Izredni vrh EU – Glavne teme so Belorusija, Navalni in konflikt med Armenijo in Azerbajdžanom – TOPNEWS.si

Izredni vrh EU – Glavne teme so Belorusija, Navalni in konflikt med Armenijo in Azerbajdžanom

Izredni vrh EU – Glavne teme so Belorusija, Navalni in konflikt med Armenijo in Azerbajdžanom

Voditelji držav EU 27 se bodo danes in jutri sestali na izrednem vrhu v Bruslju, kjer bodo razpravljali o zunanji in varnostni politiki, pa tudi o krepitvi ekonomske politike EU.

“Osredotočili se bomo na položaj Evrope v svetu in našo sposobnost, da sami oblikujemo svojo usodo,” je dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Vrh EU-27 se začne ob 15. uri z razpravo o odnosih med EU in Kitajsko in sodelovanju pri reševanju glavnih svetovnih izzivov, kot so pandemija covid 19 in podnebne spremembe.

EU poudarja, da bo še naprej spodbujala evropske vrednote in standarde v odnosih s Pekingom ter vztrajala pri bolj uravnoteženih in vzajemnih gospodarskih odnosih.

Poleg Kitajske bodo v Bruslju na mizi razmere v Belorusiji, zastrupitev Alekseja Navalnega in stopnjevanje konflikta v Gorskem Karabahu.

Voditelji EU naj bi dosegli politični dogovor o uvedbi sankcij za odgovorne za nasilje po predsedniških volitvah v Belorusiji.

Soglasje o sankcijah EU trenutno blokira Ciper, zaradi česar je njegovo soglasje pogojeno s sankcijami proti Turčiji zaradi njenih ukrepov v vzhodnem Sredozemlju.

Odnosi med EU in Turčijo bodo tema večerje voditeljev EU v Bruslju 1. oktobra.

“Naš cilj je ustvariti prostor za konstruktiven dialog s Turčijo, da bi dosegli stabilnost in varnost v celotni regiji ter zagotovili popolno spoštovanje suverenosti in suverenih pravic vseh držav članic EU. To bo mogoče le, če bo Turčija konstruktivno sodelovala. Vse možnosti ostajajo na mizi za obrambo legitimnih interesov EU in njenih držav članic,” so sporočili z Bruslja.

Drugi dan vrha EU-27 bo posvečen ekonomski strategiji EU, pri čemer se opozarja, da je lahko EU močna na mednarodnem prizorišču le, če ima elastično in inovativno gospodarsko podlago.

Razpravljali bodo o sprostitvi celotnega potenciala enotnega trga, razvoju ambiciozne industrijske politike in izkoriščanju priložnosti, ki jih ponuja razvoj digitalnih tehnologij.

Ob koncu vrha EU-27 v Bruslju si bodo voditelji izmenjali informacije o pogajanjih z Združenim kraljestvom, ki naj bi bila zaključena do konca letošnjega leta, tako da bodo novi in urejeni odnosi med obema stranema začeli veljati 1. januarja 2021.

COMMENTS

Wordpress (0)