(VIDEO) Zdravko Počivalšek vs. Tomaž Vesel: “Izjave (Tomaža Vesela) ne morem drugega kot zanikati” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zdravko Počivalšek vs. Tomaž Vesel: “Izjave (Tomaža Vesela) ne morem drugega kot zanikati”

(VIDEO) Zdravko Počivalšek vs. Tomaž Vesel: “Izjave (Tomaža Vesela) ne morem drugega kot zanikati”

Po navedbah predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela je gospodarsko ministrstvo precej neažurno pri zagotavljanju podatkov Računskemu sodišču.

“Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Računskemu sodišču noče dati vseh podatkov in dokumentov, povezanih z nabavo zaščitne opreme,” je na sredini seji komisije za nadzor javnih financ povedal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel, ki je sicer predstavljal poročilo sodišča o delu za leto 2019.

Po njegovih navedbah je ministrstvo precej neažurno pri zagotavljanju podatkov Računskemu sodišču in si bodo morali mogoče s kakšnimi drugimi ukrepi zagotoviti to dokumentacijo.

“Vse informacije, ki jih sodišče potrebuje za izvedbo revizijskega postopka, smo posredovali na pregleden način. Aktivno sodelujemo v procesu in si želimo, da bi bil izpeljan hitro in v duhu objektivne razjasnitve dogajanja v prvih mesecih po izbruhu epidemije,” so zagotovili. Dodali so, da želijo ovreči vsak dvom o njihovem ravnanju, ki je tudi v tem konkretnem primeru enako kot sicer: pregledno, učinkovito in odgovorno.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je pojasnil, da so doslej od Računskega sodišča prejeli 120 vprašanj, in sicer v treh sklopih. Na dva sklopa so odgovorili, na zadnjega so oziroma bodo v teh dneh. “Vedno smo se odzivali na vprašanja vseh preiskovalnih organov, tako tudi Računskega sodišča,” je zatrdil minister in napovedal, da bo tako tudi v prihodnje. Ob tem je poudaril, da gre za 120 zahtevnih vprašanj in je pri pripravi odgovorov nanje moral sodelovati velik oziroma pomemben del ministrstva.

Na ministrstvu za gospodarstvo so tudi v pisnem sporočilu za javnost zavrnili namigovanja o neodzivnosti pri zagotavljanju informacij, ki jih za izvedbo revizije nabav zaščitne opreme potrebuje Računsko sodišče. Poudarili so, da so naredili vse za to, da revizorjem sodišča omogočijo pogoje za opravljanje dela.

Objavljamo sporočilo za javnost Ministrstva za gospodarstvo:

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo konstruktivno sodeluje pri reviziji nabav zaščitne opreme, ki jo vodi računsko sodišče

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo zavračamo namigovanja o naši neodzivnosti pri zagotavljanju informacij, ki jih za izvedbo revizije nabav zaščitne opreme potrebuje računsko sodišče. Izjave predsednika računskega sodišča o težavnem pridobivanju informacij z naše strani ne držijo.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo dosledno spoštuje zahteve in postopke vseh preiskovalnih organov. To velja tudi za računsko sodišče, kjer smo naredili vse, da revizorjem omogočimo pogoje za opravljanje svojega dela. Vse informacije, ki jih sodišče potrebuje za izvedbo revizijskega postopka, smo posredovali na pregleden način. Aktivno sodelujemo v procesu in si želimo, da bi bil izpeljan hitro in v duhu objektivne razjasnitve dogajanja v prvih mesecih po izbruhu epidemije.

Naj še pojasnimo, da smo iz računskega sodišča doslej prejeli 3 sklope vprašanj, v katerih je bilo skupno zastavljenih 120 zahtevnih in kompleksnih vprašanj. Pripravi odgovorov nanje smo se posvetili z odgovornostjo in natančnostjo, kar je terjalo veliko dragocenega časa številnih uslužbencev ministrstva navkljub rednim procesom ministrstva. Kljub temu smo bili v odnosu do zahtev računskega sodišča vedno odzivni in konstruktivni.

Tudi zato želimo ovreči vsak dvom v naše ravnanje, ki je tudi v tem konkretnem primeru enako, kot sicer: delovati pregledno, učinkovito in odgovorno.

COMMENTS

Wordpress (0)