Zakaj nadškof Zore letos ne bo obiskal groba svoje mame in očeta in kaj bi namesto “peska in rož” na grobovih posadila Svetlana Makarovič? – TOPNEWS.si

Zakaj nadškof Zore letos ne bo obiskal groba svoje mame in očeta in kaj bi namesto “peska in rož” na grobovih posadila Svetlana Makarovič?

Zakaj nadškof Zore letos ne bo obiskal groba svoje mame in očeta in kaj bi namesto “peska in rož” na grobovih posadila Svetlana Makarovič?

Današnji dan spomina na mrtve bo potekal brez množičnih obiskov grobov in tradicionalnega druženja. Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 namreč razen izjem prepovedujejo zbiranje nad šest oseb in prehajanje med občinami.
Ni pa odpovedana osrednja spominska slovesnost pri spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev, kar je zaradi omejitve gibanja in priporočila vlade sprožilo nekaj negodovanja na družbenih omrežjih. 

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je že pred praznikom vseh svetih ter državnim praznikom dnevom spomina na mrtve pozval k spoštovanju ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa.

Zaradi omejitve gibanja na domačo občino številni ne bodo mogli obiskati grobov svojih pokojnih staršev, sorodnikov in prijateljev. “To je preizkušnja in žrtev, ki jo bo vsak naredil za to, da se omeji epidemija, prepreči prenapolnjenost bolnic ter rešijo človeška življenja,” je dejal Zore in prosil, “da letos naredimo to osebno žrtev ter se držimo ukrepov vlade in strokovnjakov”. To je po njegovih navedbah naša naloga in dolžnost ter najboljši način, da omejimo epidemijo.

“Tudi sam letos ne bom obiskal groba svoje mame in očeta. To je preizkušnja in žrtev, ki jo vsak naredil za to, da se epidemija omeji, da se prepreči prenapolnjenost bolnic, da s rešijo življenja”  

Zaradi zdravstvenih razmer bomo opustili tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev, je spomnil Zore in dodal: “Vabim vas, da zasebno ali s člani svoje družine obiščete samo grobove v domači župniji oziroma občini in tam molite za rajne. Sveča, ki jo prižgemo na grobu sveti zgolj v ta svet. Molitev, ki jo izrečemo, pa kjerkoli za našega pokojnega sega preko meja tega sveta”.    

Različnih komentarjev in odzivov pa je bil deležna izjava Svetlane Makarovič v reviji Zvezde Lady o tem, da bi lahko na grobovih namesto peska in rož sadili peteršilj in razna zelišča. “Dandanes pokopališča zavzemajo velike površine in pri nas je tradicija, da so prekriti z okrasnim peskom ali marmornatimi ploščami ter kančkom zemlje, na katerega posadijo cvetje. Zakaj pa ne bi na grobove sadili peteršilja, raznih zelišč in še česa drugega.”

“A niste še včeraj rekli, da ne hodit na pokopališča? Mislim, a ni tako, da to lahko počaka? Mislim, res ste carji, ni kaj,” je na Twitterju zapisal uporabnik profila ₿laž@Blaziekhttps://twitter.com/Blaziek/status/1322129107577196545

Predsednik DZ Igor Zorčič bo zatem položil vence pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo ’91, pri spomeniku padlim v NOB, ob Lipi sprave in pri kostnici žrtvam prve svetovne vojne.

Osrednja spominska slovesnost s polaganjem venca pri Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev, ki se je bodo udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš in v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič na Kongresnem trgu Ljubljana.

COMMENTS

Wordpress (0)