Aleksej Navalni vendarle ni bil zastrupljen z novičokom – TOPNEWS.si

Aleksej Navalni vendarle ni bil zastrupljen z novičokom

Aleksej Navalni vendarle ni bil zastrupljen z novičokom

Organizacija za prepoved kemičnega orožja v vzorcih Alekseja Navalnega ni odkrila drobca fosforja, ki bi nakazoval uporabo novičoka, je v pogovoru za Sputnik dejal njegov ustvarjalec Leonid Rink.

Rink je dejal, da je iz zahodnih virov slišal, da so v vzorcih Navalnija našli amidno sled (v kemiji je amid ena od dveh vrst spojin: organska funkcionalna skupina, sestavljena iz karbonilne skupine, vezane na dušikov atom, ali spojina ki vsebuje to funkcionalno skupino; ali določena vrsta dušikovega aniona. Amidi so najstabilnejša karbonilna funkcionalna skupina).

“Lahko se napihnete, vendar ne boste našli druge komponente fosforja,” je dejal znanstvenik za televizijo Russia 1.

Po njegovih besedah bi v primeru zastrupitve z “novičokom” v telesu ostal fragment fosforja, ki bi ga lahko zaznali že pred amidom. Zdaj je po njegovih besedah prepozno iskati nekatere druge sledi, saj so bile popolnoma odstranjene.

“Toliko tednov je minilo, da je, kot pravijo, stranka že dolgo čista,” je dodal.

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je sporočila, da so v telesu ruskega opozicijskega voditelja in blogerja Alekseja Navalnega našli snov, podobno značilnostim novičoka, ki pa ni na seznamu prepovedanih kemikalij.

COMMENTS

Wordpress (0)