(VIDEO) Jurša in Gantar o vrnitvi Karla Erjavca na vrh DeSUS-a – Jurša potrdil, da bo glavno besedo pri izboru novega predsednika imela poslanska skupina, ki bo enotno podprla enega od kandidatov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Jurša in Gantar o vrnitvi Karla Erjavca na vrh DeSUS-a – Jurša potrdil, da bo glavno besedo pri izboru novega predsednika imela poslanska skupina, ki bo enotno podprla enega od kandidatov

(VIDEO) Jurša in Gantar o vrnitvi Karla Erjavca na vrh DeSUS-a – Jurša potrdil, da bo glavno besedo pri izboru novega predsednika imela poslanska skupina, ki bo enotno podprla enega od kandidatov

Iz stranke Desus je danes odstopila tudi podpredsednica DeSUS-a Anita Manfreda, ki je prav tako kot Aleksandra Pivec zapustila stranko. Manfreda je veljala za del ožje ekipe nekdanje predsednice stranke Aleksandre Pivec. Po prepričanju Jurše se za izstop iz stranke zdaj odločajo predvsem tisti, ki so vanjo prišli pred kratkim. “Včeraj je bil dan, danes pa je novi dan. Tako da ni nekih posebnosti. Res je, da se nekateri pač odločajo tako, kot se odločajo. Predvsem pa se tako odločajo tisti, ki so pred kratkim prišli v stranko. Imeli so neke določene interese in ker ne vidijo možnosti, da bi jih lahko izpeljali z novim vodstvom, so se pač odločili in so izstopili,” je dejal.

Janez Ujčič, ki je bil v času predsedovanja Pivčeve uradni govorec DeSUS-a, je sinoči v oddaji tema dneva na Nova24TV dejal, da so razpravo o morebitnem izstopu iz stranke najavili tudi v 16-ih občinskih odborih, med drugim tudi v mariborskem.

Po mnenju Jurše pa vsi ne bodo šli. “No, vsi odbori ne bodo šli. Stranka DeSUS ima več kot 200 občinskih odborov, tako da je za pričakovati, da bo kakšen odbor tudi v celoti odstopil, ampak mislim, da številka ne bo tako visoka. Mi si želimo, da vsi tisti, ki so v stranki, v njej tudi ostanejo in pomagajo stranki, da se konsolidira. V tem letu nam to ni uspelo kljub temu, da je predsednica po kongresu januarja govorila o tem, da je prva na vrsti konsolidacija stranke,” je dodal Jurša.

V DeSUS-u med drugim do sobote opolnoči zbirajo kandidature za predsednika stranke. Po besedah Jurše je predlogov za kandidate kar precej, a trenutno še ne ve, kdo vse se je že odločil, da bo kandidiral.

“Če bi govorili čisto na pamet, potem vam moram povedati, da je kar precej kandidatov. Realno rečeno pa v tem trenutku ne vem, kdo bi bil tisti, ki bi se že odločil, da bo kandidiral za predsednika stranke. Mi si želimo predvsem, da bo to član stranke, članica stranke, ki je že vsaj pet let v stranki in da ima določene izkušnje iz naslova vodenja, če že ne stranke pa seveda kašne druge institucije v državi. Upam, da bomo dobili kvalitetno predsednico/predsednika, ki bo uspel to stranko pripeljati tudi preko praga državnega zbora”.

Na izjave Tomaža Gantarja v Studio City, da imajo pet kandidatov in da je med njimi tudi Karl Erjavec, ki bi ga podprl, je Jurša dejal: “No, to pa je za mene novost. Jaz o petih ne vem, vem celo plejado nekih predlogov, koliko pa bo od teh, pa bomo videli v soboto ob polnoči, ko se bo iztekel rok za kandidature”.

Na vprašanje, ali je mogoče Tomaža Gantarja še prepričati, da si premisli in sodeluje v tej bitki za predsedniško mesto, ker si ga menda nekateri pokrajinski odbori “blazno” želijo, je Jurša dejal, “da bo gospod Gantar moral sam sebe prepričati, v kolikor bo želel kandidirati. To je osebna odločitev. Pred kratkim sem imel pogovor s kandidatom, ki bi želel nastopati na volitvah za predsednika stranke in sem mu rekel približno tako, kot sem malo prej odgovoril, da je to osebna odločitev. Vsak pa se mora zavedati, da ga čaka ogromno dela in da to ni samo funkcija, ampak da je to trdo, garaško delo”.

