Opozicija stranki SMC in DeSUS vabi, “da skočita s tega vlaka norosti, ki drvi v pogubo” – Gantar in Počivalšek sta ponudbo za sodelovanje v “koaliciji ustavnega loka” z ‘gnusom’ zavrnila, Tonin pa diplomatsko ne zavrača pogovorov – Janez Janša s kontra ponudbo ponuja “roko sodelovanja” – TOPNEWS.si

Opozicija stranki SMC in DeSUS vabi, “da skočita s tega vlaka norosti, ki drvi v pogubo” – Gantar in Počivalšek sta ponudbo za sodelovanje v “koaliciji ustavnega loka” z ‘gnusom’ zavrnila, Tonin pa diplomatsko ne zavrača pogovorov – Janez Janša s kontra ponudbo ponuja “roko sodelovanja”

Opozicija stranki SMC in DeSUS vabi, “da skočita s tega vlaka norosti, ki drvi v pogubo” – Gantar in Počivalšek sta ponudbo za sodelovanje v “koaliciji ustavnega loka” z ‘gnusom’ zavrnila, Tonin pa diplomatsko ne zavrača pogovorov – Janez Janša s kontra ponudbo ponuja “roko sodelovanja”

Kot je na popoldanski novinarski konferenci dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec, v štirih opozicijskih strankah ocenjujejo, da je dokument, ki so ga predstavili v iniciativi koalicije ustavnega loka, sprejemljiv, saj da vsebuje vse, kar vsebujejo že njihovi programi. Poudaril je še, da se želijo pogovarjati stran od mikrofonov in kamer.

“Naše mnenje je, da je ta dokument dokaj sprejemljiv, saj nenazadnje vsebuje vse, kar vsebujejo že naši programi, naše politične agende. Tako da s tem nimamo nekih pretiranih težav. Potem vaše naslednje vprašanje bo verjetno o imenu, ki je Jože P. Damijan in ki se pojavlja v javnosti. Moram povedati, da se je on obrnil na nas, da smo ga tudi poslušali, kaj meni in da smo se začeli pogovarjati. Začeli smo se pogovarjati o ključnih problemih, ki so ta hip in zato bi seveda vsi mi radi videli, da dokler potekajo kakršnikoli pogovori, da se pogovarjamo stran od kamer, stran od mikrofonov, ker mislim, da je edino to v tem trenutku sprejemljivo in da edino to lahko pripelje tudi do rezultata”.

Predsedujoča SD Tanja Fajon je izpostavila, da si štiri stranke opozicije kljub različnim pogledom v preteklosti želijo boljšo državo, v kateri se bo upoštevalo demokracijo, neodvisnost agencij, medijev, ustave, zakonodaje. “Zdaj smo morda s predlogom, ki ga imamo na mizi, korak bližje in dlje, da to skupno idejo o boljši državi skupaj manifestiramo,” je ocenila.

V Levici so po besedah njenega koordinatorja Luke Mesca na ponedeljkovi seji sveta stranke že ustanovili pogajalsko skupino za oblikovanje alternativne vlade na osnovi pobude Damjana in sopodpisnikov. “Za kuliso virusa nam ugrabljajo državo. Zato ne gre čakati volitev, alternativo je treba oblikovati tukaj in zdaj,” je pozval. Po njegovih besedah morajo skupaj oblikovati program in smernice, kako bodo državo povlekli iz krize in razvojne blokade.

Na temo oblikovanja konstruktivne nezaupnice se je v torek sestal tudi izvršni odbor SAB, ki je sprejel zavezo, da stranka naredi vse za ponovno vzpostavitev levosredinske vlade, je povedala predsednica SAB Alenka Bratušek. Kot pravi, je prepričana, da so se sposobni dogovoriti, kaj je treba narediti, in se poenotiti o vseh kadrovskih rešitvah.

Stranke imajo skupaj 39 glasov v DZ. K sodelovanju bodo zato povabili tudi koalicijski SMC in DeSUS, ki jima po besedah Bratuškove želijo dati “možnost, da skočita s tega vlaka norosti, ki drvi v pogubo”. “Vsak mora priti sam do spoznanja, kaj je dobro za državo,” je o iskanju dodatnih glasov dejal Šarec. Podobno meni tudi Fajonova, ki pravi, da ne bodo nikogar v nič silili.

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek glede možnosti za povezovanje dela opozicije z namenom oblikovati alternativo aktualni vladi meni, da v tem trenutku ni nobene alternative aktualni vladi. Za vodenje vlade je po njegovem “treba zbrati pogum, iti na volitve, dobiti mandat in narediti, kar misliš.” “Toda v tem trenutku ni nobene alternative tej vladi.”
Bolj zmerno se je odzvala NSi, ki jo zanima program pobude in število glasov, ki bi jih imela v DZ, je dejal Tonin. Sicer pa je NSi stranka dialoga in pripravljena na pogovor, je dodal.

Minister za zdravje in začasni vodja koalicijske DeSUS Tomaž Gantar je že povedal svoje mnenje, da zadeva ni vredna komentarja, saj je vsake toliko časa temu podoben predlog v medijih. Zaenkrat še ni slišal za dobro alternativo aktualni vladi, je dodal. Janez Janša, ki se je najprej šaljivo, nato pa kritično, odzval na Twitterju. Janša je zapisal, da je poimenovanje Koalicija ustavnega loka norčevanje iz ustavnih uredb.

Zanimiv pa je zadnji tvit Janeza Janše, v katerem omenja ponudbo za sodelovanje oziroma sporazum političnih strank iz maja letos. “Vsi so bili povabljeni, tako ponujeno roko so arogantno zavrnili. Je pa še vedno ponujena, ker je obvladovanje krize Covid-19, ki je odgovornost vseh.

https://twitter.com/mgregorcic/status/1313818591838507013

COMMENTS

Wordpress (0)