Epski dvoboj med Trumpom in Bidnom – Po anketah v prednosti Biden, Trump zaostaja tudi v ključnih državah, a si nihče ne upa resno napovedovati rezultata – Merklova nevtralna, Janša stavil na Trumpa, Milanović posredno na Bidna   – TOPNEWS.si

Epski dvoboj med Trumpom in Bidnom – Po anketah v prednosti Biden, Trump zaostaja tudi v ključnih državah, a si nihče ne upa resno napovedovati rezultata – Merklova nevtralna, Janša stavil na Trumpa, Milanović posredno na Bidna  

Epski dvoboj med Trumpom in Bidnom – Po anketah v prednosti Biden, Trump zaostaja tudi v ključnih državah, a si nihče ne upa resno napovedovati rezultata – Merklova nevtralna, Janša stavil na Trumpa, Milanović posredno na Bidna  

V ZDA je danes volilni dan in odločitev boja za predsedniški položaj med sedanjim predsednikom, republikancem Donaldom Trumpom in njegovim demokratskim izzivalcem Josephom Bidnom.

Sredi pandemije covida-19 je svoj glas predčasno oddalo že več kot 95 milijonov volivcev, kar je več kot 70 odstotkov skupnega števila volivcev na zadnjih volitvah leta 2016. Preštevanje se bo verjetno zavleklo, s tem pa tudi odločitev predsedniškega dvoboja.

Bitko leta 2020 bo po mnenju poznavalcev na koncu odločila le peščica zveznih držav:  Arizona, Florida, Georgia, Michigan, Minnesota, Severna Karolina, Pensilvanija, Ohio, Iowa, Virginija, Teksas in Wisconsin.

Ko bodo preštevali, koliko elektorskih glasov je zbral posamezni kandidat, bodo tako oči uprte v zvezne države, ki niso tradicionalno rdeče ali modre. 
Za zmago je potrebnih vsaj 270 elektorskih glasov od skupno 538 elektorskih glasov, ki so porazdeljeni glede na velikost zvezne države. Ključne pa bodo predvsem države, v katerih so rezultati že tradicionalno tesni.

Hurley: Final Electoral College Trump V. Biden Map

Harry Hurley’s Final Projection for the 2020 Electoral College Presidential Map, November 2.

Bidnova prednost v anketah na nacionalni ravni vztraja med sedmimi in desetimi odstotki. Trump zaostaja tudi v ključnih državah, a za precej manj in nihče ne upa resno napovedovati rezultata.

Javnomnenjske raziskave na nacionalni ravni kažejo na Bidnovo prednost med sedmimi in desetimi odstotki, a ključno bo, kako bodo glasovali v posameznih zveznih državah. Vsaka zvezna država ima določeno število elektorskih glasov. Posamezni kandidat, ki osvoji največ glasov v posamezni zvezni državi, prejme celotno število elektorskih glasov te države, izjema sta dve zvezni državi. Največ elektorskih glasov ima Kalifornija, in sicer 55.

Med ključnimi državami na tokratnih volitvah je Pensilvanija. Trump je leta 2016 zmagal na volitvah, potem ko je demokratom odvzel Wisconsin, Michigan in Pensilvanijo. V slednji Trump tokrat najmanj zaostaja za Bidnom.

Trump je zadnji dan kampanje obiskal Severno Karolino, Pensilvanijo, Wisconsin in Michigan, Biden pa bo nagovoril volivce v Pensilvaniji in Ohiu.

Glavni investicijski strateg newyorškega centra za finančne raziskave in analize Sam Stowall je včeraj sporočil, da gibanje borznih indeksov od konca julija do konca oktobra napoveduje, da bo na predsedniških volitvah v torek zmagal izzivalec predsednika ZDA Donalda Trumpa demokrat Joe Biden.

Ko gre za pravilnost te ankete, je sicer ključno vprašanje, ali je teh “tihih” volivcev res še toliko, kot jih je bilo leta 2016. Ankete so sicer dokaj natančen napovedovalec priljubljenosti kandidata na nacionalni ravni, kar se je potrdilo tudi leta 2016, ko je takratna Trumpova protikandidatka Hillary Clinton dejansko zbrala več glasov od njega.

