“Gre za levičarsko sramoto, ki škoduje ugledu Slovenije”, Janez Janša za incident Celovcu posredno krivi slovensko tožilstvo – Jelinčič pa “levičarsko mazaško sodrgo” – TOPNEWS.si

“Gre za levičarsko sramoto, ki škoduje ugledu Slovenije”, Janez Janša za incident Celovcu posredno krivi slovensko tožilstvo – Jelinčič pa “levičarsko mazaško sodrgo”

“Gre za levičarsko sramoto, ki škoduje ugledu Slovenije”, Janez Janša za incident Celovcu posredno krivi slovensko tožilstvo – Jelinčič pa “levičarsko mazaško sodrgo”

Incident se je zgodil le dan po srečanju predsednikov Avstrije in Slovenije

Slovenski premier Janez Janša je v nedeljo obsodil in označil za “levičarsko sramoto” vandalizem neznanih storilcev v Celovcu, ki so iz sobote na  nedeljo ponoči v zeleno prebarvali spomenik “koroški enotnosti” in nanj v slovenščini z narisanimi simboli srpa in kladiva napisali “smrt fašizmu”.

“Smrt janšizmu – svoboda narodu”

Janša je v objavi na Twitterju zapisal, da gre za “levičarsko sramoto, ki škodi izključno slovenski manjšini v Avstriji” kot tudi “ugledu Slovenije v svetu”.

Janša je ob sklicevanju na domačo politično sceno zapisal, da je takšna sramotna dejanja “posredno spodbujalo” tudi slovensko tožilstvo, ki med protesti proti njegovi vladi ni sprožilo kazenskih postopkov proti protestnikom, ki so nosili transparente “Smrt janšizmu – svoboda narodu”.

S tem je slovensko tožilstvo po Janševih besedah “v praksi podpiralo ideološko obarvane grožnje s smrtjo” med protivladnimi protesti, ki potekajo vsak petek zvečer.

Obsodba tudi z avstrijske strani

Spomenik koroški enotnosti v Celovcu, glavnem mestu zvezne dežele Koroške, kjer živi tudi slovenska manjšina, spominja na referendum iz leta 1920, na katerem so se prebivalci te pokrajine odločali, ali bodo ostali v Avstriji ali se bodo pridružili takratni Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovenci, velika večina pa se je odločila za Avstrijo.

Incident v Celovcu se je zgodil dan po tem, ko sta predsednika obeh držav Borut Pahor in Alexander van den Bellen poudarila prijateljstvo in dobrososedstvo obeh držav in dveh narodov ter se spomnila okrogle obletnice, ko je veliko število Slovencev ostalo zunaj svoje domovine, ki dokazuje, da je prišlo do zgodovinske sprave.

Avstrijski predsednik se je izrecno opravičil za krivice nad slovensko manjšino v času, ko so ji bile odrekane pravice, ki jih zagotavlja avstrijska ustava.

V izjavi o včerajšnjem dogodku v Celovcu je avstrijski predsednik Van der Bellen dejanje obsodil kot vandalizem in zapisal, da je zvezna dežela Koroška na “poti sprave”, da je bilo skupaj v zadnjih letih doseženo veliko in da upa, da se bo s to potjo tudi nadaljevalo.

COMMENTS

Wordpress (0)