(V ŽIVO) Volitve v ZDA – noč neskončnega preštevanja in napovedovanja – Biden po do sedaj preštetih glasovih bližje zmagi  – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Volitve v ZDA – noč neskončnega preštevanja in napovedovanja – Biden po do sedaj preštetih glasovih bližje zmagi 

(V ŽIVO) Volitve v ZDA – noč neskončnega preštevanja in napovedovanja – Biden po do sedaj preštetih glasovih bližje zmagi 

Američani in svet čakajo trenutek, ko bodo izvedeli, kdo bo državo vodil prihodnja štiri leta. Za nami je noč neskončnega preštevanja in napovedovanja ter projekcij, kjer največje svetovne medijske hiše objavljajo različne delne rezultate. V vseh primerih se tehtnica trenutno nagiba v prid Bidna. Magična številka, ki vodi v Belo hišo pa je 270.

Po volilni projekciji CNN je trenutno v prednosti Biden, do sedaj preštetih glasovih ima 220 elektorskih glasov, Trump pa 213. Za izvolitev je potrebnih 270 elektorskih glasov.

Vendar predsedniška bitka še zdaleč ni končana, saj se rezultati spreminjajo iz minute v minuto. Svet in Američani pa spremljajo dramtično tekmo, kjer so razlike med Bidnom in Trumpom manjše kot so napovedovale ankete javnega mnenja, po katerih bi gladko zmagal Joe Biden.

Ameriške televizije enemu ali drugemu kandidatu že pripisujejo tradicionalno demokratske ali republikanske zvezne države. Joe Biden je za začetek nanizal pričakovane zmage v Illinoisu, Virginiji, Vermontu Massachusettsu, Rhode Islandu Connecticutu, New Jerseyju, Delawaru in Marylandu in prestolnici Washington.
Donald Trump pa v Južni Karolini, Oklahomi, Missouriju, Mississippiju, Alabami, Tennesseeju, Kentuckyju, Indiani in Zahodni Virginiji.

Kot kaže projekcija CNN je v Kaliforniji, ki ima največ – 55 elektorskih glasov – zmagal Biden. 

Predsednik Donald Trump je na Twitterju napovedal “veliko zmago”, demokrate pa obtožuje, da skušajo ukrasti volitve. “Imamo VELIKO prednost, ampak skušajo UKRASTI volitve. Tega jim nikdar ne bomo pustili. Glasov se ne more oddajati enkrat, ko so volišča že zaprta!” je tvitnil.

Demokratski kandidat Joe Biden je nagovoril privržence v Delawaru. “Verjamem, da smo na poti do zmage,” je dejal. Nekdanji podpredsednik ZDA je pozval k potrpežljivosti. Opozoril je, da morajo počakati, da preštejejo vsak glas. Na izide bi lahko čakali še kakšen dan, je opozoril.
Biden se je v kratkem nagovoru zahvalil osebju svoje kampanje in prostovoljcem v Delawaru. “Verjemite še naprej. Zmagali bomo,” je dejal.

Demokratska udeležba na predčasnih volitvah je večja od republikanske, vendar predvsem po zaslugi glasovnic po pošti, proti katerim so republikanci po ZDA vložili več kot 300 tožb. Letošnja volilna udeležba naj bi bila najvišja v več kot 100 letih.

V ZDA bodo po volilnem torku začeli ugotavljati izid volitev. Ni gotovo, ali bo že danes znano, kdo bo naslednja štiri leta ameriški predsednik, republikanec Donald Trump ali demokrat Joseph Biden. Sredi pandemije covida-19 je predčasno ali po pošti glasovalo več kot 100 milijonov volivcev, preštevanje glasovnic po pošti se bo verjetno zavleklo.

COMMENTS

Wordpress (0)