EU želi do leta 2030 energetsko obnoviti 35 milijonov stavb – TOPNEWS.si

EU želi do leta 2030 energetsko obnoviti 35 milijonov stavb

EU želi do leta 2030 energetsko obnoviti 35 milijonov stavb

Evropska komisija želi v naslednjih desetih letih pospešiti energetsko prenovo stavb v Evropski uniji, kar naj bi prispevalo k doseganju cilja, da bi Evropa postala podnebno nevtralna do leta 2050.

To pomeni energetsko prenovo še 10 milijonov družinskih hiš in večstanovanjskih stavb ter pisarniških in javnih stavb do leta 2030 ali skupaj 35 milijonov stavb, je v sredo povedala evropska komisarka za energijo Kadri Simson, ko je predstavila načrt.

EU želi biti do leta 2050 podnebno nevtralna
“Vemo, da je to mogoče, ker elementi tega, kar predlagamo, že obstajajo,” je dejala in kot primere navedla programe v Litvi, Češki in Švedski.

Evropska unija želi do leta 2050 postati podnebno nevtralna, Komisija pa je pred kratkim predlagala zmanjšanje emisij CO2 za 55 odstotkov do leta 2030 glede na raven iz leta 1990, v primerjavi s sedanjimi 40 odstotki.

Evropski parlament predlaga kar 60-odstotno znižanje. EU bi morala doseči dogovor do konca leta.

Po navedbah Komisije so stavbe v Evropski uniji odgovorne za 40 odstotkov celotne porabe energije v EU in 36 odstotkov emisij toplogrednih plinov.

Skoraj tri četrtine jih je po sodobnih standardih energetsko neučinkovitih, mnogi pa se ogrevajo na fosilna goriva. Vsako leto se jih le en odstotek energetsko obnovi in Komisija želi to stopnjo podvojiti.

Val obnove naj bi pomagal 34 milijonom Evropejcev in ustvaril 160.000 delovnih mest

Za dosego ciljev do leta 2030 je treba emisije energije, ki se uporablja za ogrevanje in oskrbo zgradb v EU, zmanjšati za 60 odstotkov.

Uradniki v Bruslju upajo, da bo “val obnove” pomagal 34 milijonom evropskih državljanov, ki se trudijo plačevati račune za energijo in ustvariti 160.000 novih delovnih mest v gradbenem sektorju.

Ocenjujejo, da bodo za dosego tega ambicioznega cilja vsako leto potrebne dodatne ambiciozne naložbe v višini 275 milijard EUR.

Prihodnje leto bo Komisija pregledala direktivo o energetski učinkovitosti stavb in direktivo o energetski učinkovitosti stavb ter predlagala spremembe.

Med drugim bo predlagala postopno uvajanje zavezujočih minimalnih standardov, ko gre za energetsko učinkovitost obstoječih stavb.

COMMENTS

Wordpress (0)