Zakaj Marjan Šarec “ne bo več bral berila pri maši”? Škofovska konferenca in nadškof Zore s podporo vladajoči koaliciji in kritiko “dela opozicije, ki več truda kot v reševanje življenj namenja boju za oblast”, razjezila Luko Mesca, Marjana Šarca in Jožeta P. Damijana – TOPNEWS.si

Zakaj Marjan Šarec “ne bo več bral berila pri maši”? Škofovska konferenca in nadškof Zore s podporo vladajoči koaliciji in kritiko “dela opozicije, ki več truda kot v reševanje življenj namenja boju za oblast”, razjezila Luko Mesca, Marjana Šarca in Jožeta P. Damijana

Zakaj Marjan Šarec “ne bo več bral berila pri maši”? Škofovska konferenca in nadškof Zore s podporo vladajoči koaliciji in kritiko “dela opozicije, ki več truda kot v reševanje življenj namenja boju za oblast”, razjezila Luko Mesca, Marjana Šarca in Jožeta P. Damijana

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je pred praznikom vseh svetih podala izjavo z naslovom: Življenje ima prednost pred ideologijo in bojem za oblast.

Osrednje sporočilo je spoštovanje življenja in boj proti kulturi smrti, ki jo opažajo na več področjih.

https://katoliska-cerkev.si/zivljenje-ima-prednost-pred-ideologijo-in-bojem-za-oblast-izjava-komisije-pravicnost-in-mir

“Zavzemanje za skupno dobro je vrhovna zapoved in norma vsake odgovorne politike in državljanske drže,” so dodali.

Zaskrbljenost po oceni komisije za Pravičnost in mir povzroča “popustljiv ali celo podpihovalski odnos do petkovih protestov, na katerih sicer vse manjše število udeležencev nemoteno krši veljavne predpise in nasprotuje pozivom medicinske stroke k nujno potrebnim zaščitnim ukrepom in omejevanju stikov”. V komisiji menijo, da bi protesti hitro postali zanemarljivi, “če jim potuhe ne bi dajala prevladujoča javna glasila z RTV Slovenija na čelu”.

Zaskrbljeni so tudi zaradi po njihovi oceni neodzivnosti javnega mnenja ob pojavih ščuvanja k nasilju in celo poboju političnih nasprotnikov.

“Kulturo smrti – kakor omalovaževanje človeškega življenja imenuje papež Janez Pavel II. – na poseben način izraža tudi odnos dela naše politike do dostojnega pokopa žrtev iz grobišč medvojnih in povojnih množičnih pobojev, ki so jih zagrešili komunistični revolucionarji,” so še ocenili v komisiji in opozorili na to nerešeno vprašanje.

Opozicijo pa je zmotila predvsem ocena aktualne politične situacije in kritika vrha cerkve do določenih drž dela opozicije, “ko gre za podpihovanje petkovih protestov, sporno početje javne RTV Slovenija, ščuvanje k nasilju in počasno reševanje vprašanja pokopa žrtev medvojnih in povojnih pobojev”.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1321579727807799297

Luka Mesec je na Twitterju zapisal:
“Če ima življenje prednost pred ideološkim bojem, ne razumemo, zakaj je izjava gol ideološki boj proti protestnikom, RTV, opoziciji? S takimi gestami vodstvo RKC dela škodo predvsem vernikom in cerkvi sami, saj zveni zgolj kot podaljšek vladajoče SDS. Ob osamosvojitvi je Cerkev v javnosti uživala velik ugled, ki pa ga je izgubila zaradi ortodoksne in razdvajajoče politike. Iskreni pozivi k spravi, ljubezni in miru papeža Frančiška pa kažejo, da so razdvajajoča sporočila vodstva slovenske RKC stranpot krščanskega izročila.”

V odzivu LMŠ na izjavo Komisije Pravičnost in mir pri SŠK so zapisali: “Zgroženi in razočarani smo nad neupravičenimi namigovanji o slabih namenih opozicije in s tem tudi naše stranke. Želeli bi si, da bi se Katoliška cerkev v Sloveniji ukvarjala s svojim osnovnim poslanstvom….Ne pa da s takšnimi izjavami in cenenim politikantstvom spodkopava svojo verodostojnost in izkazuje svoje nerazumevanje demokracije ter demokratičnih procesov”.

Eden od komentatorjev je zapisal: “Ta Marjan ne bo več bral berila” pri maši.

https://twitter.com/TineB/status/1321590836078018562

Zapis komisije za pravičnost in mir je na Twitterju komentiral tudi Jože P. Damijan.

A to je bil ta deal – “Mi vam omogočimo, da v naši tiskovki pozovete vernike, da darujejo za Cerkev, vi pa v svojem sporočilu ošvrknete opozicijo,” se je na Twitterju vprašal Franci Kek.

Zaradi omejitve gibanja na domačo občino številni ne bodo mogli obiskati grobov svojih pokojnih staršev, sorodnikov in prijateljev. “To je preizkušnja in žrtev, ki jo bo vsak naredil za to, da se omeji epidemija, prepreči prenapolnjenost bolnic ter rešijo človeška življenja,” je dejal Zore in prosil, “da letos naredimo to osebno žrtev ter se držimo ukrepov vlade in strokovnjakov”. To je po njegovih navedbah naša naloga in dolžnost ter najboljši način, da omejimo epidemijo.

Duhovniki so sicer prejeli navodila škofov, da bodo letos na pokopališčih z enega mesta blagoslovili grobove brez navzočnosti vernikov. Blagoslov grobov bo lahko spremljalo zvonjenje zvonov župnijskih cerkva in pokopaliških kapel. Namesto nakupov cvetja in sveč škofje letos vabijo vernike, da darujejo za svete maše ter za vzdrževanje svojih župnij, darujejo Slovenski karitas ter drugim dobrodelnim ustanovam.

Del pozicije je zmotil omenjeni poziv nadškofa Zoreta na tiskovni konferenci vlade, “da namesto nakupov cvetja in sveč škofije letos vabijo vernike, da darujejo za svete maše ter za vzdrževanje svojih župnij, darujejo Slovenski karitas ter drugim dobrodelnim ustanovam”.

COMMENTS

Wordpress (0)