(VIDEO) “Hvala za pismo, odpisali nismo, je dela čez glavo, vse nam je zdravo, vse gre po sreči, vedno smo večji,” v tem stilu so včeraj pri Mateju Toninu in Zdravku Počivalšku odgovorili na vabilo Jožeta P. Damijana za oblikovanje nove vlade do volitev 2022 – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Hvala za pismo, odpisali nismo, je dela čez glavo, vse nam je zdravo, vse gre po sreči, vedno smo večji,” v tem stilu so včeraj pri Mateju Toninu in Zdravku Počivalšku odgovorili na vabilo Jožeta P. Damijana za oblikovanje nove vlade do volitev 2022

(VIDEO) “Hvala za pismo, odpisali nismo, je dela čez glavo, vse nam je zdravo, vse gre po sreči, vedno smo večji,” v tem stilu so včeraj pri Mateju Toninu in Zdravku Počivalšku odgovorili na vabilo Jožeta P. Damijana za oblikovanje nove vlade do volitev 2022

V koalicijskem Desus-u se bodo z Jožetom P. Damijanom pogovarjali, vendar še ni jasno ali pred ali po novemberskem kongresu – Toninovi in Počivalškovi pa so v odzivih v glavnem zadržani. Je pa o koaliciji ustavnega loka dan pred Damjanovim pismom glede koalicije ustavnega loka dal izjavo predsednik DZ Igor Zorčič.

Ekonomist Jože P. Damijan je namreč včeraj programski dokument z vabilom k pogovorom k oblikovanju nove vlade poslal tudi prvakom koalicijskih SMC, NSi in DeSUS.

V javnem pismu “Slovenija potrebuje novo, boljšo vlado!” predsednikom in vodjem poslanskih skupin je J.P.Damijan zapisal: “Na njih je, da zdaj preučijo naše predloge in odločijo v svojih organih,”

“Včeraj sem z mandatom štirih opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB poslal programski dokument z vabilom predsednikom treh strank: SMC, NSi in DeSUS.

To je v skladu z izvirno pobudo, naj se v »koalicijo ustavnega loka enakopravno vključijo vse stranke trenutne opozicije (LMŠ, SD, Levica, SAB), vabilo pa je odprto tudi za DeSUS, SMC in NSi, je v izjavi za javnost zapisal Jože P. Damijan.

“Veseli me, da so v vsega treh tednih štiri opozicijske stranke uspele doseči tako visoko stopnjo soglasja in da smo se poenotili okrog ključnih programskih prioritet nove vlade do volitev 2022.

Kajti prav za to gre: Slovenija potrebuje novo, boljšo vlado! Sedanja vlada SDS to vsak dan znova dokazuje: ko bi se vse sile morale strniti v boj z epidemijo, se zapleta v ideološke bitke, gre v spopad z državnimi institucijami, z mediji in državljani ter neizprosno uničuje naš ustavni red.
Naš dokument temelji na štirih stebrih: zdravju, solidarnosti, okolju in razvoju.

Prva prioriteta prvega stebra je bolj aktivno ter premišljeno, načrtno in vključujoče soočenje z epidemijo. V ta namen smo oblikovali posebno delovno strokovno skupino, sestavljeno iz epidemiologinj /epidemiologov in menedžerk/ menedžerjev v zdravstvu, ki so skupaj z nami oblikovali program potrebnih ukrepov za bolj učinkovito soočanje z epidemijo ter za čim bolj nemoteno in učinkovito delovanje celotnega zdravstva v času epidemije. Gre res za prvo prioriteto, dobesedno življenjskega pomena za državljane – in državo!”.

Kot je pojasnil Damijan, je vabilo k sodelovanju v sredo poslal tudi predsednikom in vodjem poslanskih skupin treh koalicijskih strank. V spremnem pismu je zapisal, da se zaveda njihovega položaja, a istočasno v tem ne vidi ovire, “da ne bi odprto in odkrito skupaj spregovorili o možnosti boljše alternative, kjer bi bila tudi njihova prizadevanja deležna večjega upoštevanja”.

“Povabil sem jih k sodelovanju v alternativi, ki bi bistveno izboljšala delovanje države v času epidemije in po njej ter povrnila strmoglavljeno zaupanje pri ljudeh,” je navedel Damijan. Dodal je, da gre za alternativo, ki bi “zagotovila ponovno normalizacijo države, brez ideoloških front, v državljanih in državljankah pa videla dobronamerne zaveznike”, po njegovih trditvah pa bo namesto v preteklost usmerjena v prihodnost in razvoj.

“Verjamemo, da lahko skupaj soustvarimo boljšo prihodnost za vse naše državljane in državljanke,” je še navedel Damijan.

