Zorčič sodelovanje v zaroti proti Janši zanika in pravi, da so ugibanja “iz trte zvita” – Janez Janša danes v parlamentu “preventivno” obiskal predsednika DZ Igorja Zorčiča – TOPNEWS.si

Zorčič sodelovanje v zaroti proti Janši zanika in pravi, da so ugibanja “iz trte zvita” – Janez Janša danes v parlamentu “preventivno” obiskal predsednika DZ Igorja Zorčiča

Zorčič sodelovanje v zaroti proti Janši zanika in pravi, da so ugibanja “iz trte zvita” – Janez Janša danes v parlamentu “preventivno” obiskal predsednika DZ Igorja Zorčiča

Novinarje je danes zaposlil članek z naslovom: Je Igor Zorčič rešitev za konec janšizma?

Novi scenariji na političnem prizorišču: išče se mandatar, s katerim bi nova večina v državnem zboru z oblasti umaknila Janeza Janšo, piše necenzurirano.si.

Scenarij naj bi bil takšen: “Šest strank bi sestavilo projektno vlado, ki bi jo vodil Igor Zorčič, sedanji predsednik državnega zbora.

To je najnovejši scenarij možnega oblikovanja nove vlade, o katerem se v zadnjih dneh govori na domači politični sceni. Gre za idejo, po kateri bi štiri opozicijske stranke (LMŠ, SD, Levica in SAB) skupaj z DeSUS-om in delom poslancev SMC-ja v državnem zboru nekje do konca leta izglasovale konstruktivno nezaupnico zoper premierja Janeza Janšo. Nato bi z novo večino postavile vlado, ki bi si za cilj zadala izpeljavo vnaprej določenih projektov do rednih volitev leta 2022,”piše Necenzurirano.si.

Od kod takšen scenarij, ni popolnoma jasno. Da bi se Zdravko Počivalšek vrnil v parlament in bi v tem primeru Zorčič prevzel ministrsko mesto, je bilo sicer nekaj špekulacij v času najhujše krize v SMC-ju po aferi z maskami. Prav tako so se pojavljale špekulacije, da bi Zorčič prevzel SMC, vendar pa je ugibanje, da bi prav Zorčič postal mandatar za sestavo nove vlade in pustil funkcijo predsednika parlamenta, nekaj novega. Zorčič pravi, da gre za špekulacije, ki jih je danes prebral na spletu.

Igor Zorčič, ki ga je danes takoj po nastopu pred poslanci državnega zbora o rebalansu proračuna obiskal premier Janez Janša, je takoj na Twitterju zanikal, da bi imel kakršnokoli vlogo pri rušenju Janševe koalicije in vlade.

Prav tako je njegov kabinet v izjavi medijem še pisno zanikal, da bi bil Zorčič v pogovorih za možnega mandatarja. Pa tudi sam Zorčič je, ko je popoldne sprejel zagovornika načela enakosti Miho Lobnika, ki mu je predal redno letno poročilo, dejal, da je informacijo prebral na spletu in da je to vse, kar lahko pove.

Odzivi strank so bili zadržani. Alenka Bratušek je dejala, da je edina prava pot za Slovenijo levosredinska vlada, zato jih tudi v tej Janševi vladi ni. Kakšnih resnih signalov o velikem nezadovoljstvu SMC-ja v Janševi koaliciji ni ali pa vsaj do nje niso prišli, je dejala Bratuškova.

“Dejstvo je, da štiri opozicijske stranke, ker SNS-a pravzaprav ne štejem k opoziciji, imamo samo 39 glasov. Zato jaz vedno znova poudarjam, da ključ do preobrata, pa do nove levosredinske vlade, je absolutno v stranki SMC. Tako da so oni, ki bodo, ko bodo ugotovili, da državi v tej vladi delajo škodo, tisti, ki bodo povedali pod kakšnimi pogoji so pripravljeni podpreti ali sodelovati v novi levosredinski vladi”.

To je vprašanje za SMC, mi se ne vtikamo ne v Desus, ne v SMC, kdo ga vodi. Gospod Zorčič je v tem trenutku predsednik državnega zbora. Ne vem, če ga sploh zanima to, o čemer se sedaj špekulira. To je pravzaprav prvi pogoj, da pove, da je pripravljen v to pristopiti. Stranka SAB pa absolutno pri tem ne bo nobena ovira”.

