Poljski minister za kulturo: Medije v tuji lasti bi morala prevzeti državna podjetja – TOPNEWS.si

Poljski minister za kulturo: Medije v tuji lasti bi morala prevzeti državna podjetja

Poljski minister za kulturo: Medije v tuji lasti bi morala prevzeti državna podjetja

Poljska državna podjetja bi morala v okviru vladnih predlogov za spremembe v tem sektorju vzeti medije iz rok tujih lastnikov, je danes dejal poljski minister za kulturo Piotr Glinski.

Vladajoča stranka trdi, da so mediji v tuji lasti nepravično kritični do oblasti.

Vladajoča poljska Stranka zakon in pravičnost (PiS) že dolgo trdi, da mediji v tuji lasti izkrivljajo javno razpravo in so do oblasti krivično kritični.

Vodja vladajoče PiS Jaroslaw Kaczynski je avgusta dejal, da je Poljska pripravljena sprejeti pravila, ki bi zmanjšala tuje lastništvo medijev, kot so časopisi ali televizijski kanali, vendar od takrat niso predstavili nobenega predloga zakona.

The Economist je pred kratkim pisal, da se je nemška založniška skupina Verlagsgruppe Passau s poljsko naftno družbo PKN Orlen pogovarjala o prodaji poljske podružnice Polska Press.

Na vprašanje, ali je res, da je PKN prevzel Polska Press, je minister za kulturo Glinski danes za radio RMF dejal, da “je treba priznati, da ni normalno, da je” ves regionalni tisk “v rokah ene korporacije, in to nemške.

Dodal je, da bi “poljska državna podjetja morala kupovati medije, ko je to mogoče”, in poudaril, da ne ve, ali že potekajo takšni pogovori.

Poljske oblasti so že napovedale spremembe zakona o lastništvu medijev.

Funkcionarji PiS-a so že prej dejali, da se bodo reforme osredotočile na zmanjšanje dovoljenega tujega deleža v lasti medijskih podjetij, zakon pa bo temeljil na obstoječih ukrepih v Franciji in Nemčiji.

COMMENTS

Wordpress (0)