(VIDEO) “Ta petek ne bomo kolesarili, vendar se naš upor nikakor ne prekinja” – Jaša Jenull o tem, da današnjega klasičnega protesta ne bo – Opozicija v bran nevladni organizacijam – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ta petek ne bomo kolesarili, vendar se naš upor nikakor ne prekinja” – Jaša Jenull o tem, da današnjega klasičnega protesta ne bo – Opozicija v bran nevladni organizacijam

(VIDEO) “Ta petek ne bomo kolesarili, vendar se naš upor nikakor ne prekinja” – Jaša Jenull o tem, da današnjega klasičnega protesta ne bo – Opozicija v bran nevladni organizacijam

Neformalni lider petkovih kolesarskih protestov Jaša Jenull je na Facebooku včeraj sporočil, da današnjega klasičnega petkovega kolesarjenja v Ljubljani ne bo. “Vendar se naš upor nikakor ne prekinja! Nadaljujemo ga z vsemi razpoložljivimi sredstvi in na vseh področjih delovanja,” je zapisal Jenull.

TA PETEK V LJUBLJANI NE BOMO KOLESARILI! VENDAR SE NAŠ UPOR NIKAKOR NE PREKINJA! NADALJUJEMO GA Z VSEMI RAZPOLOŽLJIVIMI SREDSTVI IN NA VSEH PODROČJIH DELOVANJA.
Neodgovorna in kriminalna strahovlada je zapravila 7 mesecev, ki bi jih morala posvetiti pripravam na 2. val epidemije in zdaj v svojem strahu in nesposobnosti krivdo in odgovornost za epidemijo znova prelaga na ljudstvo. Namesto da bi zagotavljali postelje, opremo in osebje, so kadrovali, sprejemali politično motivirane zakone, napadali medije, razprodajali naravo in rušili same temelje naše demokratične ureditve.
Medtem ko si bodo oni izplačevali krizne dodatke, prebivalke in prebivalci Slovenije prevzemamo breme epidemije in z odgovornim, požrtvovalnim delovanjem rešujemo življenja najbolj ranljivih, ki jih je ta vlada brezvestno ogrozila.
PRVE ALTERNATIVNE UPORNIŠKE AKCIJE SE PRIPRAVLJAJO ŽE ZA TA PETEK. V KRATKEM POSREDUJEMO VEČ INFORMACIJ!
SOLIDARNO, ODGOVORNO, NEUSTAVLJIVO!

Odločitev neformalnih liderjev protestov je sicer naletela na različne komentarje, od odobravanja do nasprotovanja. Tako je Peter Teichmeister zapisal:
“Med tem predahom, ki je moder zaradi zdravstvene situacije, strnimo svoje vrste, pripravimo se za nov, takrat pa res številčno zavidljiv upor proti vladi. Če nas je ob petkih le nekaj sto, nima nobenega smisla. Bolj gre na roko vladi maloštevilčnost kot predah”.

Vesna Štrozak Ostojić prav tako podpira predah:
“Vse ob svojem času, v tem času epidemije, policijske ure, skratka lock downa je kolesarjenje verjetno lahko samo kontraproduktivno, jim dajemo vzrok, da nas popisujejo. Saj to čakajo, imajo izgovor, da nas lahko ob vseh nerazumnih ukrepih kaznujejejo in se maščujejo za “neposlušnost”. Vse pride na vrsto, vsak bo svoj račun plačal. Treba je postopati konstruktivno”.

Angel Vidmar se z odločitvijo ne strinja:
“Jaša Jenull poglej si svoje izjave, “tudi, če bom sam, bom… ” še enkrat več si pojedel svoje besede. Ni predaje, Ni umika, ulice so naše!!!”

Odločitev je sicer povezana z razglasitvijo epidemije in včerjašnjo odločitvijo vlade o tem, da bo zaradi obvladovanja epidemije novega koronavirusa deloma ugasnilo javno življenje. Sočasno s tem, je vsaj v civilni družbi in tudi v opoziciji na revolt naletela odločitev o izselitvi nevladnih organizacij iz Metelkove 6. Neladne organizacije so namreč najbolj podpirale proteste in tudi aktivno sodelovale v dosedanjih 26. protestih v Ljubljani.

Včeraj so na novinarski konferenci poslanske skupine SAB, Levica, LMŠ in SD izrazile nasprotovanje izselitvi nevladnih organizacij iz stavbe na Metelkovi 6 ter pritiskom na medije s strani vlade. Opozicija tako zahteva nujno sejo odbora za kulturo, ki bo prihodnji teden in na kateri bodo obravnavali tako problematiko RTV Slovenija kot deložacijo nevladnikov z Metelkove.

Najbolj radikalno je nastopil Marko Bandelli, poslanec stranke SAB, ki je vlado obtožil, da vlada izkorišča epidemijo covida-19 za prikrito rušenje osnovnih temeljev demokracije, med katerimi so tudi svobodni mediji.

“Z zamenjavo urednikov, ki naj bi bili naklonjeni kritičnemu poročanju o delu vlade, bi praktično postavili spomenik propadanju javnih medijev,” je dejal Bandelli na včerajšnji novinarski konferenci. Poudaril je, da opozicijske stranke ne pristajajo na podreditev svobodnih javnih medijev in ustvarjanju “grozne mašinerije za vladno propagando”. Po njegovih besedah niso “tukaj, da bi branili Kadunca”.

Poslanec Aljaž Kovačič iz LMŠ pa je prepričan, da bi moral minister za kulturo v demokratični državi z nevladniki sesti za skupno mizo, jim pojasniti, zakaj je obnova potrebna, in jim v času te obnove zagotoviti nadomestne prostore.
»Ampak ne, na dan, ko je bila razglašena epidemija, in v času, ko velja policijska ura, se je ministru zdelo primerno, da nevladnikom, ki so bili kritični do vseh oblasti v zadnjih tridesetih letih, vzame streho nad glavo.«

Dramatični podatki o številu okuženih z novim koronavirusom, razglasitev epidemije in lock down tako dajejo drugačen kontekst tudi spopadom slovenske politike.

COMMENTS

Wordpress (0)