Vodja Evropskega sveta Charles Michel o cepivu proti koronavirusu: Za vsako ceno se moramo izogniti kaosu – TOPNEWS.si

Vodja Evropskega sveta Charles Michel o cepivu proti koronavirusu: Za vsako ceno se moramo izogniti kaosu

Vodja Evropskega sveta Charles Michel o cepivu proti koronavirusu: Za vsako ceno se moramo izogniti kaosu

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pozval k čim širši uporabi antigenih testov za lažje prepoznavanje prenašalcev koronavirusa.

Dva dni pred virtualnim vrhom, na katerem bodo voditelji držav članic razpravljali o epidemioloških razmerah v Evropski uniji, je Michel pozval k odločnim ukrepom na evropski ravni, ki temeljijo na dveh stebrih: testiranju in spremljanju stikov in cepiv.

Michel pravi, da je treba PCR teste, ki so bili doslej favorizirani in dajejo zanesljive rezultate, dopolniti z antigenskimi testi, ki sicer, čeprav so manj zanesljivi, dajo rezultate v 15 minutah in zato omogočajo hitrejše in lažje prepoznavanje posameznikov, ki so nosilci virusa in nalezljivi, še posebej ko so asimptomatični.

“Pri tem ne smemo ponavljati prejšnjih napak: uskladiti moramo odobritev teh testov, da bodo priznani po vsej Evropi. Poleg tega je treba proizvodne zmogljivosti strateško zavarovati na evropski ravni, tako da bodo takšni testi potekali povsod hkrati. Ne moremo dopustiti ponovitve situacije iz pomladi, ko smo imeli “tekmo” za maskami,” pravi Michel.
Michel nadalje poudarja, da je treba zagotoviti učinkovit sistem za sledenje stikov, kar na evropski ravni pomeni predvsem zagotavljanje interoperabilnosti aplikacij za sledenje stikom.

Michel države članice poziva, naj se dogovorijo o skupnih pravilih o samoizolaciji in karanteni.

Michel o cepljenju: Za vsako ceno se moramo izogniti kaosu
Kar zadeva cepiva in cepljenja, Michel opozarja, da se je treba za vsako ceno izogniti kaosu. Treba je določiti merila za razdeljevanje cepiv med države in najprej določiti prednostne skupine za cepljenje.

Kar zadeva cepljenje, bo treba zagotoviti nadzor, zlasti učinkovitost in neželene učinke. Zagotoviti je treba tudi informacije in boj proti dezinformacijam, kajti če se bo preveč ljudi balo cepiva, bi lahko celotna operacija postala vprašljiva, pravi Michel.

“Nevihte še ni konec. Vsi smo v istem čolnu. S tem v mislih začenjamo redna srečanja voditeljev. Prvo bo v četrtek,” je zaključil Michel v svojem biltenu, ki ga je objavil pred vrhom.

COMMENTS

Wordpress (0)