Bo Gantar s svojim umikom od kandidature za predsednika DeSUS-a na novembrskem kongresu omogočil dvojni obrat Aleksandre Pivec ali pa je samo naredil prostor Karlu Erjavcu? – TOPNEWS.si

Bo Gantar s svojim umikom od kandidature za predsednika DeSUS-a na novembrskem kongresu omogočil dvojni obrat Aleksandre Pivec ali pa je samo naredil prostor Karlu Erjavcu?

Bo Gantar s svojim umikom od kandidature za predsednika DeSUS-a na novembrskem kongresu omogočil dvojni obrat Aleksandre Pivec ali pa je samo naredil prostor Karlu Erjavcu?

V oddaji Tarča na nacionalni televiziji je potrdil, da se na prihajajočem kongresu stranke Desus ne bo potegoval za predsedniško mesto. “Vodim zahteven resor. Enostavno nimam ne časa ne možnosti, da se grem kampanje ali se ukvarjam še s čim drugim kot z zdravstvom,” je dejal za TVS. Meni pa tudi, da do glasovanja o interpelaciji ministrice Aleksandre Pivec ne bo prišlo.

https://twitter.com/matej_augustin/status/1306700561153171456

Na družbenih omrežjih je sinoči završalo. Prvi komentarji so šli v smeri, da je Gantar s tem naredil prostor Aleksandri Pivec ali pa je v ozadju samo manever za vrnitev Karla Erjavca, ki ga bodo na koncu še prosili, naj se vrne v politiko.

Na vprašanje v sinočnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, ali že imajo resnega kandidata za predsednika DeSUS-a, ki ga bodo izbirali na novembrskem volilnem kongresu, je Gantar spomnil, da se kandidacijski postopki šele začenjajo. Prepričan je, da bodo imeli več kandidatov. Želi si, da se razmere in odnosi v DeSUS-u čim prej umirijo.

https://twitter.com/Marko63705437/status/1306645499815096325

Gantar, ki do kongresa začasno vodi stranko, je na Tarči komentiral tudi sinočnjo napoved LMŠ, da bo v ponedeljek v DZ vložila interpelacijo Pivčeve, ki ji očitajo kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu.

Potrdil je tudi informacije, da bi poslanci Desusa lahko podprli interpelacijo ministrice za kmetijstvo Aleksandro Pivec, ki naj bi jo LMŠ vložila v ponedeljek. “Žal mi je, da smo prišli tako daleč, da je potrebna interpelacija. Očitki na njen račun so veliki. Zelo verjetno je, da bomo interpelacijo podprli,” je dejal in dodal, da še vedno pričakujejo odstop. “Pričakujemo tudi, da bi predsednik vlade potegnil kakšno potezo. Verjamem, da do glasovanja ne bo šlo,” je dejal.

Pivčeva je po več tednih nesoglasij v stranki v začetku meseca odstopila, obenem pa napovedala, da bo na kongresu, ki bo najverjetneje 28. novembra, ponovno kandidirala za predsednico.

Gantar, ki do kongresa začasno vodi stranko, je na Tarči komentiral tudi današnjo napoved LMŠ, da bo v ponedeljek v DZ vložila interpelacijo Pivčeve, ki ji očitajo kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu.

Izrazil je obžalovanje, da je sploh prišlo tako daleč, da je potrebna interpelacija. Kot je spomnil, je bilo njihovo mnenje, da bi morala Pivčeva odstopiti tudi z mesta kmetijske ministrice. “Očitki na njen račun so veliki in težki. Dokler niso ovrženi, bi bilo seveda dosti boljše, če bi to sama ugotovila,” je bil kritičen.

Glede na razpoloženje v poslanski skupini DeSUS bi se po Gantarjevih besedah znalo zgoditi, da bi poslanci DeSUS interpelacijo lahko podprli. Da je to pričakovati, je danes že napovedal vodja poslancev Franc Jurša.

Gantar je ob tem poudaril, da še vedno pričakujejo odstop Pivčeve z ministrske funkcije. Prav tako pričakujejo, da bo predsednik vlade Janez Janša potegnil kakšno potezo glede ministrice. “V končnem verjamem, da do glasovanja o interpelaciji ne bo prišlo,” je še pripomnil.

Podpredsednik vlade, minister za obrambo in predsednik stranke NSi Matej Tonin je dejal, da interpelacije v skladu s koalicijsko pogodbo ne bodo podprli, saj interpelacij opozicije ne podprejo. A ob tem je dejal, da bo Pivčeva zelo težko nadaljevala.

Spoštovani,

v poslanski skupini LMŠ bomo v ponedeljek, 21. septembra 2020, zaradi:

  1. kršenja zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije ter suma zlorabe uradnega položaja;
  2. nespoštovanja etičnih norm in prikrivanja dejstev, ki so v javnem interesu (netransparentno delovanje)

vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec.

Interpelacijo smo danes v sopodpis poslali vsem poslanskim skupinam Državnega zbora RS – tako je v rokah 90-ih poslank in poslancev odločitev, kako visoko bomo postavili etične standarde ravnanja politike. Naj ne bodo še niže od minimalnih.

COMMENTS

Wordpress (0)