Tvit Janeza Janše “Dajmo, zmagaj, Donald Trump” odmeva tako v demokratskem taboru kot v domači politiki – Zunanjepolitični svetovalec Bidna Carpenter je Janševo javno podporo Trumpu kar v slovenščini označil kot “sramoto” in ga obtožil korupcije – Janša pa je Bidnovega svetovalca obtožil laganja – TOPNEWS.si

Tvit Janeza Janše “Dajmo, zmagaj, Donald Trump” odmeva tako v demokratskem taboru kot v domači politiki – Zunanjepolitični svetovalec Bidna Carpenter je Janševo javno podporo Trumpu kar v slovenščini označil kot “sramoto” in ga obtožil korupcije – Janša pa je Bidnovega svetovalca obtožil laganja

Tvit Janeza Janše “Dajmo, zmagaj, Donald Trump” odmeva tako v demokratskem taboru kot v domači politiki – Zunanjepolitični svetovalec Bidna Carpenter je Janševo javno podporo Trumpu kar v slovenščini označil kot “sramoto” in ga obtožil korupcije – Janša pa je Bidnovega svetovalca obtožil laganja

Janševa javna podpora Donaldu Trumpu preko tvita, s katerim je podprl Donalda Trumpa in odrekel podporo Josephu Bidnu, je tako postal najbolj odmeven njegov tvit doslej, ki odmeva tako v ZDA kot tudi v Sloveniji – Slovenija je tako ne samo zaradi Melanije Trump postala del kampanje na ameriških predsedniških volitvah.

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je namreč v petek podprl Donalda Trumpa v boju za nov predsedniški mandat v ZDA. “Spoštujemo težko, tragično zasebno življenje Josepha Bidna in nekatere njegove politične dosežke pred leti. Vendar če bi bil danes izvoljen, bi bil eden najšibkejših predsednikov v zgodovini. Svobodni svet pa obupno potrebuje močne ZDA, kot še nikoli doslej. Dajmo, zmagaj, Donald Trump,” je zapisal Janša v tvitu v angleščini.

Iz tabora Trumpovega protikandidata Josepha Bidna se je odzval njegov svetovalec za zunanjo politiko Michael Carpenter. O Janševi javni podpori Trumpu je Carpenter kar v slovenščini zapisal: “Sramota.” “Lol, Trump je dobil podporo slovenskega premierja, ki je bil v preteklosti obtožen in obsojen zaradi korupcije. A ne skrbite, slovenski prijatelji, v 11 dneh bo demagoški populizem moral spakirati kovčke.”

In na Carpenterjev tvit se je ostro odzval tudi Janez Janša ter zapisal, da “bomo vsi izven ZDA spoštovali odločitev ameriških volivcev, ne glede na to, kako bodo odločili. Upam, da boste vi storili isto.”

Odziv Janše na Carpenterjev tvit je pomenljiv predvsem v kontekstu domačega dogajanja, kjer Janša očitno stavi na zmago republikancev in ne računa na podporo demokratov. Janšev namig bi se dalo razumeti tudi v kontekstu, da ni imel podpore ameriške administracije v času, ko so bili na oblasti oziroma ko so jo vodili demokrati.

Janša je je Bidnovega svetovalca za zunanjo politiko obtožil laganja. “Nisem bil le po krivem obsojen, ampak tudi trikrat zaprt, prvič leta 1988 pred jugoslovanskim komunističnim vojaškim sodiščem. Vendar pa so bili vsi primeri razveljavljeni s strani ustavnega ali drugih sodišč,” je zapisal in dodal, da bi ta dejstva zlahka našel tudi na spletu.

“Čeprav gre za vpliv vaših “slovenskih kolegov”, vas to ne opravičuje. Upam, da se ameriška administracija ne bo nikoli več osramotila s takšnim “kariernim” diplomatom.”

Ameriška tiskovna agencija AP je zapisala, da se je Janša s podporo Trumpu postavil ob bok madžarskemu premierju Viktorju Orbanu in brazilskemu predsedniku Jairju Bolsonaru, ki sta prav tako podprla Trumpa. Na Janšev tvit se je odzval ameriški profesor na univerzi Rutgers, ki ga je Janša enostavno blokiral.

Nič novega pravzaprav ni, da Janša tiste, ki ne delijo njegovega mnenja na Twitterju, preprosto blokira. Med zadnjimi, ki se je znašel na tem ‘seznamu’, je profesor Roger Donald Kelemen, ki poučuje politologijo na ugledni ameriški univerzi Rutgers.

Kelemen je Janšo v svojem tvitu namreč primerjal z Orbanom in zapisal, da se “verjetno bojita, da se bo Bidnova administracija zavzela za demokracijo”.

Janši je odmeven članek namenil tudi Bloomberg.

Janšev tvit pa je vsaj toliko pozornosti kot v tujini doživel doma, kjer je Jože P. Damijan, sicer kandidat koalicije ustavnega loka zapisal: “Nedržavniška poteza Janeza Janše je presedan, ki ne preseneča,” je zapisal J.P. Damijan in dodal:

“V demokratičnih državah ni navada, da se premierji vmešavajo v volilne procese drugih držav.
Slovenija in ZDA sta zaveznici in prijateljski državi. K temu sodi tudi spoštovanje samostojne in suverene izbire tamkajšnjih volivcev, ki bodo znali odločiti v prid uspešne in v svetu ugledne ZDA. Nedopustno je, da ideološko-lobistična agenda predsednika SDS Janeza Janše stopi pred interese in strateške usmeritve države Slovenije, katere vlado trenutno vodi. Zato pozivamo predsednika republike in predsednika državnega zbora, da v okviru svojih pooblastili zagotovita spoštovanje slovenskih mednarodnih usmeritev in pravil primernega državniškega obnašanja. Samo tako bo mogoče zmanjšati škodo, ki je bila neodgovorno povzročena slovenski državi in njenemu ugledu.

https://twitter.com/hrastelj/status/1320021591946919936

Od domačih politikov sta se na Janšev tvit odzvala še Marko Bandelli in Tanja Fajon. Bandelli je zapisal: “Iz Bidnovega tabora o Janševem javnem navijanju za Trumpa: ‘Sramota’

Saj nimamo več besed za vse sramote, ki nam dela ta vlada, zunanja politika in ostali resorji. Koliko časa bomo še trpeli to poniževanje? Jaz pa osebno navijam za Joe Bidna.”

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1320032813488406528

Tanja Fajon pa se je obrnila kar na stranko SDS: “Pa lahko, prosim, kdo med (še) razumnimi v krogih blizu vodstvu stranke SDS predsedniku vlade res jasno pove, da tole pa že močno presega vso normalnost, kulturo političnega pogovora, državotvornost, da ne govorim, kakšno škodo dela Sloveniji! Ljudje bodo pa nosili odgovornost!?”

“Mednarodni parket mu uspeva spreminjati v mednarodni peskovnik. Poraze, ki jih doživlja na fronti boja s Covid19, je treba za vsako ceno prikriti. Posmeh, ki ga doživlja, ni previsoka cena” je zapisal politični analitik Igor Pribac.

COMMENTS

Wordpress (0)