Jurša je na vprašanje, ali bo, če se bo seveda uspelo Erjavcu vrniti, le ta lahko konsolidiral stranko glede na rezultat na zadnjih volitvah, dejal: “Stranka Desus je dosegla v svoji zgodovini različne rezultate. Ko sem prišel prvič v poslanske klopi, so bili rezultati podobni, kot so bili na teh zadnjih volitvah. Res je, da s tem rezultatom nismo mogli biti zadovoljni. Samo nekaj faktorjev je bilo takšnih, ki so mogoče bili zgrešeni in niso bili prave odločitve. Če se to popravi, potem je pričakovati, da bo stranka dosegla tisti rezultat, ki smo ga nekako v povprečju vedno želi, da dobimo okoli sedem poslancev v DZ”.

Na novinarsko vprašanje, kaj se bo potem zgodilo s koalicijo, če ostanemo na predpostavki, da bo Desus ponovno prevzel Karl Erjavec, saj je Erjavec poudarjal na zadnjih volitvah, da “z Janšo nikoli več”, je Jurša odgovoril, da vprašanje koalicije ni vprašanje ene osebe niti enega predsednika, ampak je vprašanje organov stranke, še posebej pa poslanske skupine: “Mi v poslanski skupini smo začrtali svojo pot in smo rekli, kako in na kakšen način bomo sodelovali v koaliciji. Povedali smo tudi, kdaj bomo delali analize. Prvo analizo bomo izvedli po enem letu te vlade in videli, kaj je bilo narejenega iz koalicijske pogodbe. V kolikor bo rezultat zavidljiv, bo dober, ostanemo mogoče tudi do rednih volitev, v kolikor pa ta rezultat ne bo dober, pa je edina pot izstop iz koalicije. Ampak prepričan sem, da nam dobro kaže v tem trenutku.”

Na vprašanje, ali je sam kandidat za predsednika stranke, se je Jurša zasmejal in odgovoril: “Nisem”. “Jaz ne bom kandidat niti za predsednika niti za podpredsednika stranke. Jaz ne tekmujem na kongresu stranke. Sem v organih stranke, odkar sem vodja poslanske skupine pa v vseh organih stranke. Se pa dobro zavedam, da je to težko delo in od človeka zahteva ogromno energije. Glede na to, da sem že tudi prileten, bi me seveda to dodatno obremenjevalo. Vsaka stranka dosega rezultate na osnovi sposobnosti samega liderja stranke. In zelo ključnega pomena je, da je to oseba, ki je širši javnosti v Sloveniji znan in seveda, ki uživa zaupanje med svojim članstvom kot tudi med simpatizerji”.

Na vprašanje, ali bi podprl Karla Erjavca osebno in tudi v imenu poslanske skupine, je Jurša dejal, da v imenu poslanske skupine ne more govoriti: “Takrat ko bo znano stališče poslanske skupine, ker poslanska skupina se želeli poenotiti tudi v tem primeru, kajti ugotovili smo, ko smo enotni, smo močnejši. In tudi tokrat bomo naredili tako. Ko bo dejansko skupno stališče poslanske skupine, takrat vam bom lahko povedal tudi svojo odločitev”.

Tudi Tomažu Gantarju ni znano, ali je med kandidati nekdanji predsednik stranke Karl Erjavec, “čeprav vem, da ga to verjetno zanima”. Na vprašanje, ali bi ga sam podprl, pa je Gantar odgovoril posredno. “Moje mnenje je, da potrebujemo kandidata, ki je izkušen, pozna politiko in delovanje koalicije, in tu se krog kandidatov močno zoži. Bojim se, da brez tega, da stranko prevzame nekdo, ki ima izkušnje, ne bo šlo,” je dejal.

Tako Gantar kot Jurša sta si enotna, da prihod kateregakoli predsednika na čelo DeSUS sam po sebi ne more prinesti odločitve, da stranka več ne bi bila del koalicije. “Odločitev o sodelovanju v koaliciji namreč ni v rokah samo enega človeka. Tema o izstopu bi se lahko odprla šele, če bi stvari potekale v napačno smer, denimo, da se ne bi izvrševalo koalicijskega programa ali bi se sprejemale odločitve, ki niso v skladu z videnji DeSUS-a. V tem trenutku razloga za odpiranje te teme ne vidim,” je dejal Gantar.

COMMENTS

Wordpress (0)