(V ŽIVO) Arhitektura bodočega demografskega sklada začrtana – Koalicija na Brdu pri Kranju o najpomembnejšem projektu Janševe koalicije oziroma o tem, kdo bo imel ključe od ‘podjetja’ Slovenija – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Arhitektura bodočega demografskega sklada začrtana – Koalicija na Brdu pri Kranju o najpomembnejšem projektu Janševe koalicije oziroma o tem, kdo bo imel ključe od ‘podjetja’ Slovenija

(V ŽIVO) Arhitektura bodočega demografskega sklada začrtana – Koalicija na Brdu pri Kranju o najpomembnejšem projektu Janševe koalicije oziroma o tem, kdo bo imel ključe od ‘podjetja’ Slovenija

Vladna ekipa in koalicijski poslanci na Brdu pri Kranju že od pol devetih zjutraj razpravljajo o proračunu za prihodnji dve leti. Tega mora vlada najpozneje do 1. oktobra poslati v DZ, kjer se poslanci prav zdaj ukvarjajo z rebalansom proračuna za letos.

Med pomembnejšimi temami srečanja bodo še demografski sklad, ki je tudi najpomembnejši projekt Janševe vladne koalicije v tem mandatu.

Po informacijah, ki so prišle izza zaprtih vrat na Brdu, je osnutek zakona o demografskem skladu usklajen, zakon naj bi vlada sprejela še do konca tega leta.

Demografski sklad, v katerem naj bi se zbralo vse državno premoženje tako sedanjega SDH-ja kot tudi KAD-a v temelju spreminja upravljanje državnega premoženja in pomeni koncentracijo predvsem finančne ekonomske in nenazadnje politične moči.

Tisti, ki bo nadzoroval demografski sklad, bo imel pri sebi koncentrirano veliko moč, V nadzornem svetu bodo imele večino koalicijske stranke, poleg tega naj bi mesto v nadzornem svetu seveda v manjšini dobile tudi opozicijske stranke, kar pomeni, da bo vladajoča politika imela tako rekoč ne samo dostop do družinske srebrnine, ampak seveda v prenesenem pomenu tudi ključe od podjetja Slovenija.

V nacionalnem demografskem skladu bo tudi premoženje slabe banke ter drzavne zavarovalnice, banke ter državna infrastruktura in energetika. Nekaj dilem je še ali bo znotraj tudi Dars, Slovenske Železnice
in celotna energetika, predvsem pa energetska infrastruktura.

Predvsem se postavlja vprašanje, ali se bo iz dividend financiralo tudi omenjena podjetja in recimo saniralo banke, če bodo v težavah. Sprva je bila predvideno, da naj bi se iz dividend nekaterih državnih podjetij financirala pokojninska blagajna, po zadnjem osnutku pa bo v nacionalnem demografskem skladu celotno državno premoženje.

V ozadju gre tudi za razlastitev stare ekonomske elite in postavitev nove – ekspropriacija ekspropriatorjev bi se temu strokovno reklo.

COMMENTS

Wordpress (0)