Burni odzivi in grožnje s tožbami na informacije o ovadbah proti Mateju Toninu in Žanu Mahniču – Janez Janša v odzivu zapisal: “Policijska država. Globoka. Protiustavna kancerogena tvorba. Ki jo bomo neusmiljeno razgradili” – TOPNEWS.si

Burni odzivi in grožnje s tožbami na informacije o ovadbah proti Mateju Toninu in Žanu Mahniču – Janez Janša v odzivu zapisal: “Policijska država. Globoka. Protiustavna kancerogena tvorba. Ki jo bomo neusmiljeno razgradili”

Burni odzivi in grožnje s tožbami na informacije o ovadbah proti Mateju Toninu in Žanu Mahniču – Janez Janša v odzivu zapisal: “Policijska država. Globoka. Protiustavna kancerogena tvorba. Ki jo bomo neusmiljeno razgradili”

V državi divja prava mala vojna, povezana z represivnim aparatom, predvsem preko obveščevalno varnostne službe Sove in nadzora nad njo. Tako so včeraj parlamentarci, člani KNOVS-a, obiskali prostore Sove, kjer so opravili nenapovedani nadzor na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), so sporočili iz DZ-ja. Preverjali naj bi gradivo, ki se nanaša na naznanilo kaznivega dejanja v zadevi Farrokh, na morebitne notranje pritiske vodstva Sove na zaposlene ter na morebiten vpliv drugih organov na delovanje Sove v tej zadevi.

Prav tako je skupina preiskovala morebitne notranje pritiske vodstva Sove na zaposlene v Sovi in morebitno vplivanje drugih organov oziroma kabineta predsednika vlade na delovanje Sove v navedeni zadevi, so zapisali v sporočilu za javnost.

“V skladu s 25. členom zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb je bil predmet omenjenega nadzora vpogled v dokumente, drugo gradivo in podatke, ki se nanašajo na pristojnosti komisije, glede dejavnosti Sove in njenega naznanila suma storitve kaznivega dejanja v zadevi Farrokh,” so sporočili iz DZ.

Nenapovedanega nadzora so se udeležili člani komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec, Anja Bah Žibert, Jerca Korče, Primož Siter in Blaž Pavlin. Zadeva močno spominja na dogajanje pred padcem Šarčeve vlade, ko je opozicija, danes pa vladajoča koalicija, preiskovala zaposlitev Lepe N na Sovi. Iz tistega obdobja pa izvirajo tudi kazenske ovadbe proti Mateju Toninu in Žanu Mahniču.

Ljubljansko okrožno državno tožilstvo naj bi namreč po poročanju 24ur.com in MMC-ja prejelo kazenski ovadbi zoper obrambnega ministra Mateja Tonina in državnega sekretarja Žana Mahniča. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju prejšnje Komisije DZ.ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) sta ovadena zaradi ponarejanja uradnih listin in zlorabe uradnega položaja. Matej Tonin kot takratni predsednik Knovsa pa še zaradi izdaje tajnih podatkov.

https://twitter.com/rtvslo/status/1317112274713182210

Zadeva je povezana z domnevno spornim obiskom Knovsa na ministrstvu za obrambo, kjer so lansko leto opravili nadzor na njihovi obveščevalno-varnostni službi (OVS), ki je kasneje ovadila takratnega podpredsednika parlamentarne komisije Mahniča. V policijski preiskavi naj bi se potrdilo še več nepravilnosti pri delovanju Knovsa, na kar so že lansko leto opozarjali tudi politiki. Spomnimo, Matej Tonin naj bi kot predsednik komisije izdal odredbo za nadzor na OVS brez sklepa komisije, Mahnič pa naj bi vodil ta nadzor na podlagi nezakonite odredbe.

Nadzor Knovsa na obrambnem ministrstvu se je zgodil zato, ker naj bi razpolagali z informacijami, da naj bi nekdanji obrambni minister Karl Erjavec zlorabil vojaško obveščevalno službo, da je lahko razrešil poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske Miho Škerbinca. OVS naj bi zaradi neprimernih govoric Škerbinca o zdravstvenem stanju nekdanje načelnice generalštaba Alenke Ermenc, zasliševala pripadnike Slovenske vojske.

Sledila je interpelacija proti ministru Erjavcu, ki jo je vložila SDS. Na ovadbo, ki jo je zoper Mahniča lansko leto vložila OVS, se je takrat odzval tudi prvak SDS Janez Janša in zapisal, da je Erjavec najprej nezakonito uporabil OVS za obračun s Slovensko vojsko, sedaj bi jo pa še za grožnjo parlamentarnemu nadzoru. Ne bo šlo, je dejal Janša.

Poslanci takrat še vladajoče koalicije so takrat govorili, da naj bi na Knovsu ponaredili magnetogram seje zato, da so pokrili svoje početje. To naj bi se kasneje potrdilo tudi v preiskavi, saj so policiji izročili magnetogram, kjer naj bi pisalo, da je bil na seji sprejet sklep, da opravijo nadzor.

Poslanci pa tega niso potrdili. Izkazalo se je, da sklep ni bil sprejet. V nadzor naj bi prišli celo z drugačno odredbo, kot so jo kasneje izročili policiji, pravijo naši viri na obrambnem ministrstvu. Tudi imena oseb, ki so opravljale nadzor, se menda ne ujemajo z navedenimi osebami na odredbi. Torej, so za potrebe postopka popravljali tudi odredbo. Kot vse kaže, naj bi na Knovsu ponaredili sklep o nadzoru na OVS, popravili odredbo in nato ponaredili še magnetogram seje in dopisali, da so sprejeli sklep, čeprav ga v resnici niso.

