(VIDEO) “Če mi pošljejo kazen, me uradno porinejo v bankrot”- Reper Zlatko o tem, zakaj mu je sinoči “počil film” in kakšno je ozadje kronologije spora med njim in spletnim portalom Nova24TV, kjer je za odvetnike porabil že 1500 evrov, da mu ne bi “blatili dobrega imena” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Če mi pošljejo kazen, me uradno porinejo v bankrot”- Reper Zlatko o tem, zakaj mu je sinoči “počil film” in kakšno je ozadje kronologije spora med njim in spletnim portalom Nova24TV, kjer je za odvetnike porabil že 1500 evrov, da mu ne bi “blatili dobrega imena”

(VIDEO) “Če mi pošljejo kazen, me uradno porinejo v bankrot”- Reper Zlatko o tem, zakaj mu je sinoči “počil film” in kakšno je ozadje kronologije spora med njim in spletnim portalom Nova24TV, kjer je za odvetnike porabil že 1500 evrov, da mu ne bi “blatili dobrega imena”

“Šefe, oprosti za koga delaš?” tako je reper Zlatko sinoči, ogovoril snemalca Nove24TV. Ko je snemalec to potrdil, je Čordić zahteval, da se posnetki izbrišejo. Snemalec je to zahtevo zavrnil, nakar mu je vzel kamero iz rok. Incident se je zgodil potem, ko je snemalec snemal skupino, v kateri je bil tudi Zlatan Čordič, ki je snemalca vprašal za koga dela. Snemalec mu je povedal, da za Novo24tv, nakar je reper Zlatko stopil proti njemu in v jezi preklinjal urednika in direktorja Nova TV Borisa Tomažiča. “Oni Boris, ki ne zna dva stavka normalno sestavit, da greš snemat in najdeš enega Zlatka, ki se bori tudi za tebe,” nakar je Zlatko zgrabil kamero.
Posredovali so policisti. Po incidentu jim je skupina vzklikala, da so lopovi. Reper Zlatko pa je vprašal: “Kaj sem pa narobe naredil? Kamera ni moja lastnina, ampak definitivno ti ljudje meni delajo sramoto. Lažejo, zavajajo narod, perejo ljudem možgane in to je večja kršitev …”. “Zlatka za predsednika, Zlatka za predsednika, Smrt fašizmu, svoboda narodu, Dol z SDS diktaturo, je vzklikala množica”.
Po postopku policije je reper Zlatko dejal: “Zdaj naj končno cela Slovenija izve, da jaz nisem priseljenec, da jaz nisem migrant ampak, da sem jaz rojen Ljubljančan. Nisem niti Bosanec, niti Slovenec, niti Črnogorc, niti Srb, niti nič drugega kot samo človek … A zdaj je vaš džob to, da vi mene popišete, da oni meni lahko pošljejo kazen. Da jaz pač glede na to, da od decembra ne morem delati in bom moral plačati kaj? Plačati to kazen. S čim? Oni se bodo usedli na račun in bom pač dobil kazen in zdaj ne vem, kje bom dobil denar v teh časih. Glej, če mi pošlješ kazen, me boš porinil v bankrot. A to hočeš? Če mi pošljejo kazen, me uradno porinejo v bankrot. Ampak to je samo njihova služba. Je v redu, da nekdo pride in te snema v glavo brez, da bi to rekel in pol ko ga vprašaš, odgovori: jaz samo delam svoj džob. …S to kaznijo, ki jo bom dobil, bom primoran vzeti zadnje evrčke, zadnjih 1750 evrov, ki sem jih dobil kot pomoč za tri mesece, sem dal odvetniku 1500, da se je lahko zajebaval s takimi, kot so ti novinarji iz “Nore24″, plačanci od Jaše in od Orbana zato, da mi ne blatijo imena. Kaj sem dosegel? Nič. Zgubil sem onih jurja pa pol, nima veze .. In zdaj naj jaz gledam, kako on mene snema… in kaj ste naredili? ” To ni slovenska policija, to je Janševa policija, ko jim jebe mater, je vpila množica.

Seveda ni mogoče opravičevati kakršnega koli incidenta, verbalnega ali fizičnega, z novinarji in snemalci, ki jih redakcije pošiljajo na snemanje dogodkov in so zgolj kronisti dogodkov. Novinarji, še posebej pa snemalci ter fotografi, namreč niso odgovorni za uredniško politiko ali usmeritev medija, pa naj si gre za leve, desne, nevtralne.

Odvzem kamere za snemalca pomeni podobno kot, če bi policistu vzeli orožje ali pa glasbeniku njegov instrument. Pa vendarle so pomembne okoliščine, pod katerimi je prišlo do incidenta, ki se običajno zgodi potem, ko nekdo, ki ga snemaš, zahteva, da ga prenehaš snemati. Običajno je v takem primeru boljše, da se kamera umakne, sicer tvegaš vsaj verbalni, če ne fizični konflikt. In to se je sinoči tudi zgodilo.

