Presenečenje! Ciper rešil Lukašenka – Borrell: Naredil bom vse, da bodo sankcije zoper Belorusijo prejete! – TOPNEWS.si

Presenečenje! Ciper rešil Lukašenka – Borrell: Naredil bom vse, da bodo sankcije zoper Belorusijo prejete!

Presenečenje! Ciper rešil Lukašenka – Borrell: Naredil bom vse, da bodo sankcije zoper Belorusijo prejete!

EU ni mogla sprejeti sankcij proti odgovornim za nasilje v Belorusiji zaradi stališča Cipra, ki je pripravljen svoj glas prispevati šele po tem, ko bo sprejeta odločitev o sprejetju ukrepov proti Turčiji zaradi nezakonitega vrtanja v vzhodnem Sredozemlju, so sporočili iz Sveta EU.

“Ciper ne nasprotuje sankcijam proti Belorusiji, a obenem zahteva tudi sankcije proti Turčiji,” je dejal zunanji minister EU Josep Borrell.

Svet EU ocenjuje, da gre za “visoko politično vprašanje”, ki ga bodo morali voditelji EU obravnavati na zasedanju, ki bo predvidoma 24. in 25. septembra v Bruslju.

“Naredil bom vse, kar lahko, da bodo sankcije proti Belorusiji sprejete na naslednjem zasedanju zunanjih ministrov. To je postala moja osebna obveznost, od tega pa je odvisna verodostojnost EU in skupne zunanje politike EU,” je dejal Borrell.

Vodja diplomacije EU je še dodal, da bo EU odnose z Minskom znižala na nižjo raven, ko bo dosedanji beloruski predsednik Aleksander Lukašenko funkcijo prevzel na podlagi “ponarejenih rezultatov zadnjih volitev”, ki jih Bruselj ne priznava.

COMMENTS

Wordpress (0)