Madžarsko pandemično gorje: Kako se znebiti vseh teh ventilatorjev? – TOPNEWS.si

Madžarsko pandemično gorje: Kako se znebiti vseh teh ventilatorjev?

Madžarsko pandemično gorje: Kako se znebiti vseh teh ventilatorjev?

Madžarska vlada je priznala, da je v začetku tega leta med prvim valom pandemije kupila preveč ventilatorjev. Zdaj se jih poskuša znebiti, piše Zoltan Simon v Bloombergu.

“Tiste, ki presegajo naše strateške zaloge, lahko prodamo ali pa pomagamo drugim”, tako da jih podarimo, je v četrtek v Budimpešti novinarjem dejal zunanji minister Peter Szijjarto.

Vlada premierja Viktorja Orbana je letos kupila več kot 16.000 ventilatorjev in po poročanju spletnega mesta HVG.hu skuša svoje zaloge zmanjšati za polovico. Madžarska je svojim diplomatom naročila, naj poskušajo opremo prodati v tujini.

Madžarska je imela v sredo 255 bolnikov na ventilatorjih, skoraj petkrat več kot v začetku oktobra. V zadnjem tednu je bila Madžarska tretja po številu smrtnih primerov na prebivalca v Evropski uniji za Češko in Belgijo.

Madžarska vlada je letos za ventilatorje zapravila 300 milijard forintov (953 milijonov USD). Med februarjem in junijem je Nemčija z več kot osemkrat večjim številom prebivalcev Madžarske izdelala skoraj dvakrat toliko ventilatorjev in pripadajoče opreme za manj kot desetino cene, ki jo je plačala Budimpešta, poroča spletni novičarski portal Direkt36.

Nakupe so kritizirale tudi opozicijske stranke, ker je število ventilatorjev daleč preseglo število medicinskega osebja, ki je na voljo za njihovo upravljanje v madžarskem premalo financiranem in kadrovsko podhranjenem zdravstvenem sistemu.

Madžarska je opremo kupila, ko so bile razmere “nenormalne” in vsaka država se je potegovala za nakup, večinoma iz Kitajske, je v četrtek dejal Szijjarto.

COMMENTS

Wordpress (0)