Škandal v Nemčiji, suspendirali so policiste, ki so delili Hitlerjeve slike, nacistično, rasistično in protimigrantsko propagando – TOPNEWS.si

Škandal v Nemčiji, suspendirali so policiste, ki so delili Hitlerjeve slike, nacistično, rasistično in protimigrantsko propagando

Škandal v Nemčiji, suspendirali so policiste, ki so delili Hitlerjeve slike, nacistično, rasistično in protimigrantsko propagando

V zahodni Nemčiji so suspendirali 29 policistov, osumljenih razširjanja skrajno desničarske propagande v skupinah WhatsAppa, od katerih sta bila vsaj dva policista dejavna že nekaj let.

V nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija je policija odkrila zaprte komunikacijske skupine, v katerih so si izmenjevali vsebino z ekstremno desničarskim ozadjem, med njihovimi člani pa je bilo 29 policistov, so v sredo sporočili v Düsseldorfu.

Preiskovalci so preiskali 34 lokacij, vključno s policijskimi postajami in zasebnimi stanovanji v industrijski regiji Ruhr, je povedal Herbert Reul, notranji minister Severnega Porenja-Vestfalije, najbolj številčne države v Nemčiji.

“To je sramota za policijo v Severnem Porenju-Vestfaliji. Nisem verjel, da je kaj takega mogoče,” je na izredni tiskovni konferenci najštevilčnejše zvezne dežele Nemčije dejal notranji minister Herbert Reul.

Med razdeljenim gradivom je bila “najbolj gnusna neonacistična, rasistična in protimigrantska agitacija,” je dejal Reul in opozoril, da ga je primer pustil “brez besed”.

Tiskovno konferenco so sklicali po končani preiskavi stanovanj policistov na območju Porurja in Porenja, nato pa so suspendirali 29 pripadnikov policije, katerim so dokazali dejavnost v komunikacijskih skupinah v WhatsAppu, v katerih so osebe skrajno desničarskega svetovnega nazora izmenjavale prepovedani propagandni material.

Vsi suspendirani policisti so bili nekoč v svoji karieri aktivni v policijski upravi mesta Mülheim na Ruhru.

Na računalnikih in pametnih telefonih suspendiranih policistov so med drugim našli slike beguncev v plinskih komorah, slike Adolfa Hitlerja, svastike in posmehovanje pobojem temnopoltih.

Doslej niso bili videti sumljivi, deželni minister pa je napovedal nova odkritja takih primerov.

Minister za notranje zadeve v Essnu je dejal, da suspendirani policisti doslej niso bili opazni zaradi svojih skrajno desničarskih svetovnih nazorov.

Napovedal pa je notranjo preiskavo in imenovanje posebnega komisarja za boj proti skrajno desničarskim težnjam znotraj policije in dodal, da je pričakovati, da bodo nadaljnje primere odkrili po preverjanju gradiva, zaseženega v preiskavah.

Gradivo so si izmenjavali v najmanj petih WhatsApp skupinah, ki so ga v celoti ali pretežno uporabljali policisti.

Očitno je, da je bila ena od teh skupin ustanovljena leta 2012, tista, ki je vsebovala največ slik v letu 2015, zadnje sporočilo pa je bilo poslano 27. avgusta.

Policijski sindikat (GdP) je izrazil ogorčenje nad prisotnostjo policistov v radikalno desničarskih krogih.

“Boj proti skrajni desnici je v središču policijskih nalog, zato je nedopustno, da policisti sami delijo tako radikalno desničarsko vsebino,” je dejal tiskovni predstavnik GdP Michael Maatz.

COMMENTS

Wordpress (0)