(VIDEO) “Latentna ali akutna kriza” v DeSUSU – Jurša najprej napovedal enotno podporo enemu kandidatu, Polnar pa je že “zadržan in zelo skeptičen”, ali je Karel Erjavec pravi človek – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Latentna ali akutna kriza” v DeSUSU – Jurša najprej napovedal enotno podporo enemu kandidatu, Polnar pa je že “zadržan in zelo skeptičen”, ali je Karel Erjavec pravi človek

(VIDEO) “Latentna ali akutna kriza” v DeSUSU – Jurša najprej napovedal enotno podporo enemu kandidatu, Polnar pa je že “zadržan in zelo skeptičen”, ali je Karel Erjavec pravi človek

Državni zbor bo danes obravnaval predlog za imenovanje Jožeta Podgorška za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Podgoršek, ki je trenutno državni sekretar na ministrstvu, kot kaže, problemov z izvolitvijo ne bo imel. Vse več problemov pa se kaže na relaciji med poslansko skupino in Karlom Erjavcem, ki naj bi po nekaterih informacijah celo umaknil kandidaturo, če ne bo enotne podpore poslanske skupine.

Karl Erjavec je še vedno v klavzuri in ne daje izjav, zato tudi ni mogoče preveriti omenjenih stališč. Zdi pa se, da se enotnost, ki je poslansko skupino držala skupaj, dokler Pivčeva ni odstopila kot predsednica stranke, krha.

Presenetljiv obrat je pomenil že predzadnji nastop Franca Jurše, ki je še pred tedni dejal, da bo poslanska skupina in vrh stranke enotno podprla enega kandidata, predvčerajšnjim pa je postal glede tega, komu bo dal svojo glas na kongresu, “zelo skrivnosten”. “Glede na to, da so te volitve tajne, bom rekel takole, da bom to zadržal seveda v tajnosti, in bom dejansko volil tako, kot mislim, da bo prav za stranko”.

Kaj natančno se je zgodilo oziroma se dogaja v DeSUS-u v zadnjih tednih po “operaciji Pivec”, namreč ni popolnoma jasno in povzroča vse več ugibanj in negotovosti v političnem prostoru, predvsem pa glede nadaljnje usode stranke Desus. Malo je namreč verjetno, da Jurša ni vedel za ambicije Karla Erjavca po vrnitvi na predsedniško mesto v DeSUS-u, saj je vedno potrdil, da sta bila z Erjavcem ves čas v stiku, sicer po “človeški-prijateljski” in ne po politični liniji. V prvi reakciji na Erjavčevo kandidaturo pa je izrazil presenečenje.
V ponedeljek se je sicer malo korigiral in dejal, da ni vedel, da bo med kandidati tudi nekdanji predsednik stranke Erjavec. A ob njegovi kandidaturi ni bil posebej presenečen, saj je Erjavec, ko se je z njim pogovarjal, “večkrat izrazil bojazen za to stranko”.

“No jaz nisem rekel, da sem presenečen. Jaz nisem nekako vedel, pravzaprav nisem vedel, da bo to naredil. Nisem pa bil posebej presenečen, saj je skozi to, ko sem se z njim pogovarjal, dejansko večkrat izrazil bojazen za to stranko,” je dejal Jurša.

Včeraj pa je dogajanje začinil v svojem stilu še nekonvencionalni in nepredvidljivi poslanec Robert Polnar, ko je izrazil bojazen, da je kriza eskalirala celo do te mere, da “ni več latentna, ampak je že akutna”. To pa po njegovih besedah pomeni, da je že v takšni fazi, da je obstoj organizacije oziroma stranke resno ogrožen. “Sem zelo zadržan in zelo skeptičen, ali je Erjavec pravi človek, da lahko to situacijo preseka.”