Pokazalo se je, da se lahko zmotijo, ko gre za napoved, kdo bo predsednik, saj imajo ZDA drugačen volilni sistem, pri katerem na koncu štejejo elektorski glasovi. 

Biden tokrat v anketah vodi veliko bolj prepričljivo kot Hillary Clinton leta 2016. Avtorji anket sicer zatrjujejo, da se tokrat ne motijo, in da so popravili metodološke napake, ki so jih pred štirimi leti stale pravilne napovedi. Robert Cahaly iz družbe Trafalgar Group, gre za družbo, ki je pred štirimi leti kot ena redkih prav napovedala zmagovalca, pa tudi tokrat stavi na zmago Trumpa. 

Več drugih družb mu sicer očita nedodelane metode, sam pa pravi, da njegova metoda računa na to, da ljudje tistim, ki izvajajo ankete, lažejo. Ocenjuje, da veliko ljudi ne bo nikoli priznalo, da podpira Trumpa, ker to v več pogledih ni družbeno sprejemljivo.

Volivci bodo danes izbirali tudi vseh 435 članov predstavniškega doma in 33 senatorjev, poleg tega pa izbirajo še številne guvernerje, poteka pa tudi vrsta referendumov.

Zaradi možnosti protestov ob torkovih volitvah v ZDA bodo ogradili območje okoli Bele hiše, je poročala ameriška televizijska mreža CNN. Tudi drugod po ZDA so pred volitvami poostrili varnostne ukrepe zaradi nevarnosti izbruha nemirov ob volitvah.

Premier Janez Janša je v tvitu podprl predsedniško kandidaturo republikanca Donalda Trumpa. »Spoštujemo težko, tragično zasebno življenje Joeja Bidna in nekatere njegove dosežke pred leti. Toda če bi bil zdaj izvoljen, bi bil eden najšibkejših predsednikov v zgodovini. V času, ko svobodni svet obupno potrebuje močne Združene države kot še nikoli prej. Gremo, zmagaj, Donald Trump,« je zapisal predsednik vlade.

Janša, ki je naklonjenost Trumpu pokazal že pred štirimi leti z udeležbo na konvenciji republikanske stranke, je eden maloštevilnih državnikov, ki so se v ameriški predvolilni tekmi odkrito postavili na to ali ono stran. Po dostopnih podatkih sta Trumpa podprla brazilski predsednik Jair Bolsonaro in madžarski premier Viktor Orban, posredno mu je podporo nakazal indijski premier Narendra Modi. Demokrata Joeja Bidna sta podprla palestinski premier Mohamed Štajeh, rekoč, da je vsakdo boljši kot Trump, ter posredno hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Javna podpora temu ali onemu je kočljiva, sploh v tako razgreti tekmi. Lahko obremeni odnose, če zmaga drugi kandidat, se pa, obratno, lahko tudi obrestuje. Milanović je to povedal sam, ko se je prejšnji mesec postavil proti Trumpu. Dejal je, da aktualni ameriški predsednik »podpihuje sovraštvo in hujskaštvo… sam pa vem, kam sodim in za katere vrednote se zavzemam, ta stil pa je mnogo bližje Bidnovemu… Kdo bo rekel, da moram paziti, kaj govorim kot hrvaški predsednik, saj nam bodo zamerili. A edino tako gre,« je dejal Milanović v izjavi, v kateri je sicer kritiziral tudi ameriškega zunanjega ministra Pompea.

Slovenija je sicer zdaj v specifičnem položaju, ko lahko njeni politiki podporo Trumpu podkrepijo s tem, da je njegova soproga in prva dama Melania Slovenka.

Dobri odnosi s Slovenijo bodo za ZDA ostali prioriteta ne glede na to, kaj se bo zgodilo na današnjih splošnih volitvah v ZDA, je v video sporočilu pred volitvami poudarila ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard.

COMMENTS

Wordpress (0)