Onesnaženje zraka Evropo stane 166 milijard evrov letno – TOPNEWS.si

Onesnaženje zraka Evropo stane 166 milijard evrov letno

Onesnaženje zraka Evropo stane 166 milijard evrov letno

Onesnaženje zraka stane Evropo 166 milijard evrov letno, piše v poročilu, ki preučuje stroške prezgodnjih smrti, bolezni in izgubljenih delovnih dni zaradi onesnaženja v 432-ih evropskih mestih.

Poročilo, ki ga je pripravila organizacija CE Delft za Evropsko zavezništvo za javno zdravje (EPHA), nevladna platforma s sedežem v Bruslju, preučuje 432 mest v 27-ih državah Evropske unije, Veliki Britaniji, Norveški in Švici.

Študija primerja tri glavne onesnaževalce zraka – delce, ogljikov dioksid in ozon ter njihove stroške, povezane z zdravljenjem, zmanjšano pričakovano življenjsko dobo ali boleznimi, kot so hudi kronični bronhitis in podobno.

London v najslabšem položaju med mesti

London je mesto z najvišjimi stroški zaradi onesnaževanja (11,4 milijarde evrov) pred Bukarešto in Berlinom, Pariz pa je na sedmem mestu.

“Naša raziskava razkriva, kako škodljiv je strupen zrak, pa tudi koliko pomembnih neenakosti obstaja med različnimi evropskimi državami,” je komentiral generalni sekretar EPHA Sascha Marschang, ki je dodal, da položaj lahko “izboljšajo politike javnega prevoza, mesta pa lahko zmanjšajo stroške s spodbujanjem mobilnosti, ki ne onesnažuje okolja.”

Onesnaženost zraka v mestih je posledica več dejavnikov – prometa, ogrevanja stanovanj ali celo industrijskih ali kmetijskih dejavnosti. Čeprav je težko natančno oceniti delež vsakega od teh sektorjev, se je poročilo ukvarjalo s prevozom in ocenilo, da povečanje števila avtomobilov v mestu za le 1 odstotek poveča socialne stroške za skoraj 0,5 odstotka.

“Truditi se moramo, da se preusmerimo na promet, ki manj onesnažuje – hoja, kolesarska in električna vozila,” je dodal Marshang.

Po podatkih Evropske agencije za okolje (EEA) je onesnaženje zraka v Evropi razlog za 480.000 prezgodnjih smrtnih žrtev, omenjeno številko pa bi utegnilo biti še večje.

COMMENTS

Wordpress (0)