(VIDEO) Zmago Jelinčič: “Glasoval bom proti razrešitvi kmetijske ministrice Aleksandre Pivec” – Dvojni paradoks ali kaj bi se zgodilo, če bi se pri predlogu za razrešitev vzdržali poslanci opozicije in ne bi podprli Janševega (DeSUS-ovega) predloga za razrešitev – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zmago Jelinčič: “Glasoval bom proti razrešitvi kmetijske ministrice Aleksandre Pivec” – Dvojni paradoks ali kaj bi se zgodilo, če bi se pri predlogu za razrešitev vzdržali poslanci opozicije in ne bi podprli Janševega (DeSUS-ovega) predloga za razrešitev

(VIDEO) Zmago Jelinčič: “Glasoval bom proti razrešitvi kmetijske ministrice Aleksandre Pivec” – Dvojni paradoks ali kaj bi se zgodilo, če bi se pri predlogu za razrešitev vzdržali poslanci opozicije in ne bi podprli Janševega (DeSUS-ovega) predloga za razrešitev

Čeprav Janez Janša v parlament še ni poslal predloga za razrešitev ministrice, pa so se stranke, predvsem opozicijske, včeraj že izjasnjevale o tem, ali bodo podprle predlog za razrešitev ministrice.

Edini, ki je eksplicitno napovedal, da razrešitve ne bo podprl, je bil včeraj predsednik in poslanec SNS Zmago Jelinčič z argumentacijo, da ministrica dela dobro in da ne bo podprl razrešitve.

Ob tem se postavlja zanimivo vprašanje, kaj bi se zgodilo, če opozicija, ki je tako ali tako napovedala interpelacijo, ne bi glasovala za razrešitev, ostali koalicijski poslanci in stranke pa bi tako kot Zmago Jelinčič glasovali proti razrešitvi ministrice.

https://twitter.com/DobraDrzava/status/1311356376132866049

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so sicer v petek 20. septembra vložile interpelacijo proti kmetijski ministrici Aleksandri Pivec, vendar bi seveda, če bi premogle nekaj političnega taktiziranja in talenta, lahko mirno prepustila glasovanje poziciji z argumentacijo, naj si vlada sama postavlja in odstavlja ministre in bi se ob glasovanju lahko teoretično vzdržale oziroma ne bi podprle razrešitve.

S tem bi seveda opozicija povzročila nekaj sivih las vodji koalicije in predsedniku vlade Janezu Janši, predvsem pa stranki DeSUS. Teoretično pa ima seveda tudi Janeza Janša možnost, da izpelje scenarij, po katerem bi prav gotovo prišlo do izrednih volitev oziroma do odhoda DeSUS-ovih poslancev iz koalicije še pred koncem leta ali pa spomladi prihodnje leto, vsekakor pa pred predsedovanjem Evropski Uniji do izrednih volitev.

Janša je sicer napovedal, da bo predlog za razrešitev Pivčeve do konca tedna ali prihodnji teden poslal v državni zbor, ob tem pa izrecno poudaril, da “Pivčevi ne očita nestrokovnega dela na ministrstvu, pač pa bo razrešitev predlagal na podlagi pobude stranke DeSUS”. To pa pomeni, da se sam sicer ne strinja z razrešitvijo, vendar hoče formalno zadovoljiti poslance DeSUS-a.

Seveda bi lahko poslanci koalicije dešifrirali to Janševo sporočilo tako, da enostavno ne bi podprli razrešitve, ki sicer zahteva pri glasovanju navadno večino v državnem zboru in enostavno ne bi glasovali za razrešitev.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je po zadnjem sestanku koalicije sicer dejal, da koalicijski partnerji spoštujejo to, kar se je stranka odločila. zato je takšen scenarij, seveda če verjamemo Jurši, zgolj teoretičen. Sicer pa slovenska politika že dolgo ni več sposobna pripraviti kakšnega presenečenja, ki bi bil “out of the box” – zunaj predvidljivih okvirjev.

Večinoma gre za to, če se izrazimo v Alanfordovskem jeziku, ki ga enostavno ni mogoče prevesti, in sicer, “kako bi se ‘dočepali’ oblasti po legalni poti, napolnili kašče in nahranili svojo armado prisklednikov in koristolovcev ter desničarjev ali levičarjev ‘po poklicu’, ne po prepričanju, da ne bo pomote. Nikoli ne veš, “kako dolgo bo ‘trajala zima’ in kdaj bo zopet priložnost za vsesplošno ‘otimačino’ – ropanje, zato je treba delati hitro in predvsem učinkovito.

Tudi Tomaž Gantar je v izjavi za medije pojasnil, da se koalicijski partnerji strinjajo z njihovim predlogom in da bodo prispevali glasove za razrešitev Pivčeve. “Koalicijska pogodba je tu dokaj jasna. Ker gre za interne zadeve naše stranke, bodo to podprli,” je povedal začasni zastopnik stranke.

Termin seje, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o razrešitvi Pivčeve, bo v petek določil kolegij predsednika DZ.

COMMENTS

Wordpress (0)