Joe Biden je postal novi, 46. predsednik Združenih držav Amerike – TOPNEWS.si

Joe Biden je postal novi, 46. predsednik Združenih držav Amerike

Joe Biden je postal novi, 46. predsednik Združenih držav Amerike

Joe Biden je osvojil tudi Pensilvanijo in z njenimi 20 elektorskimi glasovi postal novi, 46. predsednik Združenih držav Amerike, kažejo najnovejše projekcije ameriških medijev. Kamala Harris bo s tem postala prva temnopolta podpredsednica ZDA. Donald Trump poraza ne priznava.

“Počaščen sem, da ste me izbrali za vodenje naše velike države,” je Biden zapisal v izjavi za javnost. “Kljub številnim oviram je glasovalo rekordno število Američanov. In dokazalo, da demokracija bije v osrčju Amerike.”

Znova je pozval Američane, naj se združijo. “Konec je kampanje, čas je, da pozabimo na jezo in sovražno retoriko ter se poenotimo kot narod.”

“Delo, ki je pred nami, bo težko, vendar vam obljubljam, da bom predsednik vseh Američanov, ne glede na to, ali ste glasovali zame ali ne,” je poudaril. “Ohranil bom zaupanje, ki ste ga položili vame.”

“Ohranil bom zaupanje, ki ste ga položili vame,” je še tvitnil.

Trump sicer nakazuje, da ne namerava priznati poraza. Na družbenih omrežjih je pred le nekaj urami zapisal, da je “zmagal na volitvah in to za veliko”.

Nadaljuje z obtožbami, da se po volitvah štejejo “nezakoniti glasovi” ter napoveduje, da bo nadaljeval pravni boj. Trumpova kampanja je že vložila številne, večinoma neuspešne tožbe proti štetju glasovnic in kljub trditvam o volilni kraji te ni uspela dokazati. Državni sodišči v Michiganu in Georgii sta v četrtek sicer zavrgli tožbi njegove kampanje kot neutemeljeni in brez dokazov. Trumpova kampanja je napovedala še tožbo v Nevadi in po potrebi še drugje.

“Amerika, počaščen sem, da si me izbrala za vodenje naše velike države,” je sporočil nekdanji ameriški podpredsednik.

“Delo, ki je pred nami, bo težko, vendar vam obljubljam, da bom predsednik vseh Američanov, ne glede na to, ali ste glasovali zame ali ne,” je poudaril. “Ohranil bom zaupanje, ki ste ga položili vame,” je še tvitnil.

Ameriški mediji so danes 77-letnega demokrata razglasili za zmagovalca ameriških predsedniških volitev, na katerih je premagal dosedanjega predsednika Donalda Trumpa. Glede na projekcije medijev je namreč zmagal tudi v zvezni državi Pensilvanija, s čimer si je zagotovil še 20 elektorskih glasov. Osvojil jih je najmanj 273, za zmago pa jih je potreboval 270.

COMMENTS

Wordpress (0)