(V ŽIVO) “Galeta ne damo” – 23. Protesti proti vladi Janeza Janše – Današnji protesti pod vtisom grožnje odpovedi žvižgaču Ivanu Galetu na  blagovnih rezervah  – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Galeta ne damo” – 23. Protesti proti vladi Janeza Janše – Današnji protesti pod vtisom grožnje odpovedi žvižgaču Ivanu Galetu na  blagovnih rezervah 

(V ŽIVO) “Galeta ne damo” – 23. Protesti proti vladi Janeza Janše – Današnji protesti pod vtisom grožnje odpovedi žvižgaču Ivanu Galetu na  blagovnih rezervah 

Neformalni lider petkovih protestov Jaša Jenull je na Facebooku že objavil napovednik za današnje proteste. Tokratni ‘fil rouge’ naj bi bil slogan “Ustavimo ropanje”. Kasneje pa je spremenil temo protestov s sloganom “Galeta ne damo”. Na protestih, do katerih je prišlo po tem, ko je žvižgač Ivan Gale objavil razkritja, povezana z nabavo zaščitne opreme v blagovnih rezervah, pa bo verjetno tudi govora o tem, da Galetu grozi izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi. 
Na zavodu za blagovne rezerve zatrjujejo, da to ni povezano z njegovimi javnimi razkritji domnevno spornih poslov nabave zaščitne opreme. 

https://twitter.com/hrastelj/status/1309500928001806337

Že dopoldne pa so v Ljubljani potekali protesti Mladih za podnebno pravičnost, ki so tokrat udarili z akcijo proti premogu. Nekaj več kot sto mladih protestnikov se je zbralo na shodu Mladih za podnebno pravičnost, ki se je odvil v Ljubljani. Glasno so opozarjali na katastrofalne posledice podnebnih sprememb in na škodljive načrte slovenske vlade.

Naša vlada pripravlja škodljive podnebne ukrepe – strategija za izstop iz premoga in dolgoročna podnebna strategija nas peljeta v podnebni zlom, pospešujeta betoniranje narave in povečujeta revščino. To so ukrepi proti delovnim ljudem in proti naravi,” so zapisali pod pozivom k protestu na spletnem družbenem omrežju Facebook. Tudi Mladi za podnebno pravičnost so pozvali k nošenju mask in ohranjanju razdalje med udeleženci.

Mladi so se zbrali na Prešernovem trgu v središču prestolnice, nato pa so se podali proti poslopju vlade. S seboj so prinesli transparente z napisi “Manj ogljika, več kisika”, “Podnebna pravičnost zdaj”, “Strategija za podnebni zlom”, “Dosti govoričenja, čas je za dejanja”, “Kompostirajmo kapitalizem” in podobno.

Kritični so bili do potez vlade, češ da ji ni mar za naravovarstvene teme, da brez razloga jemlje sredstva nevladnim organizacijam. Od okoljskega ministra Andreja Vizjaka so protestniki zahtevali zaprtje Termoelektrarne Šoštanj in skandirali: “Andrej, a veš? Zapreti moraš Teš”. Na podoben način so se zavzeli tudi “za ribe, za ptice, za delavske pravice” in nasploh za podnebno pravičnost zdaj.

V krajšem performansu so protestniki legli po tleh in tako ponazorili uničujoč vpliv uporabe premoga.

COMMENTS

Wordpress (0)