(VIDEO) Psi okužene s koronavirusom odkrijejo s skoraj 100 odstotnim uspehom – TOPNEWS.si

(VIDEO) Psi okužene s koronavirusom odkrijejo s skoraj 100 odstotnim uspehom

(VIDEO) Psi okužene s koronavirusom odkrijejo s skoraj 100 odstotnim uspehom

Veliki mediji, med njimi sta tudi Guardian in Bloomberg, so objavili nekoliko nenavadno zgodbo o tem, kako lahko psi znatno pospešijo testiranje na COVID-19. Finci že uporabljajo pse za testiranje potnikov na letališču v Helsinkih.

Zaenkrat v Helsinkih uporabljajo štiri pse in zdi se, da so zelo uspešni, zato je možno, da se bo ta način odkrivanja okuženih uporabljal tudi v bolnišnicah, domovih za invalide in starejše ob športnih in kulturnih prireditvah.

Postopek testiranja s pomočjo fantastične sposobnosti psov zaznavati vonjave se izvaja prostovoljno. Potnike zaprosijo, da si s kože vzamejo bris. Nato na posebnem stojalu vzorčni trak položijo v kozarec, ta pa med druge kozarce s kontrolnimi vzorci.

Ko psi zavohajo “sumljiv” vzorec osebe, ki je okužena z virusom SARS-CoV-2, opozorijo z zavijanjem, lajanjem ali tapkanjem s tacami. Vse potnike, ki jih psi detektirajo kot okužene, nato s klasičnimi testi PCR testirajo, da bi preverili pravilno zaznavo psa.

Znanstvene raziskave, še preden so pse uporabili za ovohavanje potnikov na letališču v Helsinkih, so pokazale, da so bili psi skoraj 100-odstotno uspešni pri odkrivanju virusa SARS-CoV-2. Že prej so znanstveniki ugotovili, da psi lahko zaznajo tudi ljudi z rakom ali s sladkorno boleznijo.

Ena od francoskih študij je ugotovila, da je sladek vonj ljudi, okuženih s SARS-CoV-2 specifičen v odnosu do ljudi, ki niso okuženi, in psi lahko zaznajo razliko. Psi namreč za zaznavanje prisotnosti virusa potrebujejo le 10-100 molekul v primerjavi z 18 milijoni, potrebnimi za odkrivanje z laboratorijsko opremo.

Poleg tega je pasji voh veliko cenejši od drugih testov. Štirimesečni pilotni program v Helsinkih stane 300.000 evrov.

COMMENTS

Wordpress (0)