“@PocivalsekZPismo štirih opozicijskih strank smo v #SMC prejeli. Do tega, kar je zapisano v njem, se bomo opredelili v doglednem času. Kot pa smo javno že večkrat povedali, se nam zdi čas, ki so si ga opozicijske stranke izbrale za poskus oblikovanja nove večine, neprimeren,”so na Twitterju zapisali v stranki SMC. Sledile so burne rekacije na družbenih omrežjih.

https://twitter.com/AndroID1706/status/1321852065388335107

Pri NSI so se odločili za bolj diplomatski odgovor. V NSi so navedli, da je njihov fokus trenutno posvečen reševanju zahtevne zdravstvene in gospodarske situacije, v kateri smo se znašli zaradi koronavirusa. Ker pa je dialog zanje vedno bil in je pomemben del aktivnosti za skupno dobro, se bodo vabilu na pogovor odzvali.

Več posluha so za Damjanovo vabilo pokazali v koalicijskem DeSUS-u. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je pojasnil, da se bodo Damijanovemu vabilu na pogovore odzvali, a se bodo v DeSUS najprej pogovorili, ali bodo to storili pred strankinim kongresom, ki bo 28. novembra.

Odzive koalicijskih strank z izjemo DeSUS-a bi lahko strnili v verzih pesmi “Mamica piše teti”: “Hvala za pismo. Odpisali nismo, je dela čez glavo… Vse nam je zdravo… Vse gre po sreči, vedno smo večji. Draga že pridno pomaga, Peter je hiter ko veter, Mira se včasih prepira, Saša je dušica naša, Jožko že hodi po moško, kmalu bo konjička zajahal, k teti jo bo primahal. Sladkih pogač mu pripravi, celo hišo pozdravi, pa se še kaj oglasi pri svoji sestri na vasi!”

Spodaj objavljamo integralno besedilo izjava za javnost, ki jo ob vabilu trem strankam, da zapustijo Janševo koalicijo in se pridružijo koliaciji ustavnega loka poslal Jože P. Damijan.

Včeraj sem z mandatom štirih opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB poslal programski dokument z vabilom predsednikom treh strank: SMC, NSi in DeSUS.

To je v skladu z izvirno pobudo, naj se v »koalicijo ustavnega loka enakopravno vključijo vse stranke trenutne opozicije (LMŠ, SD, Levica, SAB), vabilo pa je odprto tudi za DeSUS, SMC in NSi.«

Veseli me, da so v vsega treh tednih štiri opozicijske stranke uspele doseči tako visoko stopnjo soglasja in da smo se poenotili okrog ključnih programskih prioritet nove vlade do volitev 2022.

Kajti prav za to gre: Slovenija potrebuje novo, boljšo vlado! Sedanja vlada SDS to vsak dan znova dokazuje: ko bi se vse sile morale strniti v boj z epidemijo, se zapleta v ideološke bitke, gre v spopad z državnimi institucijami, z mediji in državljani ter neizprosno uničuje naš ustavni red.

Naš dokument temelji na štirih stebrih: zdravju, solidarnosti, okolju in razvoju.

Prva prioriteta prvega stebra je bolj aktivno ter premišljeno, načrtno in vključujoče soočenje z epidemijo. V ta namen smo oblikovali posebno delovno strokovno skupino, sestavljeno iz epidemiologinj /epidemiologov in menedžerk/ menedžerjev v zdravstvu, ki so skupaj z nami oblikovali program potrebnih ukrepov za bolj učinkovito soočanje z epidemijo ter za čim bolj nemoteno in učinkovito delovanje celotnega zdravstva v času epidemije. Gre res za prvo prioriteto, dobesedno življenjskega pomena za državljane – in državo!

Vabilo je bilo poslano, predsednikom in vodjem poslanskih skupin.
Na njih je, da zdaj preučijo naše predloge in odločijo v svojih organih.
V spremnem pismu predsednikom sem zapisal, da se zavedam njihovega položaja, a istočasno v tem ne vidim ovire, da ne bi odprto in odkrito skupaj spregovorili o možnosti boljše alternative, kjer bi bila tudi njihova prizadevanja deležna večjega upoštevanja.

Povabil sem jih k sodelovanju v alternativi, ki bi bistveno izboljšala delovanje države v času epidemije in po njej ter povrnila strmoglavljeno zaupanje pri ljudeh.

K sodelovanju v alternativi, ki bi zagotovila ponovno normalizacijo države, brez ideoloških front, v državljanih in državljankah pa videla dobronamerne zaveznike.

K alternativi, ki bo namesto v preteklost, usmerjena v prihodnost in razvoj.
Verjamemo, da lahko skupaj soustvarimo boljšo prihodnost za vse naše državljane in državljanke.”

Jože P. Damijan

COMMENTS

Wordpress (0)