Kako sta Tanja Fajon in Luka Mesec postala “odgovorna” celo za teroristične napade v Franciji – Politični spopad med Janševo koalicijo in koalicijo ustavnega loka je v času epidemije in lockdowna prerasel v ostro ideološko radikalizacijo – TOPNEWS.si

Kako sta Tanja Fajon in Luka Mesec postala “odgovorna” celo za teroristične napade v Franciji – Politični spopad med Janševo koalicijo in koalicijo ustavnega loka je v času epidemije in lockdowna prerasel v ostro ideološko radikalizacijo

Kako sta Tanja Fajon in Luka Mesec postala “odgovorna” celo za teroristične napade v Franciji – Politični spopad med Janševo koalicijo in koalicijo ustavnega loka je v času epidemije in lockdowna prerasel v ostro ideološko radikalizacijo

“Poglejta rezultat politik, ki jih zagovarjata. Ker sta s svojimi polit. somišljeniki vsaj objektivno odgovorna za take zločine, bi bilo na mestu, da pokol vsaj javno obsodita, pa tudi tega nista sposobna. #lažnosočutje” je na Twitterju zapisal P. Bohinc.

https://twitter.com/PBohinc/status/1322079329187033089

Kako daleč gre radikalizacija na družbenih omrežjih, kaže tudi včerajšnji dogodek, ko je Fajonova položila venec ob grobnici narodnih herojev.

Politične nasprotnike je Fajonova podžgala še z zapisom na Twitterju, da “podpira Poljakinje v boju za pravico do splava, ki jim jo odteguje poljska vlada”. “Ne smemo dovoliti, da se ženskam jemlje pravice, ki so nam jih priborile naše prednice. Ne glede na odločitev, mora vsaka ženska imeti možnost izbire”.

“To je slika stotine policistov, ki nocoj varujejo dom vodje poljske vladajoče stranke – samca, ki živi sam s svojo mačko. Predstavljajte si, če bi takšne vire porabili za poljske bolnišnice, ki se borijo za obvladovanje,” je eden od komentarjev na Twitterju.

Da “epidemija in lockdown nikakor nista dober čas za razgradnjo civilizacijskih standardov, tudi v osrčju Višegrada ne. Ker se bodo ljudje silovito uprli, kot se to ravnokar dogaja v Varšavi in po celi Poljski. #lekcija,” pa je na Twitterju zapisal novinar Večera Uroš Esih.

Spor na relaciji med SD-jem ter strankami koalicijskega loka na relaciji cerkev – država se je radikalizira minuli teden, ko je nadškof Zore sodeloval na tiskovni konferenci o ukrepih vlade proti Covidu-19.

Poslanec SD Marko Koprivc je na vlado naslovil vprašanje v zvezi s stanjem glede epidemije, pri čemer je izpostavil dogajanje na novinarski konferenci z dne 28. 10., na kateri je sodeloval tudi predstavnik RKC, nadškof Stanislav Zore.

“Nismo več v komunizmu, v svobodni družbi je Cerkev del civilne družbe” – Anton Stres je odgovoril tako SD-ju kot tudi ostalim strankam koalicije ustavnega loka, predvsem pa Marjanu Šarcu, ki je na Twitterju zapisal, da “cerkev kot institucija nima pravice posegati v državo ali pa celo biti glasnik kakšne stranke.

Anton Stres, predsednik Komisije za pravičnost in mir pri škofovski konferenci in bivši ljubljanski nadškof, ki je pred dnevi na spletni strani škofovske konference objavil zapis “Življenje ima prednost pred ideologijo in bojem za oblast”, na katerega sta se burno odzvali tako v LMŠ Marjana Šarca kot tudi v Levici, in v ostalih strankah koalicije ustavnega loka. Ocenili so, da gre “vmešavanje cerkve v državo” in “politikantstvo v prid vladajoči stranki SDS”.

Opozicijo je zmotila predvsem ocena aktualne politične situacije in kritika vrha cerkve do določenih drž dela opozicije, “ko gre za podpihovanje petkovih protestov, sporno početje javne RTV Slovenija, ščuvanje k nasilju in počasno reševanje vprašanja pokopa žrtev medvojnih in povojnih pobojev”.

Stres se je v oddaji Tema dneva na Nova24TV odzval na obtožbe cerkvenega vmešavanja v zadeve in odgovoril, da “nismo več v komunizmu, v svobodni družbi pa je Cerkev del civilne družbe!”

“Tu ne gre za to, da bi se cerkev vmešavala v politiko, česar se nenehno obtožujemo. To vmešavanje v politiko in omemba ločitve cerkve od države je staro.

V nadaljevanju je razložil, da medtem ko je bilo v komunizmu na nek način smiselno, ko si se pozival na ločitev cerkve in države, ker je bila cerkev po ustavi zgolj in samo “zasebna stvar”, v svobodni družbi, v kakršni živimo zdaj, kjer je ustava drugačna, to več nima smisla. Cerkev in njeni verniki, kar vključuje tudi cerkvene dostojanstvenike, so del civilne družbe in kot take jih tarejo iste skrbi kot vse druge državljane in se imajo pravico izrekati o stvareh, ki se tičejo vseh.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je na Twitterju zapisal, da “nobena država nima pravice posegati v človekovo vero. Katero koli. Ali je zasmehovati. Prav tako pa Cerkev kot institucija nima pravice posegati v državo, ali pa celo biti glasnik kakšne stranke. Cerkev in država sta po ustavi ločeni. V imenu vere izvajati politiko je farizejstvo”.

Raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko je v obliki provokacije postavil vprašanje na Twitterju: “Mi lahko nekdo pojasni, kako smo našli izmerno liberalno demokratične družbe, v razkol na osi populističnih kvazi desničarjev na eni, in to-je-fašizem kvazi levičarjev, na drugi strani? Aja ne, to je samo na Twitterju. (Anal Itik Patak, prav tam.)”

Polemika se je radikalizirala do te mere, da so nekateri na Twitterju odprli celo vprašanje, koliko državo stane financiranja cerkve.

Politični spopad med Janševo koalicijo in tako imenovano koalicijo ustavnega loka je med epidemijo in lockdownom prerasel v oster Ideološki spopad in radikalizacijo.

COMMENTS

Wordpress (0)