Pa vendarle ima kronologija sporov med reperjem Zlatanom Čordićem in Novo24tv bogato zgodovino, ki je povezana predvsem z aktivnim sodelovanjem Zlatka na protestih proti vladi Janeza Janše. Sinočnji dogodek na Trgu republike, na katerega so se ostro odzvali v redakciji Nova 24 in ga opisali kot “Agresiven izpad reperja: Zlatan Čordić – Zlatko napadel snemalca Nova24TV in mu ukradel kamero”, zanimivo ozadje.

Urednik televizije Nova24Tv Aleksander Rant se je na Twitterju odzval: “No, toliko o miroljubnih protestnikih. Nocoj so protestniki jasno in naklepno obkolili snemalca Nova24TV, Zlatko Čordič pa mu je iz rok iztrgal kamero. To so naredili človeku, ki ne ustvarja programa, ki nima nič s programsko usmeritvijo in ki je samo snemal proteste. Toliko o Janševi diktaturi in napadih na medije. Edini napaden medij, celo fizično, je Nova24TV, s strani ljudi, katerih nasilje in nestrpnost sta edina grožnja demokraciji v Sloveniji!” Na zadevo se je na Tvitterju odzval tudi predsednik vlade Janez Janša.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1317172771345104896

Spor se je začel maja s prispevkom Nove24 [Video] Zlatko poziva k protestom, medtem ko ga financira država!( 21.maja.2020). V članku so mu očitali, da mu je “v času korona krize država kot kulturniku izplačala 1.750 evrov temeljnega dohodka in 200 evrov dodatka za veliko družino, navaja eden izmed uporabnikov Twitterja. Poleg samega dohodka mu država plačuje prispevke v vrednosti 400 evrov, ker je samozaposlen v kulturi”.

Tako so 31. maja na portalu Nova24TV objavili članek z naslovom “Reper Zlatko Čordić, NIHČE te nima za drugorazrednega, imamo pa te za nehvaležnega zdraharja!” v katerem mu očitajo “sponzorske avtomobile, hranjenje v dragih restavracijah, veliko prostega časa, draga oblačila, to je življenje “drugorazrednega” reperja Zlatka!… Pred kratkim je znani ljubljanski reper za Slovenske novice sporočil, da ga imamo za drugorazrednega? Zlatko Čordić, ki ima lepo življenje, veliko prostega časa, visok standard, se prehranjuje v dragih lokalih skupaj s svojimi prijatelji, vzdržuje svojo številno družino, nosi draga oblačila, njegovi otroci živijo brez pomanjkanja, vozi sponzorske avtomobile, itd… se ima za drugorazrednega. Javno vas sprašujemo, pojasnite sodržavljanom, kaj je tu drugorazrednega, gospod Zlatko Čordić?
V nadaljevanju so 17. junija na Novi24TV sicer objavili prikaz nasprotnih dejstev oziroma popravek, kjer je reper Zlatko zanikal navedbe in očitke. Pred tem pa je Nova24 še 29. maja objavila članek z naslovom [FOTO] “Kolesarski protest se spreminja v maškarado! Komunistični simboli, reper Zlatko in Rajko Kenda so smetana teh protestov?!”

Dne 3. junija 2020 pa so objavili članek “[Video] Zlatko – vrhunski reper, ki nima za burek in živi od države: je pošteno, da svoj puf prelaga na otroke?” kjer se je direktor in urednik Boris Tomažič v oddaji “Kdo vam laže”, obregnil ob izjavo reperja Zlatana Čordića, ki očitno ni bil navdušen, da smo ga izpostavili, kako protestira proti vladi, od katere dobiva denar. “A je s tem kaj narobe? Ne ni,” je bil jasen. “Gospod Čordić pravi, da mu vlada denarja ni dala, ampak da si je on to izposodil in bo to on vrnil ter bodo vračali njegovi otroci. Mimogrede, vrhunski reper, ki je popularen, radi ga imajo mladi, pa nima za burek? Meni so fascinantni ti muskontarji in kulturniki, ki za burek nimajo, pa se imajo za zelo popularne. Si predstavljate ameriškega reperja 50-Centa na državni pomoči in sociali?”
Ob tem je Tomašič Čordića pozval: “Če ste resno mislili, vse, kar ste rekli, dajte ta denar vrniti! Ni fer, da puf prelagate na otroke in na otroke od novinarke.”

