“Zaradi Galeta in Erike”, je na Twitterju zapisal Janez Janša o tem, zakaj je prišlo do sinočnjih nasilnih protestov – Ker je direktor Sove Janez Stušek na svojem Facebook profilu objavil sliko Ivana Galeta na protestih, se je spopad iz ulic prenesel med politike na relaciji KNOVS – VLADA – TOPNEWS.si

“Zaradi Galeta in Erike”, je na Twitterju zapisal Janez Janša o tem, zakaj je prišlo do sinočnjih nasilnih protestov – Ker je direktor Sove Janez Stušek na svojem Facebook profilu objavil sliko Ivana Galeta na protestih, se je spopad iz ulic prenesel med politike na relaciji KNOVS – VLADA

“Zaradi Galeta in Erike”, je na Twitterju zapisal Janez Janša o tem, zakaj je prišlo do sinočnjih nasilnih protestov – Ker je direktor Sove Janez Stušek na svojem Facebook profilu objavil sliko Ivana Galeta na protestih, se je spopad iz ulic prenesel med politike na relaciji KNOVS – VLADA

Burni odzivi politike na sinočnje nasilne proteste v Ljubljani – V spopadih med policijo in protestniki je bilo več ranjenih policistov – Žrtve nasilja tudi novinarji, fotoreporterji in snemalci

Dogajanje na sinočnjih protestih v Ljubljani je, vsaj sodeč po odzivih politike in javnosti, popolnoma zasenčilo vse ostale tako domače kot tuje dogajanje. Bilanca sinočnjih dogodkov je več ranjenih policistov, fotoreporter in novinar portala, ki ga prebirate Topnews.si. O kršitvah in kaznivih dejanjih policija še zbira podatke, predvsem na podlagi videoposnetkov, policisti pa so pridržali deset protestnikov, hujših poškodb pa med policisti naj ne bi bilo. V bolnišnico naj bi sicer odpeljali dve osebi, med poškodovanimi, ki sta potrebovali zdravniško pomoč.

Glede na videno in po ogledu posnetkov je sicer sreča, da na protestih ni bilo huje poškodovanih ali celo smrtnih žrtev. Policija je proti protestnikom na Slovenski cesti uporabila vodni top, na Prešernovem trgu in na Tromostovju pa pozneje še plinska sredstva. Na Trubarjevi so zagorele smeti na kamionu, sicer pa je bilo poškodovanih več smetnjakov.

https://twitter.com/mgajver/status/1324458253431037952

Predsednik vlade Janez Janša, proti kateremu so bili organizirani sinočnji protesti, pa se je ob protestu, ki se je sprevrgel v nasilje, oglasil na Twitterju. “Mirni protesti, ko ni epidemije in nevarnosti okužb, so ustavna pravica. Razgrajanje in fizično nasilje ter napadi na policiste pa so vedno in povsod kriminalna dejanja, ki bodo kaznovana,” je zapisal. Policiji je medtem uspelo vzpostaviti mir.

V središču pozornosti se je znašel notranji minister Aleš Hojs, ki je ob policijskem spremstvu na Slovenski cesti obiskal policiste na položaju in jim čestital za dobro opravljeno delo. Aleša Hojsa so pospremili glasni žvižgi protestnikov.

Hojs je glede odgovornosti za proteste s prstom pokazal na krivdo medijev in tudi na opozicijo. Po končanih protestih, ki so se spremenili v pravo ulično vojno med policijo in protestniki, je sledilo nadaljevanje na družbenih omrežjih v obliki polemike, kdo je kriv in odgovoren za včerajšnje nasilne proteste.

Oglasil se je tudi nekdanji premier in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, ki je na Twitterju zapisal: “Vladajoči zavračajo krivdo za današnje huligansko razbijanje na opozicijo in medije. To je še bednejši poskus preusmerjanja pozornosti, kakor včerajšnje tvitanje Nezmotljivega. COVID 19 in poročilo KPK ne bosta izginila. Kdor je v tej vladi, to podpira. Pika!”

“Krivdo za nasilne proteste nosijo tisti, ki so nasilje izvajali, zato čestitke policistom za odločno ukrepanje. Iskanje krivde v vladi, opoziciji ali medijih nas odmika od pomiritve in od reševanja stisk, ki jih povzroča epidemija” pa je na svojem Twitter profilu zapisal predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

“Zaradi Galeta in Erike” je na Twitterju zapisal Janez Janša.

Med protesti je direktor Sove na svojem Twitter profilu objavil sliko Ivana Galeta, ki so ga ujele kamere, kar je sprožilo ostro polemiko tudi med parlamentarci in predvsem člani komisije za nadzor nad obveščevalno varnostnimi službami.

Matjaž Nemec se je v funkciji predsednika Komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami direktno obrnil na predsednika vlade Janeza Janšo.

Nemcu je odgovoril kar sekretar Sveta na nacionalno varnost Žan Mahnič, ki je odgovarjal tudi članici komisije za nadzor Jerci Korče.

“V čem je problem, če direktor #SOVA pošlje PV-ju sliko s FB? Dodaten dokaz, da opozicija stoji za protestom in želi sedaj preusmerit pozornost. Res pa je, da@Je_rca razume funkcijo direktorja Sove predvsem v vlogi zaposlovalca ljubic predsednika vlade v agenciji.@MatjaNemec” je zapisal Mahnič.

Na Twitterju so se v nadaljevanju pojavile različne teorije zarote, kdo je pravi organizator protesta in kdo je organiziral nasilneže, ki so napadali policijo in medije. Nekateri so vlekli tudi povezave s petkovim kolesarjenjem.

Zakaj ves čas govorijo o “protestnikih”, če pa gre za navadno drhal? se je vprašala uporabnica Twitterja s psevdonimom Plavalka. “Tako so napisali v libreto te operete”, ji je odgovoril Gregor Golobič.

Oglasila sta se tudi obrambni minister Matej Tonin in predsednik zunajparlamentarne SLS Marjan Podobnik.

COMMENTS

Wordpress (0)