Zakaj je nočna seja vlade na Brdu pri Kranju spravila ob živce Tanjo Fajon? – Voditelj Nova24 predlaga kar uvedbo izrednih razmer v državi – TOPNEWS.si

Zakaj je nočna seja vlade na Brdu pri Kranju spravila ob živce Tanjo Fajon? – Voditelj Nova24 predlaga kar uvedbo izrednih razmer v državi

Zakaj je nočna seja vlade na Brdu pri Kranju spravila ob živce Tanjo Fajon? – Voditelj Nova24 predlaga kar uvedbo izrednih razmer v državi

“Število obolelih za #COVID19 bo glede na projekcije žal vsaj še nekaj časa naraščalo. Ukrepi bodo zato podaljšani za teden dni. A če bomo dosledni in bomo vsi z odgovornim obnašanjem podprli napore zdravstvenih delavcev, lahko čez 7 do 10 dni pričakujemo postopno sproščanje,” je pozno sinoči sporočil predsednik vlade Janez Janša.

Podrobnosti naj bi sicer po napovedih vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina pristojni ministri predstavili danes dopoldne na novinarski konferenci. Kot kaže, pa bodo tudi prihodnji teden veljale omejitve gibanja ponoči, omejitve prehajanja med občinami ter prepoved zbiranja nad šest ljudi. Kaj podaljšanje ukrepov pomeni za šolo, pa še ni jasno. Šolarji sicer, kot kaže, v šolske klopi po počitnicah ne bodo sedli, vprašanje pa je, ali bodo imeli pouk na daljavo ali jim bodo podaljšali počitnice.

Je pa nočna seja vlade na Brdu pri Kranju spravila ob živce predsednico stranke SD Tanjo Fajon, ki je na Twitter zapisala: “Ne razumem pa, ali morajo res vodje in izvajalci kritične in potrebne družbene infrastrukture, kot so šole, čakati na nočne seje vlade in po možnosti kak čivk v poznih urah? Ne gre drugače, recimo čez dan? Ljudje so potrpežljivi in odgovorni. Razmere to zahtevajo od vseh nas”. “Nergamo, nergamo, predlagamo pa nič… Samo nagajamo.

Čakamo na današnje podatke, voditeljica,” ji je odgovoril predsednik vlade Janez Janša.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1321889772428812293

Sledila je serija replik na omenjeni tvit predsednika vlade janeza Janše.

Za povišanje temperature je poskrbel še voditelj oddje Kdo vam laže na Novi24, ki se je vprašal, ali ne bi bilo najbolje v državi zaradi velikega števila okužb razglasiti izredne razmere: “2600 okuženih na dan, desetine umrlih na dan, skoraj sto na intenzivni terapiji, čez 500 v bolnicah zaradi virusa! Ali ni to tehten razlog za izredne razmere?”

Tomašič je izredne razmere omenil v kontekstu kritike oddaje Preverjeno, kjer so objavili prispevek na temo tako imenovane “policijske ure”. Poudaril je, da so ustvarili dramo s prispevkom. “Tretja noč, odkar imamo policijsko uro, prvič v samostojni Sloveniji,” je poudaril Tomašič, kar po njegovem mnenju predstavljajo kot nek triler ali grozljivko, s čimer si želijo poudariti, kako zloben je premier, ki si po njihovo želi odvzeti človekove pravice. “Namerno manipularate,” je poudaril. Pri tem pa je pokritiziral delo novinarjev omenjene oddaje, saj meni, da bi morali ljudi opozoriti, da kršijo omenjen odlok. Namesto tega pa intervjuvajo mlade, ki jim je dolgčas, in pravijo, da včasih kršijo odlok in se skrivajo pred policijo.

Nato pa se je vprašal, ali 2600 okuženih na dan ni dovolj za razumevanje izrednih razmer?
Tomašič je kritiziral mnenje pravnikov, da lahko država razglasi policijsko uro, le če razglasi izredno stanje, in menijo, da oblasti ravnajo protiustavno. “2600 okuženih na dan, desetine umrlih na dan, skoraj sto na intenzivni terapiji, čez 500 v bolnicah zaradi virusa, ni tehten razlog?” Se sprašuje Tomašič in jih še pozove, koliko bi jih moralo umreti, da bi to oni sprejeli kot tehten razlog. Kot obrazloži, se je vlada odločila omejiti gibanje v nočnih urah, saj so ugotovili, da se na zasebnih zabavah virus najbolj prenaša, s tem pa so dosegli tudi to, da ni potrebno vstopati v stanovanja zaradi omenjenih zabav, ker je vstop v stanovanja prepovedan brez sodnega odloka. “Kako naj policija ločuje med tistimi, ki se sprehajajo in tistimi, ki odhajajo na zabavo”.

Anja Intihar je v tem kontekstu na Twitterju citirala pisatelja Toneta Partljiča. “Strah te je, draga? Česa? … Se bojiš nekaj obdobij samote? Jaz se bojim drenja, korakanja in parad, nasilja množice, ‘norih’ vodij, ki bi radi vladali celo pandemijam. Bojim se ljudi, ki bi radi nadomestili bogove in tudi ljudi, ki se preveč bojijo.” 

COMMENTS

Wordpress (0)