Matej Tonin je danes na Twitterju zapisal: “Ne poznam države, kjer bi bile obveščevalne in varnostne službe ovajale svoje nadzornike. Kdo izmed parlamentarcev si bo pa še upal iti v temeljit nadzor, če bo stalno živel pod grožnjo ovadb. Obramba teh služb z ovajanjem svojih nadzornikov je žal neposredna grožnja demokracije”. Zapis je retvital tudi Janez Janša, ki je zapisal: “V preprostem jeziku se temu reče policijska država. Globoka, protiustavna kancerogena tvorba, ki jo bomo neusmiljeno razgradili.

Popolnoma vsi, ki so v postopkih, krivdo in odgovornost za morebitne nepravilnosti oziroma kazniva dejanja, zavračajo. Nekateri celo vlagajo ovadbe zoper kriminaliste in tožilce.

Žan Mahnič pa je na Twitterju zapisal: “Ker nisem nikoli nič ukradel, me mora politična policija NPU preganjati zaradi dela v parlamentu. Z lahkoto bom dokazal, da je zgodba politični konstrukt in da sem ravnal v skladu s parlamentarno prakso. KO zaradi krive ovadbe proti Tini Pahor in Marku Koširju pa se že piše”.

Žan Mahnič je v predkazenskem postopku še zaradi prijave nekdanje generalne direktorice policije Tatjane Bobnar. Februarja letos je ob obisku Knovsa na policiji in NPU zahteval podatke in informacije, do katerih ni bil upravičen. Poleg tega pa še žalil Bobnarjevo. Preiskavo vodi ljubljanska policijska uprava.

Tonin pa se je danes odzval na poročanje portala 24ur.com, da je ljubljansko okrožno tožilstvo prejelo kazenski ovadbi zoper njega in državnega sekretarja Žana Mahniča zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju prejšnje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Tonin pravi, da je s tem bil seznanjen iz medijev.

“Prebral sem iz medijev, prebral sem tudi vse mogoče druge stvari, kako naj se to ne bi vložilo. Mislim pa, da ta moj primer najbolj jasno kaže na to, kako je Damir Črnčec (nekdanji državni sekretar v kabinetu tedanjega premierja Marjana Šarca op. a.) zlorabljal represivne aparate države za boj proti takratni opoziciji,” je dejal in kot smešno ocenil obtožbo izdaje tajnih podatkov.

“Da me obtožujejo, da sem napisal odredbo, in da me obtožujejo izdaje tajnih podatkov in to zaradi tega, ker ga je sprejela komisija in ker je to poročilo ugotovilo, da je Slovenija šla v arbitražo z dobrimi nameni in da ni imela nobenih skritih namenov. In enostavno pač gresta v nadzor, dva opozicijska in dva koalicijska poslanca, zato je relativno smešno, da sem za te stvari bil kakorkoli obtožen. Je pa potrebno stvari postaviti v kontekst. To je bil čas, ko smo na KNOVS-u pregledoval zaposlitev znanke Marjana Šarca. Zdaj po sestopu Črnčeca z oblasti, da vse tisto, kar smo trdili takrat na KNOVS-u, to je do zadnje pike res, in to je bila edina oblika boja proti takratni nadzorni komisiji, da so nas ovajali”.

Dodal je še, da verjame v pravno državo in da se bo v nadaljevanju izkazalo, da so vsi postopki smešni. V tistem trenutku bo, kot je napovedal, ustrezno ukrepal zoper Črnčeca.

Na izjave Tonina pa se je že odzval Damir Črnčec, ki je zapisal: “Najslabši minister za obrambo vnemar in lažnivo operira z mojim imenom. V kolikor se javno ne opraviči, bo lahko svoje trditve dokazal na sodišču!

https://twitter.com/rtvslo/status/1317112274713182210

Kaznivih dejanj pa je zaradi afere SRIPT osumljena še pred kratkim razrešena kmetijska ministrica in bivša prva dama Desusa Aleksandra Pivec, ki naj bi bila v predkazenskem postopku. Gre za lanskoletno afero, v kateri Pivčevo sumijo, da naj bi prejela plačilo za delo, ki ga naj ne bi opravila. Neuradno je osumljena goljufije na škodo evropskih sredstev, ker naj bi prejela denar, do katerega ni bila upravičena. Prav tako tudi zlorabe položaja.

V preiskavi pa se je znašel gospodarski minister Zdravko Počivalšek, zaradi domnevno sporne nabave zaščitne opreme oziroma nakupa ventilatorjev. V aferi Trenta je obtožen predsednik vlade Janez Janša.

Žan Mahnič je v predkazenskem postopku še zaradi prijave nekdanje generalne direktorice policije Tatjane Bobnar. Februarja letos je ob obisku Knovsa na policiji in NPU zahteval podatke in informacije, do katerih ni bil upravičen. Poleg tega pa še žalil Bobnarjevo. Preiskavo vodi ljubljanska policijska uprava.

V predkazenskem postopku pa naj bi bil tudi poslanec opozicijske SNS Zmago Jelinčič, ki sicer podpira koalicijsko vlado.

COMMENTS

Wordpress (0)