred tem ni nikoli pojavil na katerem koli mirnem petkovem protestu, včeraj, ko so bili prisotni huligani, pa se je tam pojavil, se prepiral z mediji. Videti je, da je zadeva orkestrirana,” se je že odzval predsednik vlade Janez Janša. Janša je na Twitterju zapisal: “Skok v prazen bazen je pustil trajne posledice.”

Največ pozornosti pa je bila deležna izjava Tanje Fajon, ki je dobesedno dejala:” Prvo, kar bi želela povedati, je da vsakršno nasilje, ne fizično ne verbalno, nima prostora v svobodni in demokratični družbi. Obžalujem, čemur smo bili priča včeraj, nasilnim izgredom, in se tudi zahvaljujem vsem, ki so skušali vnesti nemir”. Čeprav je glede na kontekst nastopa Fajonove očitno šlo za lapsus linguae se je vsul plaz analiz na Twitterju, da gre za “podzavest” in da se ji je zareklo. Janez Janša je zapisal: “Ko se voditeljica zahvali svojim”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1324779465982005251

“Če bi se komu na desnici “zareklo” kaj podobnega, bi bila sklicana izredna seja DZ, ki bi trajala cel teden,” je na Twitterju zapisal Davorin Kopše iz SDS. Obtožbe, kdo stoji za protesti, se bodo nadaljevale na petkovi seji odbora za notranjo politiko in na seji komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami. Sta pa včeraj poleg Marjan Šarca tako Luka Mesec kot Alenka Bratušek pokazala na Janeza Janšo.

Alenka Bratušek: “Protesti močno spominjajo na leto 2012, ko se ve, katera stranka je med množico poslala izgrednike z granitnimi kockami. Če želimo državi dobro, je čas, da Janez Janša čim prej zapusti vlado.” Luka Mesec: “Vse skupaj močno spominja na leto 2012. Takratna razpadajoča vlada Janeza Janše je obupano poskušala s pomočjo provokatorjev, ki so izzvali spopade s policijo na protestih, uprizoriti predstavo za javnost, naslikati podobo nasilnih protestnikov in opozicije. Kako se je končalo, vemo, s padcem vlade. Tudi tokrat ne bo nič drugače. Dogajanje zadnjih dni – od tega, da se je Janša osramotil zaradi tvitanja ob ameriških volitvah do včerajšnjega obupanega poskusa podtikanja nasilja na protestih opoziciji, medijem in petkovim kolesarjem, so znanilci pomladi. Janši popuščajo živci, išče izhode v sili, padec vlade je blizu,” je še dodal.

Nasilje na protestih so sicer obsodile vse politične stranke tako pozicijske kot opozicijske, le da vidijo dogajanje z očali svoje politične opcije in režijo za četrtkovo dogajanje pripisujejo druga drugi. V bitki za interpretacijo pa pridejo prav vse napake, pa četudi besedne, kot se je včeraj pripetilo Tanji Fajon.

COMMENTS

Wordpress (0)