Potem so 4. junija zaradi sodelovanja reperja Zlatka na protestih proti državni proslavi na Novi zapisali “Reper Zlatko vdrl na varovano območje in želel motiti proslavo ob dnevu državnosti, policiste zmerjal z robokopi in kričal smrt fašizmu!”. V članku med drugim piše: “Med osrednjimi protestniškimi junaki se je znašel tudi reper Zlatko. Tokrat je hotel vdreti na varovano območje osrednje proslave ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu in vprašati predsednika države, na kaj smo lahko ponosni. Zlatko pa tudi v svojem posnetku ni pozabil omeniti, da so policisti “robokopi”. Kasneje pa ga je vidno ujezilo, da so ga policisti nekaj ulic proč še enkrat legitimirali, Zlatko pa je tujim turistom kričal, da ima Ljubljana podobo okupiranega mesta kot v času fašizma.

“Borut, miška mala, lahko noč. Čas bi že bil, da se oglasiš, če si predsednik vseh državljanov. Ali samo predsednik, ki čuva svoj stolček. Jaz sem ga danes malo čilal ob lunci, ti ga čilaš ob sončku. Cankarja si naštudiral verjetno bolj kot jaz. Zdaj pa se vprašaj, kaj bi si mislil Cankar ob tvojih postopkih in tišini,” je v svojem videoposnetku spraševal reper Zlatan Čordić – Zlatko predsednika države Boruta Pahorja. Poleg tega je želel z megafonom na varovanem območju motiti proslavo, a so mu namero hitro preprečili varnostniki in policisti”.

Do zadnje polemike pa je prišlo že prejšnji teden, ko je spletni portal zapisal, da je Zlatko protizakonito pozival: “Maske dol!” Policijski inšpektorat bo kaznoval številne kršitelje!. Reper Zlatko je nastopil pred policijsko postajo, kjer je imel reper Zlatko angažiran govor v katerem je trkal tudi na vest policistov. Vendar je le malo manjkalo, da ga niso policisti že na petkovem protestu prejšnji teden niso popisali.

V nastopu je med drugim dejal: “Brez nasilja, brez nasilja,” je vpil reper Zlatko, ko se mu je približala policija in le za las je manjkalo, da bi ga pridržali.
“Mi nismo za nasilje, mi smo za demokracijo. Mi smo za svobodo, mi smo za vaše vnuke in naše vnuke, za vaše otroke in naše otroke. Janša je za svoje poskrbel. Bavčar tudi. Kaj pa vi gospodje, vi jih pa ščitite? Sramota, sramota. Niso zato vaši dedki padali, da boste zaščitili lopove. Ali nas boste vse zaprli, vse ali pa nobenega. Brez nasilja, brez nasilja. Puste starejšo gospo, gospa je že v penziji. Ona je delala, ko ste vi še bili v plenicah. Ona pozna zgodovino, vi ne. Vi poslušate samo ukaze, ki so grozni, od koga od gospoda, ki je dal odpoved, od gospoda, ki je odstopil. Kako naj poslušamo nekoga, ki je odstopil? Vi ga pa še vedno ubogate. To je sramota. Pozabite na voki toki, poslušajte srce. Pozabite na voki toki, poslušajte srce. Pustite voki toki, pustite navodila, mi smo z vami tudi, ko boste štrajkali, mi bomo z vami. Smo bili z vami. Zakaj nas potem postavljate v tak nelagoden položaj? Lepo vas prosim, tudi nam se ne da protestirati, ampak nekdo mora, če hočemo živeti svobodno. Za svobodo je padlo ogromno poštenih mladih ljudi, kri se je prelila zakaj? Da nas en človek, en pajac, siva eminenca, danes stiska vse v kot… Fuj, čast in dostojanstvo, niso vas tako vzgajali v šoli v Tacnu. Vzgajali so vas, da zaščitite poštene državljane, kot smo mi…”
Pred tem pa je na družbenih omrežjih bilo veliko polemik povezanih z nošenjem mask v studiu TV Slovenija. Zlatan Čordić – Zlatko se je na prvem programu RTVS pojavil s prav posebno zaščitno masko, ki mu ni zakrivala predela ust. Na spletnih omrežjih se je nanj usul plaz kritik, češ da gre za neprimerno provokacijo, prav tako pa na RTV, da so to dovolili. Zlatko razburil tudi premiera Janeza Janšo, ki je na Twitterju pozval k njegovemu sankcioniranju. Šlo je sicer za parodijo na stališča Tanje Ribič in agitiranje proti nošenju mask.

»Reper Zlatko je v tem nastopu izvedel provokacijo, ki izraža njegovo osebno stališče do uporabe zaščitnih mask,« je Razvedrilni program TV Slovenija odgovoril na pritožbo gledalke po nastopu Zlatana Čordića – Zlatka v oddaji Vikend paket, v katerem si je nadel razrezano masko.

COMMENTS

Wordpress (0)