(VIDEO) LMŠ, SD, Levica in SAB ob rekordnem številu okuženih še enkrat pozivale vlado: “Prenehajte z vsem, kar ni povezano z zdravstveno krizo ob epidemiji covida-19” – TOPNEWS.si

(VIDEO) LMŠ, SD, Levica in SAB ob rekordnem številu okuženih še enkrat pozivale vlado: “Prenehajte z vsem, kar ni povezano z zdravstveno krizo ob epidemiji covida-19”

(VIDEO) LMŠ, SD, Levica in SAB ob rekordnem številu okuženih še enkrat pozivale vlado: “Prenehajte z vsem,  kar ni povezano z zdravstveno krizo ob epidemiji covida-19”

Opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB so danes predstavile vsebino zahteve za sklic izredne seje DZ. Na seji, ki bo predvidoma 2. novembra, želijo predvsem opozoriti, da se vlada v času, ko bi morala vse svoje moči usmeriti v reševanje zdravstvene krize, poslužuje “brutalnega kadrovanja”, so pojasnili na novinarski konferenci v DZ.

Tokrat smo se s kolegi iz opozicije – s poslanskimi skupinami Levica, SD in SAB – odločili, da zahtevamo sklic izredne seje državnega zbora. Javnosti je treba povedati, kam nas pelje oziroma nas je že pripeljala Janševa vlada. Brezkompromisno kadrujejo po vseh institucijah, kar za prihodnost te države ne pomeni nič dobrega, je dejal Nik Prebil.

Nik Prebil: »Resnično me skrbi, kaj bo, ko bo te krize konec, kaj bo, ko bo vlada Janeza Janše v vse institucije pokadrovala ves svoj kader, ko se bomo zbudili v neki drugi državi, kjer neodvisnost in avtonomnost ne bosta več veljali nič, ko več ne bo takšne demokracije, kakršno smo poznali do zdaj.«

Vse vlade doslej so izvajale določene kadrovske menjave, nekatere omogoča tudi zakon, je potrdil Prebil. Vendarle pa se to “ni počelo povsod, to se ni počelo s takšno hitrostjo”. Prav tako pa se to ni počelo na način, da bi na položaje nastavljali ljudi, ki so tam le s ciljem, da “pokimajo svojemu vodji”.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je opozorila, da vlada trenutno zdravstveno krizo izkorišča kot “dimno zaveso za preoblikovanje, spreminjanje naše države, za njeno ‘orbanizacijo’ ter za utrjevanje strankarske moči SDS”. Vlado je pozvala, naj svoje moči usmeri v reševanje zdravstvene krize, ostala ravnanja pa opusti.

Po besedah poslanca SD Matjaža Nemca pri ravnanju vlade ne gre za boj proti epidemiji in proti gospodarski neaktivnosti in tudi ne proti omejevanju človekovih pravic, pač pa gre za kadrovanje, in to “na najbolj brutalen način”.

Kot najbolj nazoren primer je izpostavil zamenjavo bivšega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča in spomnil na sodbo upravnega sodišča v Novi Gorici, ki je odpravilo njegovo razrešitev in zadevo vrnilo policiji v ponovni postopek.

V Levici medtem poudarjajo, da vlada “v sedmih mesecih, odkar so napovedovali drugi val epidemije, za omejevanje virusa ni naredila praktično nič”.

“Ko je Janez Janša prejšnji teden pridelal nov rekord pri številu okuženih, je nadaljeval različne druge sporne ukrepe,” je dejal vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec in poudaril predvsem “najbolj sporno” združevanje več nadzornih agencij v dve agenciji”, ki bi bili podrejeni predvsem SDS”. “Našli so čas za podaljševanje varovanja bivšim podpredsednikom vlade, čas za druženje s predsednikom Orbanom in podobno,” je naštel.

“Ta vlada je nesposobna, škodljiva in mora čim prej oditi,” je še dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)