Na sojenju Julianu Assangeu pričal najslavnejši ameriški žvižgač Daniel Ellsberg – TOPNEWS.si

Na sojenju Julianu Assangeu pričal najslavnejši ameriški žvižgač Daniel Ellsberg

Na sojenju Julianu Assangeu pričal najslavnejši ameriški žvižgač Daniel Ellsberg

Eden najslavnejših žvižgačev v ameriški zgodovini Daniel Ellsberg je v Londonu pričal v prid Julianu Assangeu pred sodiščem, ki odloča o ameriški zahtevi za izročitev ustanovitelja WikiLeaksa ZDA.

89-letni Ellsberg, za katerega mnogi menijo, da je zaslužen za konec vietnamske vojne, ker je leta 1971 izdal tako imenovane “dokumente Pentagona”, je po video povezavi dejal, da je po več sestankih z Assangeom sklenil, da ju druži enaka težnja, osvetlili “veliko pomanjkanje transparentnosti” v krogih ameriških odločevalcev, zlasti ko gre za vojna vprašanja.

Po njegovih besedah so depeše o vojnah v Afganistanu in Iraku, ki jih je objavil Wikileaks, pokazale, da je mučenje postalo “normalizirano”.

“Ameriška javnost je morala nujno izvedeti, kaj se rutinsko počne v njenem imenu, in tega ni bilo mogoče izvesti drugače kot z nepooblaščenim razkritjem podatkov,” je dejal Ellsberg.

Ameriški tožilci so 49-letnega Juliana Assangea v 17-ih točkah obtožili vohunjenja in računalniške zlorabe za objave tajnih ameriških vojaških dokumentov na WikiLeaksu pred 10 leti, večinoma o vojnah v Afganistanu in Iraku.

Najvišja kazen, ki bi jo lahko prejel Assange, je 175 let zapora.

Podobno kot Assange so tudi Ellsbergu sodili po 12 točkah obtožnice zaradi vohunjenja, potem ko je medijem izročil 7000 strani zaupnih dokumentov ameriške vojske.

Grozila mu je kazen do 115 let zapora, a so obtožbe proti njemu leta 1973 vendarle opustili zaradi nezakonitega ravnanja, ki ga je bil deležen.

Ellsberg, ki je delal tako v State Departmentu kot v Pentagonu, je dejal, da Assange svojih potez ne bo mogel utemeljiti, če bo izročen ZDA.

Dodal je, da Assange “v ZDA ne more dobiti poštenega sojenja za to, kar mu očitajo.”

COMMENTS

Wordpress (0)