Robert Polnar: “Kar se mene tiče, do predsedniške kandidature nekdanjega predsednika DeSUS-a sem zadržano skeptičen zato, ker izhajam iz tistega dela organizacijske teorije, ki pravi, da v neki organizaciji krizne situacije ne moremo razrešiti z načinom delovanja in z načinom mišljenja, ki je do tovrstne krizne situacije pripeljalo. Jaz namreč ocenjujem, da je tudi vodenje do januarja leta 2020, ko je bil Karl Erjavec predsednik stranke, se pravi, da je tudi njegovo vodenje zelo pomembno prispevalo k temu, da je do krizne situacije v DeSUS-u prišlo. Bojim pa se, da je kriza eskalirala do te meje, da ni več latentna, se pravi prikrita, ampak je že akutna. Akutna pa pomeni, da je kriza že v takšni fazi, ko je obstoj organizacije, se pravi stranke, resno ogrožen. Zato sem zelo zadržan in zelo skeptičen, ali je Karl Erjavec pravi človek, da lahko to situacijo preseka”.

Na zadnji seji poslanske skupine DeSUS-a ni odgovora na to, kateri od treh kandidatov za predsednika stranke ima ob Karlu Erjavcu, Srečku Felixu Kropetu in Dominiku Šteinerju njihovo podporo. Vodja poslancev Franc Jurša je ponovil, da bodo vse povabili, da se jim predstavijo.

V DeSUS-u pravzaprav velike izbire nimajo.
Felix Srečko Krope je namreč iz stranke že izstopil in se vanjo vrnil ter kandidiral, po nekaterih virih na pobudo vladnega oziroma desnega krila DeSUS-a, Karl Erjavec je po januarskem porazu v “konklavah”, Dominik Šteiner, sicer direktor občinske uprave v Murski Soboti, pa naj bi pripadal bolj levemu krilu DeSUS-a.

Vprašanje o bodočem predsedniku je bistveno povezano z nadaljnjo usmeritvijo stranke DeSUS, ki je, kot je nedavno povedal Jurša, na sestanku poslanske skupine nekaj besed namenila tudi opozicijski pobudi za t. i. koalicijo ustavnega loka, v okviru katere si opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB prizadevajo za vzpostavitev alternativne vlade z morebitnim kandidatom za mandatarja Jožetom P. Damijanom.

Ponovil pa je, da doslej še niso dobili kakšnega uradnega povabila na sestanek. Vendarle pa po besedah Jurše za zdaj kaže v korist trenutne koalicije, saj so v njej dosegli to, česar pod prejšnjo vlado niso. Prav tako oblikovani predlogi kažejo v smeri doseganja njihovih ciljev, je ponovil. V stilu Aleksandre Pivec, ki je na pogosta vprašanja novinarjev o nadaljnji usmeritvi stranke in o podpori vlade večkrat premikala datum ocene delovanja DeSUS-a v Janševi vladi, je novinarjem odgovarjal tudi Franc Jurša.

Jurša je dejal, da bodo “po enem letu vladanja (torej marca prihodnje leto) v stranki opravili analizo in presodili, ali so dosegli tisto, kar je zapisano v koalicijski pogodbi”.

Seveda je pomembno, kdo bo vodil DeSUS po novembrskem kongresu, kjer ima od sedanjih kandidatov največ možnosti Karl Erjavec, vendar je pa predvsem za Janševo koalicijo pomembno, kakšno usmeritev stranke bo izbral in ali bo DeSUS še ostal v Janševi koaliciji. Zato ni presenetljivo, da gredo nekatera razmišljanja predvsem na vladni strani celo v smeri, da bi stranko prevzel kar danes izvoljeni minister Jože Podgoršek, ki je sicer pred predstavitvijo na pristojnem odboru dejal, da “te kombinacije oziroma te igre” ne pozna in v njej ne sodeluje.

Druga možnost pa je, da bi na kongresu za vodenje predlagali drugega, po lestvicah javnega mnenja najbolj priljubljenega zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, ki sicer vztrajno zavrača možnost, da bi poleg ministrstva prevzel še stranko DeSUS. Tu pa se možne kombinacije že končajo.

COMMENTS

Wordpress (0)