“Ja, mi v opoziciji se resno in kar veliko pogovarjamo, nas je pa v tem trenutku premalo, to je pa dejstvo. Še enkrat, mi sami, mi lahko verjemite, da bi že sestavili vlado. Vemo katere so tiste vsebine, ki jih je treba nasloviti. Zavedamo se svoje odgovornosti. Ampak za vlado rabiš 46 glasov in tisti, ki manjkajo, so v tem trenutku v koaliciji. Ko se bodo oni zavedali, da delajo škodo državi, ker jo delajo, potem bomo dobili novo levosredinsko vlado”.

Luka Mesec iz Levice je potrdil informacije o pogovorih med strankami. “Ja, opozicija seveda je v pogovorih. Mislim, da smo v največji politični krizi v Sloveniji do sedaj. Moj apel je, da opozicija naredi tri stvari. Prvo je, da postanemo trda opozicija na ključnih točkah. O tem smo se tudi nedavno pogovarjali in dogovorili, kako bomo to naredili. Drugo je, da, ko se pogovarjamo o zamenjavi vlade, ni dovolj, da zamenjamo samo Janeza Janšo, ampak je treba narediti rez z njegovimi politikami. In pa tretje, to so osnove, na katerih lahko postavimo potencialno alternativno oblast, pri čemer se pač strinjamo, da dlje, ko bo Janez Janša na oblasti, več škode za državo bo naredil, ker vidimo, da dela uničujoč marš skozi institucije”.

“Osnova je, da se te štiri stranke glede ključnih izhodišč poenotimo. O tem se moramo pogovoriti v opozicijskih vrstah. Moje mnenje pa je, da ne more stranka, ki praktično ne uživa več nobene podpore v javnosti, voditi vlade,” je dodal Mesec.

Marjan Šarec je ob robu zasedanja državnega zbora dejal, “da se ve, kdo ima koliko poslancev v državnem zboru. Ve se, da LMŠ ima 14, po volilnem rezultatu 13 poslancev, zdaj 14, potem SD 12, po volilnem rezultatu 10 in zaenkrat še veljajo volilni rezultati iz leta 2018. Politika je pač umetnost možnega”. Na vztrajanje novinarjev, kaj se dogaja v ozadju, je Šarec dejal, da bi bil čas, da ta vlada gre. 

Glede tega, da ponovno poskušajo nagovoriti SMC in kako uspešni so pri tem, pa je Šarec dejal: “Predvsem ne mislim osebno in upam, da tudi drugi ne, da bi sestavljali vlade pred mediji. Tako da tudi, če bi se kaj vedelo ali govorilo bi vendarle pričakoval, da bo drugače, kot je bilo leta 2018, ko smo vse delali pred mediji. Mislim, da je treba zadeve peljati tokrat nekoliko drugače, če bi do tega prišlo. Tako, da težko karkoli komentiram”. 
Na vprašanje, ali se mu zdi realno da bi prepričali SMC in Desus, pa je Šarec ponovil, da je politika umetnost možnega. “To že velja od nekdaj in tudi danes je tako”.

Na vprašanje, ali bi pristal, da ne bi bil on osebno mandatar oziroma da bi nova vladna kompozicija končala mandat leta 2022, pa je Šarec dejal, “da stvar traja že toliko časa, da že v vsakem primeru bo težko, da ne bi nova vlada, če se sestavi, končala mandata. Zdaj nismo več na tistem, ko je bilo dve leti do volitev. Kar se pa ostalega tiče, se bomo pogovarjali. Šarec je dejal, da kolikor mu je znano, tudi Zorčič zanika, da bi bil mandatar, “tako, da bi o tem težko sodil”.

Matjaž Han, vodja poslancev SD, pa je v zvezi z domnevno Zorčičevo kandidaturo dejal, da ga ne bi rad izpostavljal: “V zadnjih dneh sem slišal že najmanj 12 imen mogočih predsednikov vlad. Lahko pa samo eno stvar potrdim, da bo poslanska skupina, če bomo našli dobro vsebino, dala 12 podpisov oziroma 12 glasov za to, da se na nek način spremenijo razmerja v tem državnem zboru. Ne bi pa rad špekuliral z imeni, ker ni korektno, ne do njih in še manj pa do državljanov”.

Han je potrdil, da naj bi razmišljali o konstruktivni nezaupnici, ki že predvideva bodočega mandatarja in dodal: “Seveda, ampak o mandatarju in o vseh teh imenih, pa spoštujem medije, ne bi špekuliral, Da bi bilo ta moment karkoli resnega na mizi, zaenkrat ni.” 

COMMENTS

Wordpress (0)