Biden blizu zmage na predsedniških volitvah v ZDA – Trumpove možnosti po zadnjih projekcijah le še teoretične – TOPNEWS.si

Biden blizu zmage na predsedniških volitvah v ZDA – Trumpove možnosti po zadnjih projekcijah le še teoretične

Biden blizu zmage na predsedniških volitvah v ZDA – Trumpove možnosti po zadnjih projekcijah le še teoretične

Trenutno po elektorskih glasovih vodi demokrat Joe Biden, a bi republikanec Donald Trump še lahko osvojil ključne zvezne države. Oba sta prepričana v zmago, a je Trump že vložil nekaj tožb za ponovno štetje glasov.

Za zmago je potrebnih najmanj 270 elektorskih glasov od skupno 538. Glede na projekcije vodilnih ameriških medijev trenutno vodi Biden , a bi Trump še lahko osvojil ključne zvezne države.

Po volilni projekciji CNN-a pa ima demokrat Biden 253 glasov, republikanec Trump pa 213.  Po volilni projkeciji Fox news pa ima Biden 264 elektorskih glasov, Trump pa 214. BBC pa je Bidnu naštel 243 eletorkih glasov, Trumpu pa 214.

Ameriški televiziji CNN in Fox News, ki delata volilno projekcijo skupaj s tiskovno agencijo AP, sta demokrata Josepha Bidna pozno sinoči razglasili za zmagovalca predsedniških volitev ZDA tudi v zvezni državi Michigan. Nekaj ur pred tem je bil razglašen za zmagovalca v Wisconsinu in sedaj so vse oči uprte v Pensilvanijo.

Kot je sporočil Biden, je že “jasno”, da jih bo dosegel. “Nisem tu, da bi razglasil zmago, sporočam pa, da ko bo štetje končano, smo prepričani, da bomo zmagovalci,” je dejal Biden, ki se je javil iz svojega štaba v Wilmingtonu.

Neodločen je še izid v štirih zveznih državah. Biden trenutno vodi v Nevadi, ki zmagovalcu daje ravno šest elektorskih glasov. Neodločene so še Pensilvanija, Severna Karolina in Georgia.

Poleg Nevade, kjer Trumpova kampanja napoveduje tožbi, kot ju je že vložila v Michiganu in Wisconsinu, ima Biden najboljše možnosti za uspeh še v Pensilvaniji, čeprav trenutno tam za Trumpom zaostaja za okrog 300.000 glasov.

COMMENTS

Wordpress (0)